BEZÁR

Közösségi média

Kinevezik az új színházigazgatót, építik az akkugyárhoz szükséges infrastruktúrát, drágul a DKV – ülésezik Debrecen közgyűlése

Az előterjesztésekből az is kiderült, hogy a városvezetés szerint jelenleg kihasználatlanok a város bölcsődéi.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Március 23-án délelőtt 9 órától a Megyeháza Árpád termében (Piac utca 54.) ülésezik Debrecen közgyűlése. A testület 26 napirendi pontot fog tárgyalni. Az utolsóban a Debrecen Város Díszpolgára, a Pro Urbe, a Mecénás és a Déri Frigyes-díj adományozásáról zárt ülésen fognak dönteni. Az összes többi napirendi pontot nyilvánosan tárgyalják, azokon bárki részt vehet.

Kihasználatlanok a bölcsődék?

Habár sokan úgy gondolhatják, hogy Debrecenben hiány lehet a bölcsődei férőhelyekből, a jelek szerint ez egyáltalán nincs így, az első előterjesztés ugyanis javaslatot fogalmaz meg a bölcsődék kihasználtságának javítására. A városvezetés módosítaná azt az önkormányzati rendeletet, amelynek értelmében eddig csak a debreceni lakóhellyel rendelkező gyermekeket fogadhatták ezek az intézmények. Amennyiben a közgyűlés megszavazza a módosítást, nem debreceni lakóhellyel rendelkező gyermekek is igénybe vehetik az ellátást, ha az adott intézmény a debreceni gyerekek felvétele után még rendelkezik szabad férőhellyel.


Debreceni közgyűlés - 2023. január 19.
Debreceni közgyűlés – 2023. január 19.
Polgár Tóth Tamás

Egy színházigazgató-jelöltet terjesztenek a közgyűlés elé

Papp László (Fidesz) polgármester javaslatára a képviselők dönteni fognak Mátyássy Szabolcs Zoltán kinevezéséről a Csokonai Színház élére. Az előterjesztésből kiderül, hogy a pozícióra hárman pályáztak, Rácz István Károly és Végh Veronika nevét ugyanakkor a polgármester nem terjesztette a közgyűlés előtt, róluk így nem fognak tudni szavazataikkal véleményt nyilvánítani. A jelöltek pályázatait egy bizottság már értékelte: Rácz István Károlyt 9 nem szavazattal egyhangúlag, Végh Veronikát pedig 8 nem szavazattal és 1 tartózkodással nem támogatták. Mátyássy Szabolcs Zoltánt egyhangúlag javasolták a közgyűlésnek. Az új színházigazgató kinevezése 2028. január 31-ig szól, alapbére bruttó 1,06 millió forint lesz.


Csokonai Színház
Csokonai Színház
Koppányi Szabolcs

Építik az infrastruktúrát a tervezett akkumulátorgyárnál

Folytatja a közgyűlés a város déli gazdasági övezetének kiépítését is, ahová a kínai CATL cég akkumulátorgyárát is tervezik. Az infrastrukturális fejlesztések érdekében ingyenes hasznosításba adnak területeket a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR Zrt.), valamint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Titász Zrt. részére.


Debreceni közgyűlés - 2023. január 19.
Debreceni közgyűlés – 2023. január 19.
Polgár Tóth Tamás

Drágul a DKV, cserébe visszahozzák a januárban leállított hétvégi villamosközlekedést

Az RTL Híradóra hivatkozva korábban már mi is beszámoltunk arról, hogy a városvezetés azt tervezi, tovább emeli a DKV Zrt. egyébként huzamosabb ideje csökkenő színvonalú szolgáltatásainak az árát. A vonatkozó előterjesztés szerint átlagosan 14,7 százalékkal lesz drágább a helyi közösségi közlekedés. Az indoklás szerint ez az emelés fedezetet biztosít arra, hogy május 1-től újraindítsák az év kezdetén takarékossági céllal leállított hétvégi villamosközlekedést (azóta pótlóbuszok közlekednek a két vonalon).

Amennyiben elfogadják az előterjesztést, egy elővételben, online megvásárolt vonaljegy ára 400-ról 460 forintra, járművön vásárolva pedig 500-ról 550 forintra emelkedik. Egy teljes árú, elektronikus havi bérlet ára 7250-ről 8350 forintra nő majd.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...