BEZÁR

Közösségi média

Egy rosszul hangosított BMW-reklám és az akkugyárak melletti kiállás volt Debrecen idei augusztus 20-i ünnepi tisztelgése

A hivatalos városi ünnepségről előzetesen nem adtak hírt sem az önkormányzati oldalon, sem a közösségi médiában. Nem csoda, hogy az érintett szereplőkön túl csak néhány ember, főleg külföldi járókelő hallgatta Papp László polgármester beszédét.

Augusztus 20-án 12 órakor tartotta ünnepi megemlékezését Debrecen önkormányzata a Dósa nádor téren, Szent István szobránál. Az államalapítást ünneplők a városban gyárat építő, közvetett módon az akkumulátorgyártást is idevonzó BMW pavilonjával osztoztak a 2020-ban átadott közterületen. A német cég „BMW IFACTORY karrier sziget” nevű kitelepülésén a gyár és a Debreceni Szakképzési Centrum közös képzési programját reklámozták a virágkarnevál keretében.

2023. augusztus 20. – Debrecen
Galéria: 2023. augusztus 20. – Debrecen (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

A két esemény fizikai közelsége miatt egy nem is annyira burkolt BMW-hirdetésnek tűnt Papp László (Fidesz) polgármester beszéde is, amelyben a konkrét cégnevek említése nélkül érvelt a városban zajló ipari nagyberuházások mellett.

BMW - 2023. augusztus 20.
BMW-pavilon a Dósa nádor téren
Polgár Tóth Tamás

Az első magyar királyhoz hasonlította magát a polgármester

A városvezető szerint az államalapítás I. István (a polgármester végig Szent Istvánként hivatkozott rá) jövőbelátásának, szilárd hitének, államférfiúi képességeinek köszönhető. Papp László szerint István tettei miatt több mint ezer éve minden igaz magyar embert átjár „a hazához és annak területi vetületéhez” kapcsolódó mély, érzelmi kötődés. Ezt követően arról beszélt, hogy a közelben lévő rokonok, támaszok nélkül csak úgy maradhatott fenn a magyarság, hogy hősiesen, hol harccal, hol ravaszsággal képes volt megvédeni nemzeti érdekeit. Úgy vélte, István a döntései meghozatalakor azt mérlegelte, mi viszi jó irányba „a nemzet sorsát”. Mint mondta, István válaszút előtt állt, választhatta volna a koppányi utat is, amellyel elkerülhette volna a vérontást és a testvérháborút.

2023. augusztus 20. – Debrecen

Koppányi Szabolcs

A polgármester ezt követően párhuzamot vont István és a mai debreceni vezetés közé, mondván, ma is válaszút előtt állunk, viták dúlnak arról, hogy mi a jó irány, szabad-e a változást választani a fejlődés érdekében. Mint mondta, a jövőt formáló döntésekhez mindig előrelátásra és bátorságra van szükség. „Semmit nem csinálni és a változatlanságra szavazni ugyan kényelmes, de legalább annyira kockázatos, mint a változás, a fejlődés, a haladás mellett dönteni” – fogalmazott, hozzátéve, mindig több esély van a szebb jövőre, ha a haladás mellé állunk. Kifejtette, Debrecen kapcsán folyamatosan születnek olyan döntések, amelyek akár évszázadokra is befolyásolhatják a város jövőjét.

2023. augusztus 20. – Debrecen

Koppányi Szabolcs

Végig kell menni a gazdaságfejlesztés útján a polgármester szerint

Papp szerint ilyen változás volt korábban, amikor Debrecen előbb a magyar kálvinizmus központja lett, majd visszafogadta a katolikusokat, amikor 1849-ben „befogadta” a szabadságharc kormányát, és amikor 1956-ban a helyi polgárok elsőként vonultak az utcára a diktatúra ellen. „És jövőt formáló döntések sorozata született meg városunkban az elmúlt években, amikor elhatároztuk, hogy Debrecen az ország és a bennünket körülvevő régió vezető városa lesz a gazdaság fejlődésére alapozva” – mondta.

2023. augusztus 20. – Debrecen

Koppányi Szabolcs

A polgármester úgy fogalmazott, az ő stratégiájuk miatt Debrecen gazdasági ereje az évtized végére megsokszorozódik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a történelmi értékeinket megőrizzük, a debreceniséget pedig átörökítjük a következő generáció számára. Mint mondta, ennek jegyében újítottak fel az elmúlt években egyházi épületeket, valamint a Csokonai Színház épületét is. Azt kívánta, legyen erejük végigmenni a megkezdett úton.

Habár Papp egyszer sem említett konkrét projekteket, de nyilvánvaló, hogy a beszédével a BMW-gyár, az akkumulátorgyárak, valamint más, autóipari beruházások mellett tett hitet, ugyanis elsősorban ezek azok a jelenleg is zajló ipari fejlesztések, amelyektől a városvezetés Debrecen gazdasági megerősödését várja. Ezt az érzést erősítette a Dósa nádor téren helyet kapott BMW-pavilon is.

2023. augusztus 20. – Debrecen

Koppányi Szabolcs

Közönség nélkül, gyenge hangosítással

Kérdés azonban, hogy pontosan kiknek címezte a beszédét Papp, ugyanis a megemlékezésről előzetesen sem az önkormányzati honlapon, sem a város hivatalos közösségi oldalán, sem a polgármester Facebook-oldalán nem tájékoztatták a lakosságot. Nem meglepő, hogy a katonai és rendvédelmi szervek tagjain, a helyi – döntően fideszes – politikusokon, valamint az önkormányzati intézmények vezetőin kívül csak pár tucatnyian vettek részt az ünnepségen. A tapasztalataink alapján a többségük a virágkarneválra kilátogatott külföldi volt, akik azt hitték, egy karneváli programot tekinthetnek meg.

2023. augusztus 20. – Debrecen

Polgár Tóth Tamás

Más kérdés, hogy ha nagy számban jelentek volna meg ünneplő debreceniek, sokat nem hallhattak volna Papp szavaiból. A szervezők ugyanis valamilyen okból kifolyólag a délben, kánikulában, a nagyrészt árnyék nélküli Dósa nádor téren úgy oldották meg a hangosítást, hogy a hangfalakat a tér napsütötte része felé irányították, ahol a koszorúzókon kívül értelemszerűen senki sem állt. Oldalt, az árnyékos részeken az elégtelen hangosítás miatt nem lehetett tisztán érteni az elhangzottakat.

2023. augusztus 20. – Debrecen

Koppányi Szabolcs

A polgármester beszédét követően a megjelent szervezetek megkoszorúzták Szent István szobrát. A pártok közül a Fidesz, a KDNP és a Mi Hazánk Mozgalom helyezett el koszorút.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...