Közel 40 millió forintért vesz mérőkonténereket Debrecen önkormányzata a környezeti ellenőrző rendszerhez

A környezeti állapot monitorozását azután jelentették be, hogy érzékelhetővé vált a lakosság tiltakozása a CATL-akkumulátorgyár építésével szemben.

Eredményt hirdettek abban az európai uniós közbeszerzésben, amely során tizenhárom mérőkonténert szerez be Debrecen önkormányzata az akkumulátorgyárakkal szembeni lakossági tiltakozás hatására kialakított környezeti ellenőrző rendszer részeként. A nyertes a debreceni székhelyű TÁRS-95 Acélszerkezet és Gépgyártó Építőipari Kereskedelmi Kft. lett a 39,35 millió forintos ajánlatával. A teljesítés helyeként Debrecent és Mikepércset jelölték meg, a becsült teljesítési időtartamként száz napot határoztak meg.

Tüntetés az akkugyárak ellen Debrecen és Mikepércs között 2023 októberében
Koppányi Szabolcs

A közbeszerzési dokumentációból nem derül ki, hogy pontosan mire fogják használni a mérőkonténereket, de azt lehet tudni, hogy az ellenőrző rendszerrel a levegő, a víz és a talaj minőségét, valamint a biodiverzitást vizsgálják majd. Az önkormányzati médiaként működő Dehir.hu korábban arról számolt be, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium 604 millió forintos támogatást biztosít a rendszer kialakítására. Ennek keretében a mostani közbeszerzésben szereplő mérőkonténerek mellett zaj- és vízmonitoring, valamint adatfeldolgozó és -tároló eszközöket szereznek be.

Éppen a napokban tette közzé a Közbeszerzési Hatóság, hogy a debreceni önkormányzat nettó 111,18 millió forintért szerzi be a vízmonitoring eszközöket.

Mikepércsen jelentették be először

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a környezet állapotát monitorozó rendszer gondolata először nem Debrecenben, hanem Mikepércsen, a 2022 decemberében a közelben épülő CATL-akkumulátorgyár miatt tartott közmeghallgatáson hangzott el. Ekkor még csak a község vezetése kötelezte el magát a rendszer felállítása mellett.

Közmeghallgatás Mikepércsen 2022 decemberében
Polgár Tóth Tamás

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere aztán a következő év január 9-én a Kölcsey Központban tartott hasonló közmeghallgatáson jelentette be, hogy az önkormányzat monitoring rendszert hoz létre Mikepérccsel és a Debreceni Egyetemmel közösen.

Az illetékesek – közmeghallgatás Debrecenben 2023 elején
Lia
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.