BEZÁR

Közösségi média

Ellenzéki összefogás 6, Fidesz 0 – Egyetlen interjúkérelmünkre sem reagáltak Hajdú-Bihar kormánypárti képviselőjelöltjei

A fideszes politikusok már a hivatalos kampányidőszakot megelőzően is csak igen szórványosan válaszolgattak a megkereséseinkre.

Választás 2022 - Debrecen
Választásnapi csend reggel Debrecenben
Budai Péter

Március 3-án, közel egy hónappal ezelőtt az április 3-i országgyűlési választások apropóján kértünk interjút a Hajdú-Bihar megyében egyéni mandátum megszerzésére esélyes két nagy pártszövetség, a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért hat választókerületi képviselőjelöltjétől.

Az ellenzéki összefogás részéről mind a hatan elfogadták a felkérésünket, a velük készült beszélgetéseinket az elmúlt hetekben jelentettük meg. A kormánypárti képviselőjelöltek közül azonban senki sem reagált az ezzel kapcsolatos megkereséseinkre, így sem Kósa Lajosnak, sem Pósán Lászlónak, sem Tasó Lászlónak, sem Vitányi Istvánnak, sem Bodó Sándornak, sem Tiba Istvánnak nem tudtunk kérdéseket feltenni az előző országgyűlési ciklus, ciklusok során végzett munkájukkal, a választókerületük helyi ügyeivel, illetve a következő évekre vonatkozó terveikkel, konkrét vállalásaikkal kapcsolatban.

Az ilyen interjúk fontos szerepet töltenek be a demokratikus rendszerekben, hiszen a független média kérdéseire adott politikusi válaszok segíthetik a választókat a jelölt hitelességének, komolyan vehetőségének megítélésében, valamint eldönteni azt, hogy a szóba jöhető jelöltek közül ki az, akinek az elképzelései, programpontjai a legjobban megfelelnek a választópolgár preferenciáinak.

Bodó és Tiba korábban egy-egy kérdésünkre válaszolt érdemben

Nem ez volt az első megkeresésünk a Fidesz hajdú-bihari jelöltjei felé. Még január végén arról érdeklődtünk tőlük, hogy milyen módon kívánnak beszámolni a választópolgároknak az elmúlt négy évben végzett munkájukról (a kormánypártok a megyében mindenhol ugyanazokat a személyeket indították most, mint 2018-ban), hogyan foglalnák össze a képviselői eredményeiket, valamint milyen eseményeket terveznek a hivatalos kampányidőszakra. A kérdéseinkre egyedüliként Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a hajdú-bihari 5-ös választókerület jelöltje válaszolt, valamint Vitányi Istvántól kaptunk egy levelet, miszerint nem szeretne élni a lehetőséggel. Csak az összevetés kedvéért: hasonló kérdéseinkre az ellenzéki összefogás hat jelöltjéből öten válaszoltak.

Hasonlóan rossz volt az arány, amikor néhány nappal később arra voltunk kíváncsiak, ha az összellenzéki ellenfelük kihívja őket vitára, akkor elfogadják-e ezt. Erre érdemben Tiba István, a 6-os választókerület jelöltje válaszolt, méghozzá azt, hogy amennyiben kap ilyen megkeresést, bárkivel szívesen leül beszélgetni a hivatalos jelöltállítási időszak lezárulta után (ezt némileg árnyalja, amit ellenfele, Hegedüs Péter nyilatkozott a Debrecinernek adott interjúban). Bodó Sándor pedig még február 17-én (!) is azt válaszolta nekünk, hogy korai még erről beszélni. A történet végét ismerjük: a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért jelöltjei között a megyében sehol sem rendeztek választási vitát. Arra talán nem kell külön kitérnünk, hogy kampányidőszakban egy demokráciában mekkora jelentősége van a választási viták megrendezésének is.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...