BEZÁR

Közösségi média

Elhalasztják a közmeghallgatást Hajdúnánáson, ahol közbeszerzéssel kapcsolatos bűncselekmény gyanújával nyomoz a rendőrség

Hivatalosan a járványügyi helyzettel indokolják a döntést. Az eseményt a negyedik hullám tetőpontján hirdették meg, azóta csaknem megfeleződött a naponta regisztrált új fertőzöttek száma Hajdú-Bihar megyében. A polgármester és a jegyző egyelőre nem reagált a rendőrségi üggyel kapcsolatos megkeresésünkre.

December 14-én reggel Hajdúnánás hivatalos közösségi oldala egy bejegyzést tett közzé, amelyben azt írják: elhalasztják a december 16-án 18 órára meghirdetett közmeghallgatást, méghozzá a járványügyi helyzetre való tekintettel. „Bízunk benne, hogy a következő év elején enyhébb korlátozásokkal, minél szélesebb körben tudjuk megvitatni a városunkat érintő kérdéseket” – írják.

Az önkormányzat indoklása több szempontból is nehezen érthető. Egyrészt a közmeghallgatás megtartásáról november 25-én döntött a város képviselő-testülete, a kormány által publikált adatok alapján pedig a koronavírus-járvány negyedik hulláma éppen ekkoriban tetőzött Hajdú-Bihar megyében. Ahogy az általunk készített, alábbi grafikonon is látható, mostanra sokat javult a járványhelyzet, alig több mint feleannyi új fertőzöttet regisztrálnak naponta, mint amikor a képviselő-testület döntött a rendezvény megtartásáról.

Másrészt november 25. óta a kormány nem hozott semmilyen új korlátozó intézkedést, ami miatt a közmeghallgatást ne lehetne megtartani. Mondhatnánk persze, hogy a városvezetés felelősségtudatos, nem akar kockáztatni, de akkor pedig felmerül a kérdés: miért hirdették meg a közmeghallgatást éppen a járvány tetőzésekor?

Rendőrségi nyomozás bűncselekmény gyanúja miatt

Nem kizárt, hogy a halasztásról szóló döntést az önkormányzat egy tegnapi hír hatására hozta meg. Ahogy arról a Debreciner is beszámolt, versenyt korlátozó megállapodás gyanúja miatt folytat nyomozást egy hajdúnánási közbeszerzés kapcsán. Polt Péter legfőbb ügyész arról tájékoztatta Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselőt, hogy az ügyben már hat gyanúsítottat hallgattak ki. A politikus értesülései szerint az egyik érintett a település jegyzője, a szóban forgó közbeszerzés pedig a helyi ipari park beruházásával kapcsolatos.

A rendőrségi nyomozás miatt december 13-án levélben kerestük Szólláth Tibor (Fidesz) polgármestert és Kiss Imre jegyzőt, cikkünk megjelenéséig azonban egyiküktől sem kaptunk választ.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...