BEZÁR

Közösségi média

Beszéljünk Hajdúszoboszlóról!

Mik a legnagyobb problémák Hajdúszoboszlón és melyek lehetnek a város potenciális erősségei? Mi zavarja a lakosokat a mindennapjaikban és létezik-e Debrecen és Hajdúszoboszló közötti ellentét? A Debreciner nem reprezentatív kutatása során arra voltunk kíváncsiak, mit válaszolnak ezekre a kérdésekre hajdúszoboszlói lakosok, interjúbeszélgetésekben annak jártunk utána, milyen feltárandó problémák térképezhetőek fel a városban. – Nyitott szerkesztőségi ülés tart a Debreciner november 23-án, csütörtökön 18 órától Hajdúszoboszlón. Első alkalommal nem Debrecenben.

Hajdúszoboszló pandémia idején - 2021. március 4.

Polgár Tóth Tamás

A turizmus kérdése

Interjúalanyaink közül, akik számos szakmához, korcsoporthoz tartozó helyi lakosok, többen elmondták, Hajdúszoboszló egyik problémája, hogy a település egy lábon áll gazdaságilag, hiszen egész évben a turizmusra támaszkodik. Így míg a nyári szezonban sokan megfordulnak a városban leginkább az élményfürdő és a gyógyvíz jótékony hatásainak vonzása miatt, az év többi részében ez az érdeklődés kevésbé tapasztalható. Ez több kellemetlenséggel is jár nyáron, hiszen a turisták által kedvelt városrészeken és utcákon gyakran felgyűlik a szemét, ennek a problémának kezelése még megoldásra vár. Interjúalanyaink meglátása szerint a turizmus monopolhelyzetét akár ipari parkok létesítésével lehetne megoldani, hogy más irányú gazdasági fejlesztés központja is lehessen Hajdúszoboszló, azonfelül, hogy vonzó úticél a nyári kikapcsolódáshoz.

Létezik-e a Hajdúszoboszló és Debrecen közötti ellentét?

Többen kiemelték, hogy szoboszlói lakosként azt tapasztalják, Debrecen városa szándékosan elnyomja és blokkolja a városukban a potenciális fejlesztéseket. Arra a kérdésre, hogy ez miért történhet, többen azt a választ adták, hogy a régióban Debrecen mellett a másik fontos turisztikai célpont Hajdúszoboszló, sőt a nyári időszakban az utóbbi sokkalta népszerűbbnek bizonyul, így az ebből fakadó irigység lehet az oka annak, hogy Debrecen városa szándékosan gáncsolja a hajdúszoboszlói fejlesztések kialakulását.

Elvándorolnak a fiatalok

Kérdezettjeinktől megtudtuk, a város küzd azzal, hogy a fiatalok nincsenek jelen a város életében, nehéz őket bevonni, valamint az is gond, hogy a felnövekvő generációk elvándorolnak, nem maradnak a városban hosszú távon is. Szabadidős programok szempontjából míg a gyerekek és a szüleik többféle lehetőség közül válogathatnak, addig a fiatalokat vagy a fiatal felnőtteket célzó kezdeményezések kevésbé vannak a városban. Bár munkalehetőség van, leginkább a turizmus szektorára koncentrálódik a legtöbb munkahely, így azok a fiatalok, akiknek más irányú érdeklődése van, nehezen találhatnak stabil megélhetést Hajdúszoboszlón. Ők legtöbbször arra kényszerülnek, hogy környékbeli településeken vagy Debrecenben keressenek munkát.

Vendégmunkások megjelenése

Negyedik azonosítható problémaként többen említették a vendégmunkások megjelenését a városban. Egészségügyben dolgozó interjúalanyunk a külföldi munkások egészségügyi kockázata miatt aggódik leginkább. Elmondta, fontosnak tartaná, hogy felmérjék, a vendégmunkások rendelkeznek-e a szükséges védőoltásokkal és egészségügyi dokumentumokkal, valamint vizsgálatokra is szükség lenne azt illetően, hogy az érkező munkások mennyire egészségesek. Interjúalanyaink kifejtették, általánosan negatív volt a lakosok vélekedése városban azzal kapcsolatban, hogy a polgármester – sokáig úgy tűnt – szándékosan kerüli a vendégmunkások témáját, nem szólal meg erről nyilvánosan, nem képviseli a lakosság érdekeit. Ez pedig nagy mértékben kihatott a közhangulatra is, hiszen a lakosok általában bizalmatlannak bizonyulnak a vendégmunkásokkal szemben, tartanak tőle, hogy a fokozott jelenlétük milyen hatást gyakorolhat a turizmusra a közeljövőben.

Hajdúszoboszlón lesz a Debreciner!

Nyitott szerkesztőségi ülést tart Hajdúszoboszlón újságunk, a Debreciner november 23-án, csütörtökön 18 órától a Nelson Étterem és Cukrászda különtermében (Hajdúszoboszló, Hősök tere 4.), ahová invitálunk minden érdeklődőt, hogy együtt beszélgethessünk helyi ügyekről és a nyilvánosságról.

Keressük közösen a válaszokat a mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekre!

Egy lábon álló, csak a gyógyturizmusra és a vendéglátásra támaszkodó város Hajdúszoboszló?
Van-e megtartó ereje a városnak?
Hathat-e a vendégmunkások megjelenése a helyi idegenforgalomra?
Létezik-e Hajdúszoboszló és Debrecen között gazdasági érdekellentét?

A Debreciner külső munkatársi, tudósítói pályázatot hirdet hajdúszoboszlóiaknak, ennek részleteit is a nyílt szerkesztőségi ülésünkön ismertetjük.

Hívunk mindenkit, aki érdeklődik a Debreciner iránt, szeretne megismerkedni a munkatársakkal, vannak témajavaslatai, részese akar lenni független újságunk létének!

Várunk november 23-án, csütörtökön 18 órától a Nelson Étterem és Cukrászda különtermében.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...