BEZÁR

Közösségi média

VÁROS-KÉP

Máris beleszeretett az új debreceni térbe Papp László polgármester

Szökőkúttal varázsoltak, számokat reptettek, szerelmet hirdettek, magaskultúrát fedeztek fel az augusztus 15-i megnyitó során, és elmondták: azért nincsenek igazi fák, mert ide nem lehet ültetni, hiszen Debrecen legbonyolultabb felszín alatti közművei futnak ott. Igaz, mélygarázst is terveztek a szomszédba, a polgármesteri hivatal mögé-alá. Bizonyára odáig már nem érnek el ezek a bonyolult közművek.

A Dósa nádor tér ünnepélyes megnyitóján szinte minden ötödik ember kezébe jutott egy-egy ingyen rózsa, amit lánykák osztogattak a ceremóniára érkezőknek. Arcmaszkot azonban maximum minden ötvenedik emberen láthattunk – félig lógva az állakon.


Dósa nádor tér – Csapó utca - 2020. augusztus 15.
Galéria: Átadták a sétálóövezetté alakított Dósa nádor teret és a Csapó utca elejét (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

A sziréna sem hagyatta ABBA a beszédet

A konferanszié felvezette a hivatalos felszólalókat (Papp László polgármester és Pósán László országgyűlési képviselő ragadott mikrofont, de Kósa Lajos és Tasó László országgyűlési képviselő is kapott bemutatást, és rajtuk kívül is jó néhány fideszes politikus tette tiszteletét), s közölte mindenkivel: „nem gondoltam volna, hogy valaha magaskultúra lesz itt a Dósa nádor téren”. A lekövezett téren álldogáló érdeklődők lendületes zeneszámokat, például ABBA-slágereket hallhattak a Zichy Géza Ifjúsági Fúvószenekar előadásában. Az egykori svéd zenekar élőben előadott dalai amúgy a térhez kapcsolódó Csapó utca egy szakaszán is felcsendültek, ott egy duó adta elő.


Dósa nádor tér – Csapó utca - 2020. augusztus 15.

Koppányi Szabolcs

Amikor Papp László elkezdte beszédét, valahol a közelben (!?) reklamálni kezdett egy parkoló autó riasztója – mintha megrendelésre érkezett volna. Így egy-két percen át versenyre kelt a polgármesteri mondandó a szirénával. Nyert a politikus: tovább bírta szuflával, mint a gépjármű, meg egyébként is jobb volt a hangosítása.

Papp László elmondta, hogy „egyben testesíti meg a Dósa nádor tér most az újdonságot, a kreativitást, a korszerűséget, a modernséget és a tradíciót”. Ezután bejelentette az augusztus 20-án avatandó Szent István király szobrának érkezését a térre a napokban, amely szerinte „már nagyon hiányzott Magyarország második legnagyobb városából”.


Dósa nádor tér – Csapó utca - 2020. augusztus 15.

Koppányi Szabolcs

Értsétek meg, nem lehetnek fák! – mondták

A tér felújítása körüli vitákra is kitért a polgármester – akárcsak később Pósán László –, s mint mondta, nem azért nem ültettek fákat, „mert nem akartunk, hanem azért, mert nem lehetett”. A felszín alatti összetett közműhálózatra való hivatkozás után Papp László felsorolta, hogy 15 dézsafával, 3400 cserjével – ebbe talán belevette a majdani virágpiacon árulandó növényeket is, hiszen igen nagy számnak tűnik a látottakhoz képest – oldották meg a zöldesítést.

A szintén általa megnevezett 740 négyzetméternyi virágágyás és 360 négyzetméternyi fű igazából akkor mond valamit, ha jobban belegondolunk mekkora is maga a Dósa nádor tér. S itt érdemes megragadni az alkalmat, hogy a Hello Turizmus Facebook-oldal látványos fotóira hívjuk fel a figyelmet. Ezek között találunk egy olyan képeket, amelyeken a régi és az új állapotot vetik össze. Ezekből aztán mindenki eldöntheti, hogy helytálló-e az a polgármesteri kijelentés, miszerint „nyolcszorosa a mostani zöldfelület a korábbinak”. Tudjuk ugyanis, hogy a régi Dósa nádor tér egykoron egy buszfordulót is magában foglaló parkoló volt. Vagyis gyakorlatilag nulla zöld területtel, csupa aszfalttal. Viszont, ha a szinte nullát megszorozzuk bármennyivel..


Dósa nádor tér – Csapó utca - 2020. augusztus 15.

Koppányi Szabolcs

Persze nem szabad a matematika oldaláról közelíteni, csupán arra hívnánk fel a figyelmet, hogy érdemes a hangzatos kijelentések mögé tekinteni olykor. Tény ugyanis, hogy növelték a zöldet a Dósa nádor téren, ám az még mindig elég szürkés, és csak talajszinten érzékelhető valamelyest a zöldség, ám árnyékot nem igazán ad.

Ha az ellenzéken múlt volna, nem lenne semmi sem Debrecenben – Pósán szerint

Ugyanakkor Papp László kérte hallgatóságát, hogy legyenek megértők, hiszen annyiféle kötöttsége van a térnek, amelyeknek megfelelni nehéz, hiszen a boltosok áruszállító közlekedését, a tűzoltók mozgását is lehetővé kellett tenni, így amit sikerült kihozni ebből, szerinte dicséretes. Ráadásul „egy-két éven belül teraszokkal beépül, s a város egyik legkedveltebb színfoltja lesz,… ahol akár szerelmek is szövődhetnek”.


Dósa nádor tér – Csapó utca - 2020. augusztus 15.

Koppányi Szabolcs

Mielőtt a polgármester – a megnyitó során nem utoljára – közölte az emberekkel, hogy „fogadják tőlünk szeretettel”, beszélt még a tér és a Csapó utca virágpiaci funkciójáról is, valamint a majdani karácsonyi vásár idetelepíthető egyes részeiről.

Pósán László nagyobb időszakot felölelve „Debrecen 22 éve tartó fejlődési pályájáról” beszélt nyitányként. Amelynek „fontos állomása a Dósa nádor tér felújítása is”, majd azzal folytatta, hogy „ha az ellenzékre hallgattunk volna, nem lenne Főnix Csarnok, Modem, Kölcsey, s olyan főtér, amelyre olyan büszkék vagyunk”. Kérdés, kiket értett mi alatt, hiszen igen sokat kritizálják a Kossuth térnek a Dósához hasonló kősivárságát.


Dósa nádor tér – Csapó utca - 2020. augusztus 15.

Koppányi Szabolcs

Pósán László összefoglalva saját maguk dicséretét elmondta: „az építési vágy eredményre vezet, ami a legtöbb ember számára kedves, jó, szép”. A fák hiányáról ő is szólt, „ahova nem lehet fát ültetni, ott kénytelenek leszünk térburkolatot csinálni…. most, Nagyboldogasszony napján ennél szebbet kívánni se lehet Debrecennek. Hajrá, Debrecen!”

Álmunkban sem gondoltuk volna – meglepetés szökőkút

Mielőtt az égbe lövellt a most átadott új vízspriccelő látványosság, megállapíthattuk, hogy mivel elég kevés pad került a térre, az emberek egy része lépcsőkön ücsörgött vagy inkább álltak. A gyerekek habitusukból adódóan elvitték a show-t olykor, hiszen henteregtek és szaladgáltak a füves részeken – ahogyan arra is mérget lehetett venni, hogy kiváló fotótémát szolgáltatnak majd a szökőkút beindítása után is. Más kérdés, hogy a polgármester által a „tér és a város ékességeként” aposztrofált vizesblokk mögött ott virít még most is, a városháza feslett fala – azt is felújítják, bízunk benne!


Dósa nádor tér – Csapó utca - 2020. augusztus 15.

Koppányi Szabolcs

A tér egyes elemei elszórva (fentről nézve némi rendezetlenséget sugallva) kíváncsi gyerektekinteteket vonzottak, s úgy általában véve érdeklődve sétálgattak az emberek, kipróbálták, amit csak lehetett. Megtalálták persze a direkt ferdén a kövezetbe állított kandeláberekben rejlő eredeti lehetőséget is – meg lehet támasztani, ahogyan a pisai ferde tornyot Olaszországban. Az újdonság ereje tehát hatott, érdekes lehet majd a hétköznapok során visszatérni ide, hogy mennyire sikerül belakni a teret hőben-hóban.


Dósa nádor tér – Csapó utca - 2020. augusztus 15.

Koppányi Szabolcs

Virágok közt veled lenni – autósok nélkül…

A Csapó utcán gyorsrajzoló és egy látványos, de láthatóan csak díszletelemként kipakolt sor virág várta az érdeklődőket. Reméljük, a rajzművész máskor is itt lesz! Akárcsak a zenélő pár az ABBÁ-jukkal – vagy más, még több muzsikus! Az egyik virágárussal beszélgetve kiderült, hogy igazából őket most csak ide rendelték, hogy legyen tartalom a megnyitón, de igazából volt, aki nem is a saját, hanem a város növényei mögül mosolygott a járókelőkre. Persze ez is beindul majd, mondták. A polgármester amúgy 120 virágosnak elég helyet említett.


Dósa nádor tér – Csapó utca - 2020. augusztus 15.

Koppányi Szabolcs

A politikusok vegyültek a néppel, végigjárták a Csapót is. Az utca korábban sétálóövezetté alakított szakaszán kézműves kirakodóvásár volt, s az emberek között épp ott talált utat magának egy magabiztosan lavírozgató nagyvérű négykerekű…


Dósa nádor tér – Csapó utca - 2020. augusztus 15.

Koppányi Szabolcs

Egyébként arra sem árt majd figyelni, hogy mostantól közlekedési jelzőlámpa ad pirosat vagy zöldet az autósoknak, gyalogosoknak a Zenede sarkánál. Tehát ne lépjen le senki reflexből ezután, illetve ne hajtson át csak úgy a zebrán!

A Dósa nádor tér és a Csapó utca hozzá kapcsolódó része – egy évvel az eredetileg tervezett határidő után – mostantól vár mindenkit, aki arra akar sétálni.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...