BEZÁR

Közösségi média

Az árak és a kerekezők a magasban – megnyitott a debreceni karácsonyi utcavásár

A hangulat még nem ünnepi, csak alakul, ám úgy tűnik, nem sok nóvummal jelentkezik idén a debreceni karácsonyi utcavásár.

Debrecen főutcájának sétálóvá kövezett részén és a Kossuth téren elkezdődött az idei karácsonyi vásár. Már november 22-én pénteken, amikor még félig voltak kipakolva az árusok, s akadt, aki magányosan forgott körbe a keréken. Azon az óriáson, amely semmit sem változott, ugyanaz, mint tavaly – ahogyan a vásári felhozatal is hasonlónak tűnik. Azt, hogy Debrecen címerén terpeszkedik, azzal ellensúlyozták, hogy a DEBRECEN feliratot a monstrum elé áthelyezték, így némileg takarja, hogy ott alant egy címer is van, Debrecen város történelmi címre. Szombaton és vasárnap már a nép is begyűlt, ettek-ittak becsülettel, sétáltak, nézelődtek.


Karácsonyi vásár – Debrecen, 2019.
Galéria: Karácsonyi vásár – Debrecen, 2019. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Lazacos étel 2500 forintért kapható, tea 400-ért. Segítő kutya álmosan ácsorog a hömpölygő emberkavalkádban – az ír farkas, mint tulajdonosától megtudtam, még nem érte el teljes terjedelmét, lévén csak egy éves a gyönyörű, barátságos eb, amely amint tehette, fogadta a csodálkozó simogatásokat gyerektől, felnőttől. Ha igazán megnő, a méteres marmagasságot is elérheti.


Karácsonyi vásár – Debrecen, 2019.

Koppányi Szabolcs

Kontrasztként a bágyadt hangulatra egy utcai zenész fiatalember gyűjtötte maga köré nézőit. Ismert romantikus és egyéb számok instrumentális részeit adta elő, szépen szólt a gitár. Eközben a zsíros falatokat magukba tömködő vásárfiak – és lányok – mellett a kukából szemezgetett egy hajléktalan, szívet fájdítóan kikanalazva egy forró csokis massza maradékát. Eredeti áron 600 forint, neki ingyen volt a pohárszélen ragadt utóíz.


Karácsonyi vásár – Debrecen, 2019.

Koppányi Szabolcs

Az óriáskerék meg csak lustán forgott, emberek integettek lentről a fentieknek, azok meg vissza: felnőtteknek 2000-ért. A családi jegy 5600 forint, ennyiért 2 felnőtt és 2 gyerek szállhat fel pár percre, s juthat fel a csúcsra. Egy ismerősöm jegyezte meg ennek kapcsán: „állandóan azt halljuk, hogy szegények a magyarok, ám ilyenkor kiszenvedik magukból a súlyos ezreket, hogy némi illúziót kapjanak”.


Karácsonyi vásár – Debrecen, 2019.

Koppányi Szabolcs

A város, vagyis mindenki fenyőfája – még díszítés nélkül – kissé görbe, de a mienk, harmadik toronyként szerénykedik az óriáskerék szomszédságában a Nagytemplom előtt. Megfordulva pedig azt látom, amint egy mankós emberre száll rá 4-5 közterületes. Vajon mi a probléma vele?

A hamburger, ha csirkés, akkor 990, ha marhás, akkor 1500 forint, sajt rá még 300-ért. A sült kolbászt 1500 forintért mérik, míg a saslikot 1800-ért – adagonként.


Karácsonyi vásár – Debrecen, 2019.

Koppányi Szabolcs

Egyes árusoknál sorok, másoknál senki. A fából farigcsált betlehemes motívum 2000 forint, vele majdnem szemben egy pálinkásnál akad 0,35 literes birs nedű 19 900 forintért is. Ehhez képest egy másik pultnál a forralt narancsos bor 500 forintja (2 dl) szinte nem is drága. Igaz, akadnak olcsóbb pálinkák is, van, ahol egy európai feleshez (4 cent) már 1000 forintért hozzájuthat a szomjazó. Akárcsak mindenféle cuccos palacsintáért 900 forintért vagy még többért.

Egyelőre tehát még csak alakul a hangulat, ám nem tűnik úgy, hogy sok nóvummal jelentkezik idén a debreceni karácsonyi utcavásár. Megszoktuk.


Karácsonyi vásár – Debrecen, 2019.

Koppányi Szabolcs

(Tanács az utazókhoz: aki netán a vasútállomásra sietne villamossal, számoljon rá plusz 20 percet, amíg a jármű lépésben vagy olykor megállva vánszorog át a mélán bámészkodó esti embermasszán.)

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...