Kevesebb a pénz Debrecenben is az idén, mint amennyi az önkormányzati választás évében volt

Fogyókúrán a vidéki nagyvárosok címmel arról ír az Mfor.hu, hogy Budapesten kicsit nagyobb lett a kassza, de Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Nyíregyházán is milliárdokkal lett szerényebb a helyi költségvetés.

Menedzsment Fórum - mfor

A cikkben adatokkal azt bizonyítják, hogy míg az önkormányzati választások évében több megyeszékhelyen is rekordméretű költségvetésből gazdálkodhattak, addig idén a nagyvárosokban inkább kisebb lett a büdzsé.

Tavaly arról lehetett írni, hogy például Debrecen, Szeged és Kecskemét is rekordméretű költségvetést fogadott el, a helyi képviselőknek, polgármestereknek csak az okozott fejtörést, hogy a bőséges forrásokat mire költsék el. Idén nem tapasztalni ilyen hurráoptimista hangulatot, ami nem is csoda, hiszen összébb kellett húzni a nadrágszíjat, és még az iparűzési adóból származó bevételek is veszélybe kerülhetnek, ha a kormányzati elképzelések megvalósulnak.

A 200 ezer lakosú Debrecenben csökkentek a számok: a 2019-es 174,8 milliárd forintos költségvetés 2020-ban 160,9 milliárd forintra ugrott vissza. Az elsősorban majd a BMW autógyárnak otthont adó Észak-nyugati Gazdasági Övezet kialakításával kapcsolatban a város idén 32 és fél milliárd forint hitelt fog visszafizetni. Papp László polgármester már tárgyalt a pénzügyminiszterrel az iparűzési adóról, és nincs meggyőződve arról, hogy az átalakítás jó irány lenne. Debrecen egyébként az említett adónemi bevételben Székesfehérvár és Győr után a harmadik e téren (Budapest nélkül), de Papp László szerint a város 2030-ra az élre törhet a vidéki városok mezőnyében.

További részletek itt olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!