Tíz dolog, amit nem mondtak el neked az akkumulátorgyártásról – Átlátszó

Káros anyagok, zaj, balesetveszély és a cégek felelősségre vonásának a hiánya. Ez vár a debreceniekre is?


Átlátszó

atlatszo.hu

Az elmúlt hónapokban számos anyagban foglalkoztunk azzal, hogy a kínai CATL óriásvállalat Magyarország eddigi legnagyobb beruházásaként egy akkumulátorgyárat készül felépíteni Debrecen déli gazdasági övezetében. Mivel viszonylag új és a lakosság körében ismeretlen technológiáról van szó, valamint a kormány törekvései szerint hamarosan akkumulátorgyártó nagyhatalom leszünk, az Átlátszó egy videóban foglalta össze azokat a fontos információkat, amelyeket a döntéshozók jellemzően elhallgatnak a lakosság elől. A jelenséget a gödi Samsung-gyár példáján keresztül szemléltetik.

Gödön komoly problémákat okoz a helyieknek

Az anyagból kiderül többek között, hogy a helyiek beszámolója alapján a gyár szennyező anyagokkal és sokszor elviselhetetlen zajjal keseríti meg a környéken lakók életét.

A beruházások által jelentett bevételekből a helyiek jellemzően csak korlátozottan részesülnek, mert a kormány megyei szintre irányítja át a befizetett iparűzési adót. Ahogy azt mi is megírtuk, Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere a város augusztusi közgyűlésen bejelentette, ha ez történik a CATL esetében is, akkor visszavonul a politikától.

Az előzetes ígéretekkel szemben a tapasztalatok szerint a dolgozóknak csak a töredéke helyi, a gödi gyár munkavállalóinak mindössze a fele magyar.

Az Európai Unió tiltja az ilyen cégek közvetlen támogatását, a regionális alapból nem lehetett volna a Samsungot támogatni, ezért a kormány az Átlátszó szerint csalt, úgy tett, mintha nem csak a Samsung kedvéért iparosítanák Gödöt.

A visszafogott bírságok nem rettentik el a céget

Már 16 alkalommal bírságolták meg a Samsung-gyárat többek között súlyos veszélyeztetés, engedély nélküli működés és a tűzvédelmi berendezések hiánya miatt, de a 150 milliós összeget a cég könnyedén kifizeti a 15 milliárd forintos évi árbevételéből. 2021-ban halálos baleset is történt az üzemben, emiatt mindössze 3 millió forint bírságot fizetett a cég.

AZ Átlátszó megemlíti, hogy a vízügyi hatóság megfellebbezte azt a bírósági döntést, amely szerint a szennyező anyagokra vonatkozó méréseket nyilvánosságra kell hozni. A videó szerint valószínűleg rendszeresek a manipulált mérések is.

Kockázatot jelent a vízkészlet szempontjából

Az akkumulátorgyáraknak hatalmas a vízigénye. Eközben az előrejelzések szerint a jövőben a hazai agrárium vízszükséglete nőni, a magyarországi vízkészlet pedig 30-60 százalékkal csökkenni fog.

A legtöbb esetben a gyáraknak nincs szükségük környezetvédelmi engedélyre, mert a magyar szabályozás szerint nincs jelentős környezeti hatásuk. (Az ígéretek szerint a debreceni gyár környezetvédelmi engedéllyel fog működni.)

További részletek az Átlátszó videójában tekinthetők meg.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!