Vége a választásnak, eltűnt a kormánymédiából a hajdúnánási környezetszennyezési ügy

A hatóságok közléseiből továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan mikor történt a fideszes városvezetés által hangoztatott szennyezés, és milyen állapotban van most a környezet Tedej városrészben. Az ott működő Tedej Zrt. a környezetvédelmi hatóság helyszíni szemléjére hivatkozik, amely során nem tapasztaltak szennyezésre utaló jelet.

Jóval a 2024-es önkormányzati választási kampány kezdete előtt sejteni lehetett, hogy kiélezett versenyt folytat majd a várost vezető Fidesz az Összefogás Hajdúnánásért néven egyesült helyi ellenzékkel, a két tömörülés ugyanis 2019-ben ugyanannyi helyet szerzett a képviselő-testületben. Nem volt tehát meglepetés, hogy a Bódi Judit polgármesterjelölt által vezetett együttműködés egy mandátummal ugyan, de legyőzte a Fideszt a hajdúsági városban. Habár nem járt sikerrel, a kormányzati propaganda a választás előtt sokat tett azért, hogy más eredmény szülessen.

Polgár Tóth Tamás

Hajdúnánás önkormányzata áprilisban hozta nyilvánosságra azt a település által megrendelt környezetvédelmi jelentést, amely szerint környezetszennyezés történt Tedej városrészben. A szennyezés pontos körülményei – beleértve a keletkezésének időpontját – az anyagból nem derült ki. A Fidesz az ügyet hamar az ott működő Tedej Zrt.-hez, a város egyik legnagyobb foglalkoztatójához kapcsolta.

Az agrárvállalat vezérigazgatója Bódi László, az ellenzék júniusban polgármesterré választott vezetőjének, Bódi Juditnak az édesapja, a vezérigazgató-helyettes pedig Rákóczi András, Bódi Judit férje. Nem véletlen tehát, hogy a Tedej Zrt. a választási kampány részének minősítette a városvezetés kommunikációját. A cég egy májusi közleményben azt írta, az önkormányzat „szégyenteljes hadjáratot folytat a Tedej Zrt. ellen, amely a lakosság nyugalmának a megzavarására is alkalmas, ugyanis valótlan információkat, rémhíreket terjeszt, mellyel leértékeli a gazdaság és a tedeji emberek eddig elért eredményeit”.

Polgár Tóth Tamás

Teljesen leálltak a választások után

Április 25. és június 4. között összesen 9 cikk jelent meg a Tedej Zrt.-nél történt állítólagos környezetszennyezéssel kapcsolatban a kormányközeli KESMA-hálózathoz tartozó Hajdú Online felületén. A témával több írásában is foglalkozott a Hajdú Online-nal korábban tartalomszolgáltatási megállapodást kötő Cívishír nevű debreceni online felület is. Utóbbival kapcsolatban a Tedej Zrt. vette észre, hogy rövid ideig megjelentették a cég május 15-i közleményét, amelyben a környezetszennyezési vádakra reagáltak, azonban hamar törölték a cikket. A két sajtótermékben közös, hogy a június 9-i önkormányzati választás óta eltelt két hónapban egyáltalán nem foglalkoztak az esettel.

Polgár Tóth Tamás

Mivel az állítólagos környezetszennyezésről sok konkrétum nem látott nyilvánosságot, a Debreciner is megpróbált utánajárni a történteknek. Május elején tájékoztatást kértünk az ilyen ügyekben illetékes hatóságoktól: a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivataltól és a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. A megkeresésünkre a kormányhivatal semmit sem reagált, a katasztrófavédelem pedig csak annyit közölt, hogy a településrészen feltételezett talaj- és talajvízszennyezés kivizsgálása folyamatban van. „A kivizsgálási eljárás során a vízvédelmi hatóság információkat, adatokat gyűjt, akkreditált vízvizsgálatokat végeztet, majd az érintett társhatóságok bevonásával értékeli mindezeket, és az eredmények alapján tesz hatósági intézkedést” – fogalmaztak a május 3-án küldött tájékoztatásukban.

Évtizedekkel ezelőtt biztosan történt szennyezés

A környezetszennyezésről azóta is csak annyit lehet tudni, amennyit a kormányhivatal Nagyné Legény Ildikó (Fidesz) alpolgármester közérdekű adatigénylésére válaszolt. A hajdúnánási önkormányzat honlapjára feltöltött kronológia szerint 2007-ben a Tedej Zrt.-hez tartozó kéthektáros területen a talajban és a talajvízben a határérték sokszorosát meghaladó szénhidrogén-szennyezést mutattak ki. Az, hogy mikor keletkezett a szennyezés, a dokumentumból nem derül ki, tehát az eset akár jóval korábban is történhetett. A kormányhivatal tájékoztatásából az látszik, hogy a 2007-ben elkezdett kármentesítés nem szüntette meg a szennyezést, a Tedej Zrt. idén kelt nyilatkozata szerint pedig 2022-ben fel is hagytak a kármentesítéssel a koronavírus-járványra és az Ukrajnában zajló háború gazdasági hatásaira hivatkozva. Jelezték ugyanakkor, hogy folytatnák a kármentést. A hatóság ekkor arra kötelezte a céget, hogy december 2-ig készítsen tényfeltárást, amelyből meg lehet állapítani a szennyezés jelenlegi térbeli kiterjedését, az általa okozott kockázatokat, valamint a szükséges intézkedéseket.

Polgár Tóth Tamás

A katasztrófavédelem még vizsgálódik

Mivel a hatóságok továbbra sem közöltek semmilyen konkrét információt a hajdúnánási környezetszennyezés jelenlegi állapotáról, a napokban ismét megkerestük az illetékeseket. A katasztrófavédelemtől azt a választ kaptuk, hogy a kivizsgálási eljárás és az akkreditált mintavételi eredmények kiértékelése a társszervek bevonásával még mindig folyamatban van, a további intézkedések pedig a kivizsgálás lezárását követően határozhatók meg. A kormányhivatal ismét nem reagált az érdeklődésünkre, ahogy Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás hamarosan leköszönő polgármestere sem válaszolt.

Polgár Tóth Tamás

Nem tapasztaltak környezetszennyezésre utaló jelet

Bódi László, a Tedej Zrt. vezérigazgatója a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy a cég a mindennapi működése során betartja a jogszabályokat és az egységes környezethasználati engedélyekben foglaltakat, valamint együttműködik a hatóságokkal és a működését felügyelő szervekkel. Közölte továbbá, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztályának munkatársai 2024. január 29-én közérdekű bejelentés alapján előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Tedej Zrt. telephelyén. Ennek során megállapították, hogy „a helyszíni szemle időpontjában a telephely területén szemmel látható környezetszennyezésre utaló jel nem volt tapasztalható, azonnali hatósági intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel”. Bódi leszögezte, a vállalat eddig is és ezután is folyamatosan együttműködik a környezetvédelmi hatósággal, mindenféle felmerült kérdést megválaszol, továbbá betartja a jogszabályokat és a működési engedélyben foglaltakat.

Ez a cikk a „Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.