BEZÁR

Közösségi média

OTTHONVÁGY

Merengő

Nem bűn, hogy élsz. Az életed nem büntetés.

A nő a teraszon ül, nézi, ahogy a kerti fákat simogatja az őszi szél. Citromos teát kortyolgat, gyönyörködik a kertben játszó gyerekben: a kutyával szórakozik, aki egy zsemleszínű golden retriever. Egészen magával ragadó pillanatot rajzol a képzeletem. A valóság az, hogy szakad az eső, beázott a cipőm és senki sem akar átengedni a zebrán. Kell nekem ez az ábránd, mert erőt ad, de kell a séta is: lépésről lépésre fedezem fel a valóság határait.

Kiragadok a jelenből is egy képet, hogy eltehessem az útmutató emlékek közé. A zebrán átérve előveszem a hátizsákomból a telefonom, hogy elkészítsek erről a tökéletlen pillanatról egy tökéletlen fotót. Az esernyőmmel zsonglőrködöm, nem vagyok elég ügyes, egyre jobban ázok, a kameráról nem tudom letörölni az esőcseppeket. A kép életlen, de így legalább olyan, mint egy festmény, egészen művészi.


otthonvágy

Berán Dániel

Először indítok ilyen expedíciót az esőben, mert eddig valamiért irtóztam tőle. Büntetésnek hittem, mint oly sok minden mást is. A bűntudat ott munkál gondolataimban és cselekedeteimben, és sokszor érzem azt, hogy büntetésből kapom a kihívásokat. Sokan vagyunk ezzel így, s minden napra találunk valamit, ami miatt büntethetjük magunkat. Mert nem értünk a munka végére, mert nem vagyunk elég kitartók, mert nem teszünk meg minden tőlünk telhetőt. Megannyi ilyen pillanatban vész homályba a rajtvonal meg a cél, és nem halljuk meg a rajtpisztoly dördülését, mert félelemből inkább befogjuk fülünket, vagy hagyjuk, hogy befogja valaki más. A bűnöket, amiket el sem követtük, vasgolyóként húzzuk magunk után.

Hallom az esőt, jelen vagyok, ez az én valóságom, minden félelmemmel, ábrándommal, minden vágyammal együtt, egy egész. A simogató szél a szerelem, a gyermek a boldogság, a kutya játékosság, a terasz a biztonság talán: ez az otthon, amiért sóvárgom, pedig itt volt bennem, mellettem, csak elhittem, hogy nekem nem jár, hogy nem érdemlem meg.

A rajtvonalhoz állok, az eső elállt, egy hatalmas tócsa fekszik a vonalon. Szivárvány tükröződik benne, a lábaim előtt hever. Mintha én lennék a folytatása vagy belőlem nőtt volna ki, ketten összekapcsoljuk a valóságot a végtelennel. Én vagyok a kulcs, bennem van az út, ami felfedezésre vár.

A távolban őszül a diófa. Leveleit lassan ledobja, de terméseit még érleli. A valóságban sosem érheti el a szivárványt, de egy másik dimenzióban úszik színeiben. Egyhelyben áll évek óta, nem az erdőben, hanem egy forgalmas út szélén, az élet számára mégsem büntetés. Megtalálta a módját, hogy expedíciót indíthasson a végtelenbe, ahol nincsenek számára szabályok és korlátok.

Ha elég ügyesek vagyunk, átláthatunk a világ körvonalain.

(folytatása következik)

Juhász Henrietta tárcasorozata, az OTTHONVÁGY itt olvasható.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...