BEZÁR

Közösségi média

„Etikai alapon” osztják ki egymást a debreceni ellenzéki csoportosulások

Úgy tűnik, egyre kevesebb esélye van annak, hogy bármiféle együttműködés alakuljon ki a helyi oppozíció két pártösszefogása között, s mintha csak egymás riválisaiként készülnének az őszi választásokra.

Általános elveket megfogalmazó etikai kódexet állított össze a Jobbik-Momentum-LMP pártösszefogás, az azt ismertető sajtótájékoztatójukon elhangzott, hogy várják az összes olyan debreceni párt vagy szervezet csatlakozását, amelyik elindul az őszi önkormányzati választáson.

Varga Zoltán, a másik ellenzéki csoportosulás, a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás polgármesterjelöltje nyílt válaszban reagált (alább betűhíven közöljük). A Jobbik-Momentum-LMP etikai kódexéről azt írja, hogy az nem más, mint „mögöttes tartalom nélküli üres szavak”. Felszólítja a hárompárti együttműködés vezetőit: „Bizonyítsanak Uraim!
Bizonyítsák be, mennyire tekinti komolynak saját dolgozatukat, a morált és az etikát!”

Varga megszólalására sajtóközleményben válaszolt a Jobbik-Momentum-LMP (alább ezt is betűhíven közöljük). Értékelésük szerint a DK-tól (és a Fidesztől) „csak a mocskolódásra futotta, érdemi kritikát vagy javaslatot egyetlen pontjához sem fűztek az etikai kódexnek”. Közleményük végén megerősítik, hogy szövetségük várja „a választáson induló egyéb szervezetek csatlakozását a tiszta, emberi és programközpontú kampány érdekében”.

A választásokon szintén induló Civil Fórum Debrecen Egyesület a Facebook-oldalán jelentette meg a Jobbik-Momentum-LMP kezdeményezésére adott válaszát (alább ez is olvasható betűhíven), amiben csatlakozik a törekvésekhez.

Tisztelt Kőszeghy úr, Tisztelt debreceni Momentum, Jobbik, LMP vezetők!

Etikáról értekezni, azt „kódexé” formálni, véleményem szerint annak van joga, aki az abban foglaltakat önmagára nézve biztos és kötelező morális fundamentumként értelmezi.

Az önök által leírtak jelen formájukban azonban nem többek, mint aminek szánták őket. Valós, mögöttes tartalom nélküli üres szavak.

Mi mások is lehetnének, mikor az önök holdudvarába, pártjaiba tartozó csoportok – többek között a Momentum ideológusa-tagja, R. Tamás fémjelezte „Mi vagyunk Debrecen”, és más, önökhöz köthető facebook-csoportok – jelenleg is alpári, személyeskedő, lejárató, karaktergyilkos kampányokat generálnak.

Meggyőződésem, hogy demokratának lenni nem az, ha üres szavakat írnak egymás mögé, majd azt elnevezik etikai kódexnek.

Bizonyítsanak Uraim!

Bizonyítsák be, mennyire tekinti komolynak saját dolgozatukat, a morált és az etikát!

Abban a pillanatban, ahogy nyilvánosan elhatárolódnak a Rutz-féle karaktergyilkos alpári megnyilatkozásoktól, és mindezeken túl a Jobbik szörnyű múltjától, a holokamuzástól, minden kirekesztő cselekedettől, a Cipők a Duna-parton emlékmű meggyalázásától, horogkeresztek rajzolgatásától, akkor lesz, majd miről beszéljünk.

Akkor nyernek valódi értelmet az önök által leírtak. Hogy is fogalmaztak? A morál és az etika.

Amíg ez nem történik meg, addig az önök „kódexe” nem több mint egy A4-es papírlap, rajta 11-es betűmérettel néhány sor, tartalom nélküli üres szavakkal.

Legyenek bátrak, legyen demokraták! Tegyék meg!

Varga Zoltán – DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás polgármesterjelöltje

Sajtóközlemény

A Jobbik, a Momentum és az LMP tegnap sajtótájékoztató keretében mutatta be választási etikai kódexét, amely egy előremutató kezdeményezés a lejárató akcióktól és sárdobálástól mentes, tisztességes kampány érdekében, hiszen mi egy olyan politikai kultúrát szeretnénk meghonosítani, amely programközpontú, és nem a politikai ellenfelek földbe tiprásáról szól.

A Fidesz és a DK reakciójából egyértelműen kiderül, hogy ők a múlt pártjai, és továbbra is a politikai iszapbirkózásban hisznek, ezért utasították el csípőből a javaslatunkat. Az említett két párttól csak a mocskolódásra futotta, érdemi kritikát vagy javaslatot egyetlen pontjához sem fűztek az etikai kódexnek.

Sajnos ez előrevetíti, hogy milyen piszkos kampányra számíthatnak a debreceniek a Fidesz-DK tengelynek köszönhetően. A Jobbik-Momentum-LMP szövetség mindenesetre tartja magát az etikai kódexben lefektetett elvekhez, és várjuk a választáson induló egyéb szervezetek csatlakozását a tiszta, emberi és programközpontú kampány érdekében.

A Jobbik-Momentum-LMP együttműködés debreceni képviselői

Sajtóközlemény a pártok választási etikai kódexeiről

Egyesületünk megkapta Kőszeghy Csanád Ábel polgármester-jelölt Úrtól, a Jobbik-Momentum-LMP pártkoalíció választási etikai kódexét, valamint a sajtóból értesültünk, miszerint a FIDESZ 2010. évben közzétett hasonló dokumentumát változatlanul irányadónak tekinti.

A Civil Fórum Debrecen Egyesület csatlakozik ezen pártokhoz és az általuk megfogalmazott etikai követelményeket magára nézve kötelezőnek ismeri el, valamint minden megtesz ezek betartása érdekében. Sőt, bízva abban, hogy a baloldali pártok is önálló etikai kódexet fognak közzétenni, már most biztosítjuk Őket is, miszerint szintén csatlakozzunk törekvésükhöz.

Az etikai és erkölcsi szempontokon túl, döntésünknél mérlegeltük azon szempontot is, hogy az egymást azonnal elutasító pártok ne maradjanak egyedül kódexeikkel. Láthatóan rövid időn belül lesöpörték egymás javaslatait, ezért felelősséget érzünk, hogy a pártok (pártkoalíció) ne maradjanak egyedül, hanem tudhassák maguk mögött legalább Egyesületünk támogatását. Ezzel is szeretnénk elkerülni, az „egy párt (pártkoalíció), egy etikai kódex” tragikomikus helyzetét.

Hiszünk abban, hogy a morális értékrend minden embernél belülről fakad, ezért nem feltételezzük, miszerint képviselőjelöltjeinknek, szüksége lenne írásos útmutatóra.
Ugyanakkor a pártokat megértve, Egyesületünk is hozzá kíván járulni a választási kampány etikusságához, ezért elkészítettük Városunk legrövidebb „Etikai Kódexét”, miszerint:

„Légy Városunk tisztes polgára, / még ha politikai hatalomra vágysz is, / mert nincs ellenséged, csak ellenfeled, / mert nem legyőzni kell másokat, hanem meggyőzni őket, / így tetteid fogják bizonyítani tisztességedet.”

Civil Fórum Debrecen Egyesület

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...