BEZÁR

Közösségi média

NASS

Aleksandra csak egy ártatlan kislány volt – kivégezték

A Srbenka című horváth dokumentumfilm látható a Baross filmesték mai vetítésén. Ingyenesen megtekinthető.

Srbenka
Srbenka

Az Alternatív Közösségek Egyesülete és a Kinedok Magyarország együttesen szerveznek egy hatrészes filmklubot. Az első vetítésen Srbenka című horvát dokumentumfilmet tekinthetik meg az érdeklődők Debrecenben, a Baross Gábor utca 16. szám alatt található közösség térben október 26-án 18 órától.

A Srbenka a dél-szláv háború borzalmait dolgozza fel. A történet előzménye: Aleksandra Zec 12 éves volt 1991-ben, mikor a dél­szláv háború kezdetén öt horvát fegyveres (négy férfi és egy nő) menekülés közben agyonlőtte az édesapját. A kislányt és édesanyját, a gyilkosság szemtanúit elhurcolták a hegyekbe, kivégezték, és otthagyták. Az volt a bűnük, hogy Zágrábban élő szerbek voltak. A bűntettért lényegében soha senkit nem ítéltek el: az egyik elkövetőt később a honvédő háborús tevékenységéért még ki is tüntették, egy másik magas rangú testőr lett, volt olyan, aki végül egyéb bűncselekményekért került rács mögé, vagy simán elhagyta az országot.

25 ével később egy horvát rendező Oliver Frljić egy színdarabot rendez a történtekből. A Srbenka azt vizsgálja, hogyan birkózik meg a háború után született generáció a történelem sötét árnyaival. A film a traumákról szól, és arról, hogyan lehet ezeket feldolgozni. A film rávilágít arra is, hogy a szerb-horvát ellentét nem oldódott meg, továbbra is vannak komoly ellentétek a két nemzet között. Például Horvátországban még mindig sok szerb nem meri vállalni a nemzetiségét.

A 15. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon a Legjobb Ember Jogok Film díját nyerte el az alkotás.

A film megtekintése mindenki számára ingyenes.

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...