BEZÁR

Közösségi média

Az esélytelenek nyugalma – a Ţagai Sasok című dokumentumfilmet láthatjuk a következő KineDok vetítésen Debrecenben

A dokumentumfilm Románia legrosszabb futballcsapatának történetét mutatja be, azt az elkötelezettséget, ami akkor is megmarad, ha a csapat már két éve egyetlen mérkőzést sem tudott nyerni.


Tagai Sasok
Tagai Sasok
KineDok

A filmről szóló ismertetőben olvasható, hogy Nelu Târnovan edző, a csapatot irányító futballmenedzser ugyan látja játékosain, hogy belenyugodtak a folyamatos vereségbe, látja, bármit tesz, bárhogyan motiválja őket, a kudarcsorozatnak mégsem tud megálljt parancsolni, ám nem törődik a vereségekkel, mindig bízik a győzelemben, és nem adja fel, akkor sem, ha a sikerben már rajta kívül senki sem hisz.

A Nemzeti Sport így ír a cikkében: „A nemzetközi kritikusok figyelmét is felkeltő román filmalkotás attól zseniális, hogy nincs benne semmi különleges. Sem a környezet, sem a cselekmény, sem a szereplők nem feltűnően érdekesek. Nincsenek szélsőséges fordulatok, kirívó jellemek, fergeteges poénok, a résztvevők sokszínűsége tényleg nem más, mint a szürke ötven árnyalata. Nincsen nyomott búsongás, depressziós melankólia sem, a dolgok mennek a maguk menetében, a film érzelmi amplitúdója viszonylag szűk skálán mozog.” A film rámutat arra is, hogy Románia sok tekintetben hasonlatos Magyarországhoz, így a magyar néző is sorsközösséget tud vállalni a csapattal. Egyrészt a látvány miatt, hiszen egy falusi környezetben járunk, ahol a focipálya mellett is szántó van, az edző pedig a csapata irányításán kívül a pálya karbantartását is vállalja, vagy éppen a tyúkjait, növényeit gondozza.


Tagai Sasok

KineDok

A csapatot végül meghívják egy szlovák tornára is, ahol tudják szépíteni az eddigi sorozatos vereségüket. A filmnek talán ez az egyik legnagyobb kérdésfölvetése, hogy van-e értelme a folyamatos küzdelemnek, ha csak ritkán, vagy egyáltalán nincs eredménye. Érdemes-e mindent annak az egy célnak alárendelni, hogy fontos számunkra az, amit csinálunk, akkor is, ha nem jutunk előrébb, ha nem érünk el vele semmit. Az edző ugyanis minden szempontból ellenszélben küzd az álmáért, hiszen mindenki biztos benne, hogy sohasem nyerhetnek a sasok, már a játékosok sem tudnak lelkesedni.


Tagai Sasok

KineDok

A Țagai Sasok (Eagles from Țaga, Vulturii din Țaga) az Astra Filmfesztiválon 2022-ben elhozta a legjobb rendezésért járó díjat. Rendezők: Adina Popescu és Iulian-Manuel Ghervas.

A Tagai Sasok című dokumentumfilmet szeptember 5-én lehet – ingyenesen, magyar felirattal – megtekinteni Debrecenben 19 órától a Malter teraszán az Alternatív Közösségek Egyesülete és a KineDok Magyarország szervezésében.


Tagai Sasok

KineDok

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...