BEZÁR

Közösségi média

Nem lesz teljes körű ellenzéki együttműködés Debrecenben

A DK a Jobbikot és a Momentumot okolja a Fidesz várható debreceni győzelméért, a Momentum kölcsönös tiszteletet emleget, a Jobbik pedig alufólia sisakkal vágott vissza Varga Zoltánnak. Időközben pedig az LMP is felállt az asztaltól.

Június 21-én közleményt adott ki Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) debreceni önkormányzati képviselője, amelyben arról írt, hogy előbb a Jobbik, majd a Momentum is – a politikus meglátása szerint önkényesen – felrúgta a debreceni együttműködési tárgyalásokat, amelyek célja az volt, hogy a helyi oppozíciós erők összehangolják felkészülésüket az őszi önkormányzati választásokra, illetve közösen induljanak a képviselői helyek megszerzéséért.

A DK úgy látja, pokoli nehéz helyzetbe hozták a többi pártot

Varga Zoltán szerint az eset hasonlít a berettyóújfalui eseményekhez, ahol szerinte a DK-t kiszorították az összefogásból. Varga azt feltételezi, hogy a „pártütő” Jobbik és Momentum a következő napokban nyilvánosság elé állhat a két párt együttműködésének hírével, „pokoli nehéz helyzetbe sodorva az együttműködésen dolgozó pártok és a változást akaró ellenzéki szavazók egyre népesebb táborát”. A politikus álláspontja szerint amennyiben a Fidesz hatalmon marad Debrecenben, abban a Jobbiknak és a Momentumnak is elvitathatatlan lesz a felelőssége. „Csak gratulálni tudok hozzá” – írta, majd hozzátette, hogy a DK hisz az együttműködésben, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a megmaradt partnereikkel néhány napon belül sikeresen lezárják a tárgyalásokat.

A Momentum szerint senkinek sem a saját hasznát kéne néznie

Varga Zoltán állításairól és vélelmeiről megkérdeztük az említett pártokat, amelyek megerősítették, hogy valóban nem vesznek már részt a továbbiakban a debreceni összellenzéki tárgyalásokban. Szabó Bence, a Momentum debreceni elnökségi tagja a Debrecinernek küldött válaszában arról írt, hogy fontosnak tartja a választásra készülő szervezetek közötti kölcsönös tiszteletet, szerinte erre épültek a korábbi egyeztetések is. A rövid levelükben ezután Szabó arról ír, hogy „a legutóbbi választási eredmények kapcsán a belpolitikai erőviszonyokban bekövetkező változások sem jogosítják fel egyik szereplőt sem, hogy csak saját hasznát maximalizálja, ha a valódi cél a NER rendszerének megbontása”.

A Jobbik úgy látja, hogy a DK ki akarta szorítani őket

„Bízunk benne, hogy megsütötte a nap Varga Zoltán fején az alusisakot, és csak ezért beszél zöldségeket, nem pedig azért támadja az ellenzéki pártokat, mert a Fidesz malmára szeretné hajtani a vizet” – írta nekünk küldött válaszában a Jobbik debreceni alapszervezete. Szerintük az ellenzéki egyeztetések azért futottak zátonyra, mert azok során a DK tudatosan a Jobbik kiszorítására játszott, és olyan feltételeket próbált szabni, amelyek számukra elfogadhatatlanok voltak.

Már az LMP sem egyeztet

Szerkesztőségünkhöz a mai napon Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke is eljuttatott egy közleményt. Ebben jelezték, hogy ők is felállnak a közös debreceni tárgyalóasztaltól. A távozást a Jobbik és a Momentum kiszállásával indokolta, valamint azzal, hogy az EP választás óta megváltozott az egyeztetések légköre.

A pártok közötti közleményháború számos kérdést hagy megválaszolatlanul, egyben azonban biztosak lehetünk: az őszi önkormányzati választáson Debrecenben nem lesz teljes körű ellenzéki együttműködés.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...