Tárgyalna a Momentum-Jobbik-LMP összefogás a többi ellenzéki szervezettel

Varga Zoltán (DK) szerint a koordinációt kizárja az általuk korábban kötött szerződés, de hamarosan érdemben reagálnak a felvetésre.

Bemutatta a Jobbik-Momentum-LMP együttműködés a debreceni önkormányzati választási programját azon a sajtótájékoztatón, amit augusztus 5-én tartott a Régi Városháza előtt Szabó Bence, a Momentum debreceni elnökségi tagja és Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke.

DKV bérfejlesztés, CIVAQUA projekt és street art a programban

Jármi Péter a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a programjuk 4 témakört ölel fel: a lakhatást, az infrastruktúrát, a zöld várost és a kultúrát.

A politikus arról beszélt, hogy felülvizsgálnák az önkormányzati bérlakások állapotát, a hajléktalanok helyzetét pedig a férőhelyek növelésével, minőségük javításával segítenék. Növelnék a kollégiumi férőhelyeket is, a kertségek beépíthetőségének növelésével pedig a lakhatási viszonyok javítása mellett munkahelyeket is teremtenének.

A három párt fejlesztéseket hajtana végre a DKV szolgáltatásában. Éjszakai járatokat vezetnének be a főbb útvonalakon, valamint bérfejlesztéssel tartanák ott a dolgozókat. Felülvizsgálnák az egyirányúsításokat is, amelyek szerintük nem váltották be a hozzá fűzött reményeket.

Növelnék a zöld felületek mennyiségét és minőségileg is javítanák azokat, ezzel tisztábbá téve a város levegőjét. Jármi kiemelte a CIVAQUA projektet is, amely megvalósításával feltöltenék a város körüli víztározókat, valamint megóvnák a Nagyerdőt is a kiszáradástól.

A kulturális téren végrehajtandó feladatok között a Latinovits Színház mielőbbi átadását említette Jármi, valamint az utcaművészet (street art) infrastrukturális feltételeinek kialakítását. Az LMP-s politikus ígéretet tett arra is, hogy győzelmük esetén a debrecenieknek kedvezményeket biztosítanak a kulturális- és sportintézményekben.


Jármi Péter - Szabó Bence
Jármi Péter és Szabó Bence
Tóth Tamás

Újabb tárgyalást akarnak az egyéni győzelmek reményében

Szabó Bence, a Momentum debreceni elnökségi tagja a Debreciner kérdésére elárulta, hogy a hárompárti együttműködésük közös jelöltjeit két héten belül tervezik bemutatni a választóknak. Szintén kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a részletes választási programjukat a Facebook-oldalukon fogják közzétenni, s habár az elkészítésében szerepet vállaltak a debreceni civil szféra szereplői is, nem szeretnék őket kellemetlen helyzetbe hozni azzal, hogy a nevüket nyilvánosságra hozzák.

A sajtótájékoztató végén egy újságírói kérdésre reagálva elárulta, hogy a mai nap folyamán újabb egyeztető tárgyalásokra hívták a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás szövetséget és a Civil Fórumot annak érdekében, hogy ősszel minden körzetben egyetlen ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjeivel. Szabó a Debrecinernek elmondta, hogy a tárgyalásokat szeretnék minél hamarabb elkezdeni.

A sajtótájékoztatót tartó politikusok arról nem beszéltek, hogy az egy az egy elleni felállást a két szövetség, valamint a Civil Fórum jelöltjeinek koordinálásával, vagy minden fél által támogatott közös jelöltekkel szeretnék-e kialakítani. A két opció között a leglényegesebb különbség az, hogy a jelöltállító koordináció esetén az ellenzéki szövetségek különállása abban a tekintetben megmaradna, hogy külön listáikról juthatnának be képviselőik a közgyűlésbe az egyéni mandátumot nem eredményező szavazatok összesítésének eredményeként. Közös egyéni választókerületi jelöltek esetében azonban közös lista készülne a töredékszavazatok hasznosulására, s értelemszerűen közös lenne polgármesterjelöltjük is.

A koordinációt nem tartják megoldásnak Vargáék

Felhívtuk Varga Zoltánt, a másik ellenzéki blokk polgármesterjelöltjét, hogy megkérdezzük, mit szólnak az újabb tárgyalás ötletéhez. Varga elmondta, hogy a korábban a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás között megkötött szerződés kizárja a koordináció lehetőségét. A megkeresésről még nem volt idejük kialakítani az álláspontjukat, de ez hamarosan megtörténik, és érdemben reagálnak a felvetésre.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!