BEZÁR

Közösségi média

Bemutatta a Bethlen utcai zöldfalakkal és zöldtetőkkel kapcsolatos elképzeléseit a debreceni LMP

Jármi Péter szerint egy 300 méter hosszú mobil zöldfal körülbelül 150 millió forintba kerülne. Közösségi kerteket alakítanának ki a tetőkön, valamint 3-4 négyzetméteres homlokzati zöldfalakat is terveznének.


Sajtószabadság - Debreciner
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Lakossági fórumot tartott február 2-án az LMP egy debreceni belvárosi vendéglátóhelyen a Bethlen utcával kapcsolatban. A párt egy január 12-i sajtótájékoztatón jelentette be: zöldfalak és zöldtetők létrehozását javasolják annak érdekében, hogy pótolják a Bethlen utca kétszer kétsávosításával elvett 700 négyzetméternyi zöldfelületet.


LMP
Lakossági fórumot tartottak
Polgár Tóth Tamás

Jármi Péter, a párt hajdú-bihari elnöke a fórumon elmondta, a városvezetés beruházása növeli a területen áthaladó autóforgalmat, ezzel a károsanyag-kibocsátást is, az ott lakók közérzetére pedig rossz hatással lesz. Ezenkívül a zöldfelület elvétele és az aszfalt szélesítése klimatikusan is kedvezőtlen hatást gyakorol a környékre. A politikus azt is megemlítette: Debrecen belvárosában jelenleg 1,5 négyzetméter az egy főre eső zöldfelület.

A magaságyások az élelmiszer-önrendelkezéshez is hozzájárulnak

Jármi elmondta, az érintett területen a párt mobil zöldfalak és homlokzati részleges zöldfalak felállítását javasolja, valamint közösségi kerteket alakítanának ki a panelházak tetején. Mint mondta, a mobil zöldfalakra futónövényeket telepítenének, amelyek statikailag nem terhelik az épületet, miközben segítenek a hangszigetelésben, valamint a szállópor és a károsanyagok megkötésében. A tetőkön magaságyásokkal hoznának létre kerteket, amelyeknek egyszerre lenne közösségformáló szerepük, és hozzájárulnának a lakók élelmiszer-önrendelkezéséhez. A növények locsolásához tartályokban gyűjtenének össze esővizet. A koncepcióban szintén szereplő homlokzati részleges zöldfalak 3-4 négyzetméteres teret igényelnének. Ezeken nem futónövényeket, hanem virágokat helyeznének el.


LMP
A futónövények statikailag nem terhelik az épületet, miközben segítenek a hangszigetelésben
Polgár Tóth Tamás

Az LMP kalkulációi szerint egy 300 méter hosszú mobil zöldfal létrehozásához körülbelül 150 millió forintra van szükség. Jármi Péter elmondta, kezdeményezik, hogy a városvezetés ezt tervezze be Debrecen idei költségvetésébe.

A politikus arról is beszélt, hogy a lakossági fórumon kapott javaslatokat beépítik a párt koncepciójába, ezt követően egyeztetnek a városvezetéssel, az önkormányzat támogatása esetén pedig lakógyűlések összehívására is szükség lesz, mielőtt elkezdhetnék a megvalósítást.

Ki fogja gondozni a növényeket?

A fórumon megjelentek részéről a felvázolt tervekkel kapcsolatban jellemzően az az aggály fogalmazódott meg, hogy nincsenek olyan közösségek a Bethlen utcai panelházakban, amelyek tagjai gondoznák a növényeket. Jármi erre reagálva kifejtette, hogy a projektbe közösségszervezőket is bevonnának, akik segítenének a lakókból közösségeket kovácsolni.


LMP

Polgár Tóth Tamás

Volt, aki azt kifogásolta, hogy ez csak egy tüneti kezelés, ugyanis a városvezetés ettől még továbbra is újabb sávbővítésekkel akarja majd megoldani Debrecen közlekedési problémáit. Jármi ezzel egyetértve azt mondta, rendszerszintű változásokra lenne szükség, de ezt a jelenleg regnáló országos és helyi vezetés mellett nem tartja lehetségesnek.

Egyeztetni szeretnének

A lakossági fórumot követően Jármi Péter a Debrecinernek elmondta, levelet írt Balázs Ákos (Fidesz) alpolgármesternek. Amennyiben a zöldügyekért is felelős politikus hajlandó tárgyalni a kezdeményezésről, az LMP megyei elnöke és Mándi László (Momentum) önkormányzati képviselő közösen fognak vele egyeztetni, hiszen a projekttel kapcsolatos közgyűlési előterjesztést Mándi nyújtaná be.

Kapcsolódó írások:

Hogyan lesz szélesebb? – A Bethlen utca és az Egyetem sugárút kétszer kétsávossá bővítéséről szavaz Debrecen közgyűlése

Zöld sávot aszfaltoznak le a Bethlen utca kiszélesítése miatt – Elmaradtak a viták a debreceni közgyűlésben, hamar végeztek

Hibás döntés az utak kiszélesítése Debrecenben – az LMP szerint

Kétszer kettő néha öt

Hiába „zöld” a buszmegálló, ha ritkán áll meg benne jármű

Még nem válaszolt Papp László, Debrecen polgármestere a Derke közlekedéspolitikai kritikáira

Elkezdték Debrecenben az Egyetem sugárút kétszer kétsávosítását – Felkészül: a Bethlen utcai zöldsáv

Tíz éven belül autómentessé tenné Debrecen belvárosát az LMP

Már kotorják a földet a debreceni Bethlen utcán – Az LMP a lakosság segítségét kéri a zöldfelület helyreállításához

Kivágták az útjukba eső fákat Debrecenben, szélesítik a Bethlen utcát

Az Országgyűlés elé viszi a debreceni Bethlen utca sávbővítésének ügyét az LMP

Kikéri a „debreceni környezetrombolás” háttértanulmányait az LMP

Nem teljesítette az LMP közérdekű adatigénylését a debreceni városháza a Bethlen utca kétszer kétsávosítása ügyében

Módosították a költségvetést, nincs hatástanulmány a Bethlen utca kétszer kétsávosításáról

A Bethlen utcán hozná létre Debrecen első zöldfalait és zöldtetőit az LMP – Így pótolnák a sávbővítéssel elvett zöldfelületet

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...