BEZÁR

Közösségi média

VÁROS-KÉP

Kő kövön marad? – Alakul a kiterjesztett debreceni sétálóövezet

Szűkösnek tűnik az augusztus 20-ig hátra lévő idő egy valóban szép és kellemes hangulatú Dósa nádor tér és a Csapó utca eleje kivitelezésére. Egyébként eredetileg 2019 augusztusára tervezték az elkészültét…


A Dósa nádor tér és a Csapó utca eleje sétálósítási munkálatai – 2020. május 26.
Galéria: A Dósa nádor tér és a Csapó utca eleje sétálósítási munkálatai – 2020. május 26. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Egy fekete macska végig követte fotós utazásomat a Dósa tér körül május 26-án. Hol itt, hol ott bukkant fel, s mint egy műszaki ellenőr, vizsgálta, hogy állnak cicautak arrafelé. Sőt egyszer át is szaladt előttem keresztben, ó jaj! A babona szerint, ha jobbról balra megy, az balszerencsét hoz, ha fordítva, akkor szerencsét – naná, hogy nekem jobbról jött..

Sajnos nem ismertem az alábbi védőcselekvéseket, miszerint fordítsak hátat neki gyorsan vagy lépjek hátra hármat, esetleg köpjek vissza a bal vállam felett szintén háromszor – még, jó, hogy nem tettem, hisz mögöttem is jöttek -, ám nem tapasztaltam így sem, hogy belém csapott volna a villám vagy hasra esek a Csapó utcai lövészárkok melletti feltúrt járdán. Tiszta szerencse..


A Dósa nádor tér és a Csapó utca eleje sétálósítási munkálatai – 2020. május 26.

Koppányi Szabolcs

Belefér a téralkotás a hátra lévő időbe szobrostul, mindenestül?

A nagyívű építkezés, amely során lekövezik a teljes Dósa nádor teret és sétálóövezetté nyilvánítják, 2020. augusztus 20-ra – egyébként az eredeti tervek szerint már 2019. augusztus 20-ra kész kellett volna lennie – ünnepélyesen átadható állapotban legyen, hiszen minden (is) lesz az államalapítási ünnepen: virágkarnevál, emberzsivaj, s ha a városi és állami vezetőkön múlik, tűzijáték is. Utóbbi akár egyre többek kérése ellenére is. Emellett megígérték Debrecenben, hogy az ünnepen már sétálhatnak a Dósán az emberek, valamint megcsodálhatják ott Szent István király szobrát is.


A Dósa nádor tér és a Csapó utca eleje sétálósítási munkálatai – 2020. május 26.

Koppányi Szabolcs

A debreceni beruházások özönét tartalmazó Új Főnix Terv részeként zajló beruházás egyik március 31-i híradása során képekkel illusztrálták, ahogyan „a burkolókövekről délután döntött a város polgármestere”. Szép szürkék. Bár azt írják, nem ez a szín lesz uralkodó a téren, szétnézve most arrafelé, sok fát és egyéb zöldet kellene még ültetni, hogy ellensúlyozzák ezt.

Azóta egyébként lassan két hónap telt el, és túl nagy járófelület nem került még a tervezett helyére. (Lásd képeinket!) Ugyanakkor a Pál utcai grund farakásait idéző kőhalmok jelzik, hogy a térkő térhódítása folyamatban van. Az augusztus 20-ig hátralévő nem egészen 3 hónap alatt egy teljesen elkészült Dósa nádor térre számíthatunk tehát elvileg, ami jelen állás szerint kőkemény hajrát feltételez a kivitelező részéről. Vagy nem lesz más ott, csak jó sok kő, illetve azok növendék fák, amelyek most is ott vannak, illetve jó pár dézsa bokorszerű növényre tippelnék még, köztük néhol egy kevés füves sávra netán. S kész is az új sétány!


A Dósa nádor tér és a Csapó utca eleje sétálósítási munkálatai – 2020. május 26.

Koppányi Szabolcs

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...