BEZÁR

Közösségi média

Beszéljünk Balmazújvárosról!

Nyitott szerkesztőségi ülést tart a Debreciner február 29-én, csütörtökön 18 órától Balmazújvároson.

Balmazújváros

Facebook

Debrecen környéki városokat feltérképező nyitott szerkesztőségi üléseinken arra vállalkozunk, hogy kitekintsünk a lakosságot érintő hajdúszoboszlói, balmazújvárosi, majd nemsokára hajduböszörményi ügyekre is. Nem reprezentatív kutatásunkban, interjúk és egy kérdőív segítségével arról kérdeztük Balmazújváros lakóit, miket tartanak a város legnagyobb problémáinak, erősségeinek.

Kettészakadt képviselő-testület

A helyi közbeszédet az elmúlt években jelentősen meghatározta a korábbi polgármester Veres Margit korrupciós botránya, a polgármestert 2018-ban ítélték jogerősen 5 év börtönre hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt, azonban ennek letöltését azóta sem kezdte meg. Veres jogászai Áder János köztársasági elnöknek nyújtottak be kegyelmi kérelmet, amit az államfő sokáig nem bírált el, Veres a kegyelmi döntésig szabadlábon védekezhetett, mivel Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára felfüggesztette a büntetés végrehajtását. 2022 májusában a 24.hu-t arról tájékoztatta az államfői hivatal, hogy Novák Katalin akkori köztársasági elnök előtt nincs olyan ügy, amelyet a hivatalba lépése előtt nyújtottak be, így bizonyossá vált, hogy Veres kérelmét elbírálták. Kegyelmet kapott.

Veres Margitot Hegedüs Péter független polgármester váltotta, akinek megjelenése nem várt indulatokat szült a képviselő-testületben, ahol bár Hegedüs és támogatói szintén többséget szereztek, a koronavírus-járvány idején két független képviselő együtt szavazott a négy fideszes képviselővel. Az ellentét egészen odáig fajult, hogy a testület nem szavazta meg a 2022-es költségvetési rendelet módosítását, valamint a 2022-es zárszámadási rendeletet, ezzel csődközeli helyzetbe sodorta az önkormányzatot, valamint a dolgozók bérének kifizetése is problémává vált.

Tiltakozó demonstráció – Balmazújváros, 2023. október 20.
Galéria: Tiltakozó demonstráció – Balmazújváros, 2023. október 20.
Polgár Tóth Tamás

Az általunk megkérdezett lakosok komoly problémának látták a testületben tapasztalható ellenségeskedést, sokak szerint többen a testület tagjai közül még mindig nem fogadták el, hogy vesztett a Fidesz. A „politikai csatározások” hatására a munkák és a bérek is bizonytalanná váltak néhányak szerint, valamint a közhangulatot is jelentősen megzavarta, hogy az önkormányzati dolgozók és az idős otthon dolgozóinak fizetése és munkája veszélybe került.

Élet Balmazújvároson

A civil szféra és a kulturális élet kérdésében megosztottság látszik, többen úgy érezték, hogy vidéki városhoz képest sok aktív civil szervezet van jelen és dolgozik, ezt a 20 aktív egyesület is bizonyítja, mások azonban úgy vélték, az alapvetőnek számító sport és zenei jellegű egyesületeken túl nincs más a városban. Válaszadóink 35%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy ismer-e civil szervezeteket helyben, a példák között megjelent a BAKI – Balmazújvárosi Kistérségi Alternatív Kulturális Ifjúsági Egyesület, a Célba kísér, a Közösen Balmazújvárosért, az Összefogás Balmazújvárosért, a Sármos Lovassport Egyesület és a Semmelweis Védőnői Egyesület is. Ezek közül a BAKI működését tartották a legszámottevőbbnek.

A közösségi életről a kérdezettek elmondták, hogy a városnak van megtartó ereje az átlagember számára, a szórakozás mellett a szükségleteket kielégítő egészségügyi ellátás is elérhető, bár munkalehetőségekben nem bővelkednek, ingázással ez is megoldhatónak bizonyul. Sokak szerint a kulturális és társadalmi programokat is érinti a képviselő-testület széthúzása, hiszen több tagja aktívan akadályozza azt, hogy pénzügyi forrásokhoz jusson az önkormányzat.

A tájékozódás viszontagságai Balmazújvárosra is jellemzőek, arra a kérdésre, hogy honnan szereznek információt, honnan tájékozódnak a mindennapokban, a megkérdezettek 88%-a a Facebook-csoportokat jelölte meg, ezek sajátossága pedig az, hogy gyakran nem megbízható forrásokkal dolgoznak, a posztokat leginkább a pletyka és mindennapi beszélgetések inspirálják, nem a valós tények és hiteles források.

Többen azonosították problémaként a város elöregedését, valamint a képzett fiatalok elvándorlását is, ide tartozik az is, hogy a nagyobb környékbeli városok, jellemzően Debrecen és Hajdúszoboszló elvonzzák a fiatalokat Balmazújvárosból. A település erősségeiként emelték ki többen a közbiztonságot, az összetartó és aktív civil életet, valamint a kiemelkedő egészségügyi ellátást és a jó zeneiskolát is.

Balmazújvároson lesz a Debreciner!

Balmazújváros

debreciner.hu

Nyílt szerkesztőségi ülést tart Balmazújvároson újságunk, a Debreciner február 29-én, csütörtökön 18 órától a Balmazújvárosi Ifjúsági és Közösségi Házban (Arany János u. 1.), ahová invitálunk minden érdeklődőt, hogy együtt beszélgethessünk helyi ügyekről és a nyilvánosságról.

Keressük közösen a válaszokat a mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekre!

– Megteremtik-e Balmazújvárosban a remélt munkahelyeket a debreceni ipari beruházások?
– A hatalmi harcok hátráltatják-e a város fejlődését?
– Hogyan hatnak az országos problémák a település életére?
– Miért fontosak a hagyományőrző és más civil közösségek?

A Debreciner külső munkatársi, tudósítói pályázatot hirdet balmazújvárosiaknak, ennek részleteit is a nyílt szerkesztőségi ülésünkön ismertetjük.

Hívunk mindenkit, aki érdeklődik a Debreciner iránt, szeretne megismerkedni a munkatársakkal, vannak témajavaslatai, részese akar lenni független újságunk létének! Várunk február 29-én, csütörtökön 18 órától a Balmazújvárosi Ifjúsági és Közösségi Házba.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...