BEZÁR

Közösségi média

Még nem tudja a város, hogy mennyibe fog kerülni a Loki – a debreceni közgyűlés megszavazta a DVSC Zrt. új vezetését

A hosszú vita során számos ellenzéki politikus érvelt a klub megvétele ellen, a határozati javaslat elfogadásánál viszont nemmel csak a DK szavazott, a Momentum tartózkodott, a Fidesz, az MSZP, a Civil Fórum és a független Kőszeghy igent nyomott.


Debreceni közgyűlés – 2020. július 2.
Galéria: Debreceni közgyűlés – 2020. július 2. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Ahogy azt Papp László polgármester az előző nap már beharangozta, a július 2-án ülésező debreceni képviselő-testület sürgősségi indítványként tárgyalta a DVSC Futball Szervező Zrt. új igazgatóságának és felügyelőbizottságának felállítását. A lépés előzménye, hogy Szima Gábor eddigi többségi tulajdonos és a város vezetése megegyezett abban, hogy az első osztályból kiesett Loki közel 100 százalékban az önkormányzat tulajdonába kerül. Az erről döntő közgyűlésről két alpolgármester, Barcsa Lajos és Balázs Ákos is hiányzott, valamint szintén nem vett részt az ellenzék részéről Szabó Bence (Momentum).

Madarasi is bekerül a felügyelőbizottságba

Papp László az előterjesztés indoklásában elmondta, hogy Szima Gábor ugyan összehívott egy Loki-közgyűlést, amit határozatképtelenség miatt meg kell ismételni, ezt pedig szeretnék már az új felállásban végrehajtani. Papp szerint „elfáradt” az együttműködés Szima és a város között, ezért is szükség volt arra, hogy a tulajdonosok közül kikerülő kaszinómágnást az igazgatóságból is kitegyék. A polgármester által ismertetett javaslat alapján egyetlen önkormányzati képviselőként Madarasi István (MSZP) is bekerül a felügyelőbizottsági tagok közé. Sem az igazgatóság, sem a felügyelőbizottság tagjai nem részesülnek díjazásban az előterjesztés szerint.


Debreceni közgyűlés - 2020. július 2.

Koppányi Szabolcs

Elvi megállapodás született Szima és a város között

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) a Loki megvásárlásával kapcsolatban arról kérdezte Papp Lászlót, hogy az mennyibe fog kerülni, mekkora a DVSC értéke, és mennyibe kerül az éves fenntartása, valamint hogy a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. is támogatni fogja-e a működését. A polgármester a válaszában arról beszélt, hogy az első évben elengedhetetlen lesz a város, így a Vagyonkezelő anyagi támogatása, de pontos összegekről nem tudott beszélni. „Nem kívánom a költségvetést a debreceni futballra költeni, ez a helyzet nem áll fenn” – igyekezett nyugtatni Papp a magas költségek miatt aggódó debrecenieket.

A polgármester elmondása alapján eddig egy elvi megállapodás született a városvezetés és Szima Gábor között, most fog elkezdődni a DVSC átvilágítása, és csak ezt követően lehet majd tudni, hogy mennyibe kerül majd Debrecennek. Eddig annyit lehet tudni, amennyit Szima megosztott az új vevővel: a klub 2019-es költségvetése 1,2 milliárd forint volt, a cég számláján pedig jelenleg 300 millió forint található.


Debreceni közgyűlés - 2020. július 2.

Koppányi Szabolcs

Újra eladhatják a Lokit, ha garantált lesz a finanszírozása

Gulácsi Anna (DK) kérdésére, miszerint mégis mi szükség volt erre az ügyletre, Papp László Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő előző napi gondolatait kölcsönözve azzal érvelt, hogy a Csokonai Színház is kap támogatást, miközben kevesebben járnak színházba, mint stadionba. „A sikeres sport egy sikeres városnak fontos alkotóeleme” – fogalmazott a polgármester, majd arról is beszélt, hogy amennyiben a későbbiek folyamán egy tőkeerős befektető megjelenésével újra garantált lenne a Loki stabil finanszírozása, elképzelhetőnek tartja, hogy az önkormányzat megválik majd többségi tulajdoni hányadától.

Nem csak a focicsapatot kell megmenteni

A DVSC megvételét további ellenzéki képviselők is élesen kritizálták. Vaszkó Imre (DK) azt kifogásolta, hogy a város éppen akkor venne meg egy NB2-es klubot, amikor a koronavírus miatt szerinte milliárdos lyukak tátonganak Debrecen költségvetésén. A szintén DK-s Jánki József megjegyezte, hogy érzelmi alapon gazdasági döntést hozni nem sok jóra szokott vezetni, ha racionálisan nézzük a helyzetet, akkor sok mindenkit kellene még megmenteni a Loki mellett. Papp a válaszában arról beszélt, hogy a koronavírust követően sem vontak el költségvetési forrásokat a szociális szférától, sőt még erősítették is azt.


Debreceni közgyűlés - 2020. július 2.

Koppányi Szabolcs

Bővíteni akarták az NB1-et, hogy ne essen ki a Loki

Gondola Zsolt Zoárd arról beszélt, hogy a város felháborodott a DVSC megvételén. „Én képviselem a többséget ebben az ügyben, nem ön” – vágta a polgármesterhez a Civil Fórum elnöke, majd hozzátette, hogy a polgármesternek azokat az embereket is képviselnie kellene, akik nem járnak meccsre. A politikus ezt követően négy módosítóindítvánnyal élt, köztük azzal, hogy a közgyűlés javasolja a Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ) az élvonalbeli bajnokság 16 csapatosra bővítését, míg olyan javaslata is volt, ami korlátozta volna a város által a klubnak adható éves támogatás mértékét. Papp László válaszában a korábbi, ezzel kapcsolatos szurkolói pletykákat megerősítve elárulta, hogy már javasolták az MLSZ-nek a liga bővítését, a szövetség ugyanakkor nem támogatta az ötletet. Arról a polgármester nem beszélt, hogy egészen pontosan kik keresték meg az MLSZ-t ezzel kapcsolatban.

Az MSZP szerint segíteni kell a csapaton

„A fő vezérlő elv, amit a polgármester úr mondott” – kezdte hozzászólását Madarasi István (MSZP), aki szerint a Loki mögötti eddigi gazdasági konstrukció nem volt egészséges, az önkormányzati tulajdonba vétel viszont tiszta viszonyokat teremt. A szocialista politikus szerint az elmúlt 5 évben az önkormányzat nulla forinttal támogatta a Lokit, most viszont segítenie kell a csapaton. Papp László megköszönte az ellenzéki politikus felszólalását.


Debreceni közgyűlés - 2020. július 2.

Koppányi Szabolcs

Csak a DK szavazott nemmel az előterjesztésre

Gondola Zsolt Zoárd utolsó hozzászólásában kijelentette, hogy „aki érzelmi alapon dönt, az kilép a képviselő szerepéből, és inkább ne is szavazzon”. A Civil Fórum módosító indítványait ezt követően a fideszes többség (olykor ellenzéki szavazatokkal megtámogatva) lesöpörte az asztalról, az eredeti határozati javaslat viszont simán átment: csak a DK képviselői szavaztak nemmel, a Momentum tartózkodott, az MSZP és a független Kőszeghy Csanád Ábel mellett a Civil Fórum két politikusa is megszavazta azt.


Debreceni közgyűlés - 2020. július 2.

Koppányi Szabolcs

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...