BEZÁR

Közösségi média

NASS

Állatok feldolgozása a téma a követező KineDok vetítésen Debrecenben

Mi történik például egy zsiráffal, miután elpusztul? Többek között erre a kérdésre keresi a választ a KineDok következő debreceni eseményén látható egyik rövidfilm. Ugyanakkor talán arra is rámutathat ez az esemény, hogy amíg élnek ezek az állatok, addig hogyan tudjuk őket jobban megérteni: hol van a helyük az emberi civilizációban.


Hiányzol, Marius - KineDok

KineDok

Egy Marius névre hallgató kölyökzsiráfot boncoltak fel nyilvánosan 2014-ben a koppenhágai állatkertben. Az eseményt élőben közvetítették, és a boncoláson gyerekek is voltak. Az esetből nemzetközi hír lett, több ország fejezte ki felháborodását. Ezt a történést igyekszik körbejárni Becz Péter Hiányzol, Marius című filmje.

BIDF2023 – Hiányzol, Marius / I Miss You, Marius from BIDF on Vimeo.

Az állatkert álláspontja szerint Mariusnak azért kellett meghalnia, mert így akarták elkerülni a beltenyészetet, olyan állatkertbe pedig nem tudták átszállítani, ahol biztosan megfelelő körülmények között élhetett volna. Emiatt döntöttek a zsiráf nyilvános boncolása, feldarabolása mellett – mintegy oktatási célzattal –, majd ezt követően az állatkert ragadozói kaphatták meg a maradványokat. Nem ritka eset Dániában, hogy ilyen boncolásokat szerveznek gyerekek számára, hogy megértessék, ez is az élet része. A dániai gyerekeket egy ilyen esemény állítólag már nem traumatizálja, hiszen az effajta „bemutató” már megszokottnak számít.


Hiányzol, Marius - KineDok

KineDok

A film rendezőjével és az állatkert képviselőivel a Fókusz készített riportot, amelyben részletesen bepillanthatunk az állatkert működésébe, hasonló programjaiba.
A Hiányzol, Marius című rövidfilm a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon idén elhozta a közönségdíjat.


Hiányzol, Marius - KineDok

KineDok

Különös belegondolni abba, hogy miként érinthet egy gyereket, bárkit egy halott állati tetem feldolgozása. Vidéki gyerekként nekem sem volt ismeretlen, hogy különféle szárnyasokat láttam elpusztulni emberi kéz által. Vasárnap szinte menetrendszerűen került egy-egy csirke a húslevesbe. Ez talán mai napig sem traumatizálna. Volt azonban egy olyan húsvétunk, amikor nyúlpörkölt került az asztalra. A nyuszit nálunk nyúzták meg, kíváncsi gyerekként én is kimentem megnézni, mi történik. A nemrégiben még ugráló szőrös, cuki tapsifüles akkor már csak ott lógott. Az apró kis test már nem igen emlékeztetett az önfeledt ugrálásra, az aranyosan mozgó nózira vagy arra, milyen szép bundája lehetett. Nem volt már nyuszi, csak feldolgozásra váró hús – azóta nem eszek nyúlhúsból készült ételt.

A fenti filmet augusztus 22-én 19:30 órától láthatjuk a Malter teraszán az Alternatív Közösségek Egyesülete és a KineDok Magyarország szervezésében. Az eseményen a fentin kívül még három természethez/állatokhoz köthető rövidfilmet vetítenek: Terraria, Pulse, Animal Farm.
A programon résztvevők találkozhatnak a Hiányzol, Marius című film rendezőjével, Becz Péterrel.


Hiányzol, Marius - KineDok

KineDok

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...