Koronavírus: hányan lehetnek karanténban Debrecenben?

A város polgárait továbbra is folyamatosan foglalkoztatja, hogy Debrecen milyen mértékben érintett a koronavírus-fertőzésben. Kérdésünkkel az országos Operatív Törzshöz fordultunk.

KORONAVÍRUS HELYBEN – ellenőrzött információk, hiteles tájékoztatás – DEBRECINER.HU

koronavírus

Mint az közismert, Budapesten kívül egyelőre csak Debrecenben találtak koronavírussal fertőzött személyt. Várkonyi István, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének intézetvezető főorvosa arról számolt be pénteken, hogy a kórházban lévő beteg férfi két családtagja is a Kenézyben van már, vizsgálják őket.

Ezek a hivatalos tények. Debrecenben azonban mindenféle híresztelések terjednek – ezeket természetesen nem részletezzük –, amelyek arról szólnak, hogy több személyt is elkülönítve vizsgálnak a városban.

A Debreciner érdeklődő levelet írt a koronavírussal kapcsolatos kormányzati tájékoztatásra hivatott honlapon megadott címre. „Az Operatív Törzs információi szerint Debrecenben jelenleg hány személy van elkülönítve kórházi osztályon mint a koronavírussal fertőzött beteg, illetve mint olyan személy, akinek tart a kivizsgálása?” – kérdeztük.

A Belügyminisztérium Ügyeleti Központjától ezt a választ kaptuk: „A feltett kérdésre a betegjogokat figyelembe véve nem lehet választ adni. A fertőzöttek számáról, arról, hogy hol ápolják őket az Operatív Törzs a sajtótájékoztatóján beszámol.”

A betegjogra való hivatkozást nem értjük, mivel nem a fertőzött és a fertőzés gyanújával debreceni karanténban elkülönített személyek nevére, nemére, életkorára vagy állampolgárságára voltunk kíváncsiak, hanem pusztán a számukra. Ennek hiányában nem tudunk olyan hivatalos információt adni olvasóinknak, ami megerősíti vagy cáfolja a városban terjedő híreszteléseket.

Ilyen jellegű kérdésre néhány napja még válaszolt a BM, a Pécsi Stop online újság érdeklődésére pénteken tényszerűen válaszoltak: „Pécsett – a 2020. március 5-i állapot szerint – négy személy van elkülönítve fertőző osztályon, eddigi vizsgálataik negatívak.”

Ott lefújták az ünnepi rendezvényeket

Másik pécsi információ, hogy az ottani önkormányzat – mai közleménye szerint
lemondja a március 15-ei ünnepi programokat. „Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mindennél fontosabbnak tartja a pécsiek egészségét és biztonságát. Ezért a város vezetése úgy döntött, hogy nem tartja meg Pécs március 15-ére meghirdetett ünnepségét, programjait, és ugyanezen okból az aznapi díszhangversenyt is lemondja. A koronavírus terjedésével összhangban az ország mind több pontján hoznak meg hasonló intézkedéseket, úgy gondoljuk, hogy a mostani helyzetben ez a helyes döntés. Pécs önkormányzata ezúton is kéri a pécsi polgárok megértését” – írja a Szabad Pécs.

Debrecen városvezetése ezt a lépést még nem tette meg, s arról sincs tudomásunk, hogy fontolgatja-e egyáltalán.

FRISSÍTÉS! E cikkünk publikálása után 2 órával az önkormányzati hírportál azt írta, hogy Debrecenben is elmarad március 15-én a városi megemlékezés. „Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata úgy döntött, hogy a koronavírus fertőzés elleni védekezéssel kapcsolatban nem tartja meg az idei, március 15-i, nemzeti ünnephez kötődő rendezvényeket. Így elmarad a március 14-re tervezett fáklyás felvonulás és elmaradnak a március 15-i ünnepi rendezvények a Petőfi téren és a Kossuth téren.” Mindeközben Debrecen hivatalos Facebook-oldala még mindig eseményként hirdeti a városi ünnepségeket.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!