BEZÁR

Közösségi média

Bár ugrásszerűen nő a fertőzöttek száma, Papp László polgármesternek nincs új mondanivalója

Egyetlen nap alatt négyszázzal nőtt a hajdú-bihari vírusfertőzöttek száma a hivatalos kormányközlés szerint, azt azonban továbbra sem tudhatjuk, hogy közülük mennyi a debreceni lakos. Papp ma feltett egy videót a Facebook-oldalára, de az nem derül ki belőle, hogy valójában miért – a hétfői iskolakezdés csekélyke indok, a súlyos számokról pedig hallgat a városvezető, a tanácsaiban sincs semmi nóvum.


koronavírus - Papp László - 20201031
Nem sok súlya van a mai polgármesteri videószereplésnek
Facebook

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A debreceni önkormányzati média és a helyi kormánytámogató szatellitorgánumok mindegyike viszonylag gyorsan beszámolt arról, hogy Papp László polgármester ma délelőtt 10 órakor videót posztolt a Facebook-oldalán.

A városvezető elsődlegesen a diákokhoz és szüleikhez szólt, többek között a maszk viselésére és a rendszeres szellőztetés fontosságára hívta fel a figyelmet annak érdekében, hogy megelőzzük a koronavírus-járvány megerősödését. Mondta ezt azon a napon, amikor eddig példátlan mértékű emelkedésről, megerősödésről – egyetlen nap alatt újabb 400 fertőzött – számolt be a kormányzati vírusoldal.

A videó nyilvánvalóan a mai adatok megjelentetése előtt készült, a központi vírusoldal frissülése előtt került fel a közösségi hálóra – Papp polgármester és kommunikációs csapata nem tartotta fontosnak, hogy megvárják az új számokat. Így aztán van egy videó, amiben a város első embere ismételten felhívja a figyelmet arra a COVID TOP 10 elnevezésű jótanács-gyűjteményre, amit még szeptember 22-én hírelt szintén a saját Facebook-oldalán. De semmi reakciója nincs a megyei számok brutális növekedésére, ahogy továbbra sem beszél arról, Debrecen konkrétan mennyiben érintett a járvány terjedésében.


koronavírus - 20200922

Facebook

Kérem, védjük meg közösen Debrecent! – mondta Papp, de arról nem ejtett szót, hogy miként állhatnák útját – a várostábláknál? – a debreceniek annak a vírusnak, amelyik nem hajlandó tudomást venni sem országhatárokról, sem óceánokról.

Rácz Róbert hajdú-bihari kormánymegbízott július végén nyilatkozta a KESMA kötelékében erőteljes kormány- és Fidesz-propagandát folytató megyei napilapnak:

„A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal illetékességi területén közel 3500 járványügyi megfigyelést vagy elkülönítést elrendelő határozatot hoztunk a veszélyhelyzet ideje alatt. Kiemelt feladatunk volt továbbá annak a Hajdú-Bihar megyében működő közel nyolcvan idősotthonnak és bentlakásos szociális intézménynek az ellenőrzése is, ahol a járvány szempontjából a legveszélyeztetettebb korúak élnek. Az, hogy Hajdú-Bihar megyében sem idősotthonban, sem gyermekotthonban nem volt igazolt COVID-19-fertőzött, az intézmények fegyelmezett, az eljárásrendeknek megfelelő működésének, valamint az ellenőrzések során a kormányhivatal járványügyi szakemberei által nyújtott szakmai segítségnyújtásnak egyaránt köszönhető, a kormányhivatal vezetőjeként külön köszönetet szeretnék mondani ezért.”

Minapi hír volt, hogy koronavírusban elhunyt a nádudvari idősotthon két lakója.
Ha elfogadjuk Rácz korábbi érvelését, miszerint azért nem volt megbetegedés a Hajdú-Bihar megyei idősotthonokban, mert az intézmények fegyelmezetten működtek, a kormányhivatal pedig szakmai segítséget nyújtott nekik, akkor minek tulajdonítható a két haláleset? Már nem működtek fegyelmezetten az intézmények, már nem segített nekik a kormányhivatal?

Az elmúlt két hónapban a fertőzöttség kiugró növekedése követhető a hivatalos vírusoldal térképein is. Míg szeptember elsején országosan 6257 fertőzöttről számoltak be, ebből 189-en voltak hajdú-bihariak. Egy hónap múltán, október elsején már 27 309 és 1060 a két szám, mára, október 31-re pedig 75 321 és 3834. Mint látható, Hajdú-Bihar megyében – benne Debrecennel – sokkal nagyobb ütemű volt a megfertőződés, mint az ország egészében.
Ebből azonban semmiféle következtetésre, intézkedésre nem jutottak Debrecen irányítói. A polgármester mai videója semmiképpen sem tekinthető érdemi városvezetői tettnek.


koronavírus - 2020. szeptember 1.
A 2020. szeptember elsején reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

koronavírus - 2020. október 1.
A 2020. október elsején reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

koronavírus - 2020. október 31.
A 2020. október 31-én reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

koronavírus - maszk

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...