BEZÁR

Közösségi média

Magyarország sokkal jobban látszik közvetlen közelről – médiaszemle

Szlovákok költöznek át Magyarországra a határ mentén. A választás megtörténtével lényegtelenné vált a környezetszennyezés? A városi rendőrkapitányt hivatali bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. Elesett a kánikulában a fürdő, több mint egy órát álltak sorban a tűző napon az emberek. Befogadják a gazdátlanul maradt kétezer facsemetét, mégis lesz klímaerdő, csak máshol. Sűrű, sötét folyadék ömlött a patakba. Többek között ezek a témák érdekelték ezen a héten a vidéki független újságok szerkesztőségeit és olvasóit.

Borsod24: Szlovákok költöznek az észak-borsodi falvakba

Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részein, közel a szlovák határhoz már régóta tudott, hogy külföldiek, főleg szlovákok szívesen vásárolnak ingatlanokat. Eleinte ezt még csak nyaralás céljából tették, mostanra azonban annyira felgyorsult a folyamat, hogy van település, ahol a szlovákok élnek többségben. A Borsod24 a helyszínen érdeklődött, ahol kiderült, fordított irányban is zajlik „forgalom”: sok magyar gyermeket kétnyelvű szlovák iskolába hordanak a szüleik.

Borsod24

Debreciner: Vége a választásnak, eltűnt a kormánymédiából a hajdúnánási környezetszennyezési ügy

Környezetszennyezést emlegetett a fideszes önkormányzat és a kormánypárti média Hajdúnánáson a júniusi választás előtt. Az érintett cég az ellenzéki polgármesterjelölt apjáé. Azóta sem derült ki, hogy milyen szennyezésre utaltak, a cég szerint a hatósági ellenőrzés semmilyen hibát nem talált. Részletek a Debreciner cikkében.

Fotó: Polgár Tóth Tamás

Enyugat: Egyre dagad az őrizetbe vett győri rendőrkapitány ügye

Tavaly szeptemberben a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség őrizetbe vette a győri rendőrkapitányt, Váczi Andrást, majd később egy másik, meg nem nevezett magasrangú győri rendőrtisztet is. Mindkét férfit hivatali bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg és letartóztatták. Váczi 8 hónapot töltött rácsok mögött, azóta bűnügyi felügyelet alatt áll. Az elmúlt időszakban a bűnügy egyre szélesedett, jelenleg már több mint húsz személyt gyanúsítanak a különböző bűncselekmények elkövetésével – írja az Enyugat.hu.

KecsUP: Újra lesznek koncertek a kecskeméti TEKA-ban, de rock helyett már csak mulatós

Visszahozná a zenét és a táncot a Tudomány és Művészetek Házába a megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat: a földszinti aula újra felvenné a TEKA nevet, ahova rendszeresen hívnának együtteseket, előadókat. A tervek még formálódnak, egy biztos: első alkalommal buli-party, valamint lakodalmas-mulatós zenét játszó együttesek lépnek. Később meghívnának helyi zenekarokat, szerveznének unplugged koncerteket, szerzői esteket – legfeljebb háromszáz fős közönség részvételével. Az új TEKA azonban már nem fogad rock-, metál- és alternatív zenét játszó bandákat – adja hírül a KecsUP.

KecsUP

Nyugat: Elesett a keddi kánikulában a sárvári fürdő – Több mint egy órát álltak sorban a tűző napon az emberek, hogy bejussanak 

A keddi 35 fokban több mint egy órát voltak kénytelenek várni a bejutásra a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőnél. Az augusztusi kánikulában érthető, hogy nagyon sokan szerettek volna strandolni és a népszerű fürdőt választották. Nyugdíjas kedd is volt, ami azt jelenti, hogy ezen a napon féláron mehetnek be az idősek. Egy olvasó arról számolt be, hogy többször is volt már hasonló, de ilyen katasztrofális soha nem volt még a helyzet. Akik bejutottak az aulába, azok fulladoztak a hőségben, mert nem működött a légkondicionáló. Közben a fürdő ügyvezető igazgatójának válasza felért egy trollkodással.  Részletek a Nyugat.hu cikkében.     

Nyugat

Szegeder: Makónak nem kellett a klímavédelmi erdő, két év után Mórahalom fogadta be a kétezer facsemetét

Még 2022-ben akart egy kisebb erdőt telepíteni Makóra egy klímavédelmi szervezet, a 10 Millió Fa Alapítvány. A mintegy kétezer facsemetét eredetileg két helyszínen helyezték volna el a településen, ezzel klímavédelmi célokat is szolgálva, ám az önkormányzat végül nem adott ehhez területet. Miután elterjedt a sajtóban, hogy lassan két éve nincs helye a fáknak, Nógrádi Zoltán, Mórahalom fideszes polgármestere telefonon megkereste Árgyelán Diánát, aki a szervezet aktivistájaként annak idején a makói projektet valósította volna meg. A mórahalmi önkormányzat végül nemcsak két új területet ajánlott fel a fáknak, hanem azok szakszerű gondozását is vállalták. Az őszi átültetésig pedig egy agráriskola gondozza a facsemetéket.

Szegeder

Szol24: Egy állomás restijének átalakulása

Szolnokon bármi történik a tömegközlekedésben, azt azonnal tudni akarja a város közönsége. Emiatt számíthat komoly érdeklődésre az egykori vasúti resti helyén megnyitott bisztró. A Szol24 elindult, hogy feltérképezze a helyet, és szemrevételezze, mennyi hangulatot sikerült átmenteni az egykori legendás vendéglátóipari egységből.

Szol24

Veszprém Kukac: Mi folyt a Séd patakba?

A napokban körbefutotta a hír a várost, hogy a veszprémiek kedvelt kirándulóhelyén, a Kolostorok és kertek területén súlyos szennyezés érte a Séd patakot. A mederbe torkolló csatorna nagyobbára száraz, most sűrű, sötét folyadék ömlött bele. A környékbeliek riasztották a katasztrófavédelmet, feltételezhető, hogy a szennyezés a közelben üzemelő Volán-telep tározójából kerül az élővízbe. A Veszprém Kukac munkatársai meghallgatták a környékbelieket, kérdéseiket elküldtük a katasztrófavédelem illetékeséhez, várják a válaszokat.

Veszprém Kukac

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...