BEZÁR

Közösségi média

Kivágás, gyökérnyirbálás, törzsig betonozás – Így bánnak a védett kocsányos tölgy fasorral Debrecenben

Az Egyetem sugárúti fákat egy civilek és ellenzéki pártok által kritizált útszélesítés miatt vegzálják hónapok óta.


fasor - tölgy - Egyetem sugárút
Debrecen, Egyetem sugárút
Polgár Tóth Tamás

Debrecen vezetése évek óta hangoztatja, hogy a hajdú-bihari megyeszékhely egy zöld város, még ilyen nevű programja is van a helyi önkormányzatnak (ebben időnként környezeti szempontból egészen egyedülálló, térkőalapú projekteket valósítanak meg). De Balázs Ákos (Fidesz) személyében környezetvédelmi alpolgármestere, sőt egy saját zöld egyesülete is van Future of Debrecen néven. A Dehir.hu nevű önkormányzati médium néhány napja, június 16-án számolt be arról, hogy 20 ezer facsemete elültetésével fognak véderdőt kialakítani a város nyugati határán, a 2019-ben meghirdetett Ültessünk 10 ezer fát Debrecenben! projekt keretében pedig már 5639 fát ültettek el.


fasor - tölgy - Egyetem sugárút

Polgár Tóth Tamás

Azzal a tendenciával kapcsolatban ugyanakkor a városházi kommunikáció és a debreceni önkormányzati sajtó még egyszer sem szólalt meg, ami a Bethlen utca és az Egyetem sugárút – egyes ellenzéki pártok és civilek által vitatott – kétszer kétsávossá bővítésével összefüggésben, a védett kocsányos tölgyekkel való bánásmód kapcsán tapasztalható.


Egyetem sugárút

Kosztonyák Katalin

Egyetem sugárút - fák

Polgár Tóth Tamás

Ahogy arról április 22-én máig egyedüli sajtótermékként beszámoltunk, az Egyetem sugárút elején, a Honvéd utcai kereszteződésnél két ilyen, 2006 óta védelem alatt álló fát vágtak ki. Az üggyel kapcsolatban több alkalommal is hiába kerestük Szekeres Antalt, Debrecen főjegyzőjét, leveleinkre semmit sem reagált.


szerk - Debreciner 3 éves
Rajtad múlik (Kattints a képre!)
debreciner.hu

De azok a fák sem vészelték át sértetlenül a munkálatokat, amelyeket eddig nem pusztítottak el a beruházás és az azzal összefüggő közműrekonstrukció miatt. Az elmúlt hetekben a területen dolgozó munkások – ahogy az általunk készített fotókon is látható – közvetlenül a fák törzse mellett ásták ki a talajt, ezzel értelemszerűen jelentős kárt okozva a fák gyökérzetében.


fasor - tölgy - Egyetem sugárút

Polgár Tóth Tamás

Az elmúlt napokban pedig arra lettünk figyelmesek, hogy egyes fák körül a talajt a növények törzséig (!) betonozták le. A tavasz folyamán elültetett facsemeték közül is van olyan, amelynek a törzsétől alig néhány centiméterre van az azt körbezáró beton.


fasor - tölgy - Egyetem sugárút

Polgár Tóth Tamás

A védett fasort ért károsításokkal kapcsolatban ismét levelet írtunk Debrecen jegyzőjének. Megkérdeztük a Future of Debrecen Egyesületet is, hogy mit gondolnak a történtekről. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.


fasor - tölgy - Egyetem sugárút

Polgár Tóth Tamás

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...