BEZÁR

Közösségi média

Már tíz jelöltet mutatott be az előválasztást szervező hat ellenzéki párt Hajdú-Bihar megyében

A legtöbb jelöltjét a Momentum és a DK nevezte meg, a Jobbik pedig egyelőre kivár, ők még egy indulót sem mutattak be. Van olyan választókerület, ahol már hárman is bejelentkeztek, eközben több helyen is eddig még csak egy-egy személyről tudunk.


Előválasztás - 2019. Budapest
Előválasztás Budapesten – 2019
Wikipédia

Habár az általuk megszabott határidők szerint még több hónap áll a hat, ellenzéki összefogásban résztvevő párt rendelkezésére a jelöltjeik bejelentésére, a hat Hajdú-Bihar megyei választókerületben már elkezdtek felsorakozni a Fidesz kihívói. Az alábbiakban az eddig hivatalosan bejelentett jelöltekről adunk összefoglalót.

1-es számú választókerület:

Éppen tegnap, május 19-én írtunk arról, hogy az MSZP és a Párbeszéd Fábián Istvánt, a Debreceni Egyetem volt rektorát indítja Debrecen északnyugati részén. Egyelőre úgy tűnik, a pártok itt látnak esélyt a győzelemre, hiszen már hárman is bejelentkeztek: itt indul Szabó Bence, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője, valamint Varga Zoltán, a DK listás parlamenti képviselője is. A választókerület mandátumával jelenleg Kósa Lajos (Fidesz) rendelkezik, 2018-ban 47,36 százalékkal győzött.


Hajdú-Bihar megyei 1. sz. országgyűlési egyéni választókerület

Wikipédia

2-es választókerület:

Az LMP Jármi Péter biológushallgatót, a párt Hajdú-Bihar megyei elnökét, a Momentum pedig Mándi László önkormányzati képviselőt, a lilák országos elnökségi tagját küldené Debrecen délkeleti részén Pósán Lászlóval (Fidesz) szemben. A Debreceni Egyetem történészprofesszora 2018-ban 49,4 százalékot szerzett.

(A DK-s Vaszkó Imre idén februárban még szerepelt a Gyurcsány-párt jelölt-jelöltjei között, az áprilisi kiadványaik közül azonban már kimaradt az ő mutációja. Érdeklődtünk tőle május közepén arról, hogy mi ennek az oka, illetve továbbra is tervezi-e indulását az ellenzéki előválasztáson, ám Vaszkó Imre megismételt leveleinkre sem válaszolt a Debrecinernek.)


Hajdú-Bihar megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerület

Wikipédia

3-as választókerület:

Egyelőre a Debrecen egy szeletét, valamint Hajdú-Bihar megye északkeleti településeit magában foglaló választókerületre kevesebb érdeklődés mutatkozik az együttműködő ellenzéki pártok részéről, aminek oka lehet az is, hogy 2018-ban Tasó László (Fidesz) egészen simán, 58,16 százalékkal hozta a körzetet. Egyelőre csak a Momentum jelentett be itt jelöltet, Kosztin Mihály vámospércsi települési és Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselő személyében.


Hajdú-Bihar megyei 3. sz. országgyűlési egyéni választókerület

Wikipédia

4-es választókerület:

Nincs még nagy tolongás a berettyóújfalui központú választókerületben sem, amely a bihari falvaknak köszönhetően a legtöbb települést foglalja magában a megye körzetei közül. Eddig a DK jelentett be itt indulót, Szabó Patrikot, aki 2019-ben pártja színeiben már elindult a berettyóújfalui önkormányzati választáson is, de nem szerzett képviselői mandátumot. Vitányi István (Fidesz) 2018-ban 55,09 százalékkal győzött.


Hajdú-Bihar megyei 4. sz. országgyűlési egyéni választókerület

Wikipédia

5-ös választókerület:

Egyelőre egy lila-kék mérkőzés bontakozik ki a hajdúszoboszlói központú választókerületben: a Momentum és a DK is egy-egy megyei önkormányzati képviselőjét küldi a ringbe: előbbi párt Kiss Lászlót, utóbbi Szörényi Károlyt jelöli. Bodó Sándor (Fidesz) foglalkoztatáspolitikai államtitkár legutóbb 51,58 százalékkal vitte a választókerületet.


Hajdú-Bihar megyei 5. sz. országgyűlési egyéni választókerület

Wikipédia

6-os választókerület:

A hajdúböszörményi központú választókerületben Tóth József, Polgár polgármestere, korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő eddig az egyetlen megnevezett induló, őt a DK jelöli.

FRISSÍTÉS!
E cikkünk megjelenésekor mutatkozott be sajtótájékoztatón Tömöri Zsolt Sándor, aki civilként, a Böszörményi Harmadik Oldal Egyesület képviseletében indul az ellenzéki előválasztáson.

Az újdonsült miniszteri biztos Tiba István (Fidesz) 2018-ban 48,91 százalékot szerzett. Tóthtal korábban többször is megmérkőztek, az eddig bejelentett indulók közül a DK-s politikus az egyetlen, aki elmondhatja magáról: egyszer már legyőzte a választókerület mandátumával rendelkező fideszes képviselőt, ez 2006-ban történt.


Hajdú-Bihar megyei 6. sz. országgyűlési egyéni választókerület

Wikipédia

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Természetesen még számos változás várható: a Jobbik például még egyetlen jelöltet sem jelentett be, ők hamarosan egészen biztosan a nyilvánosság elé állnak. Továbbá az is előfordulhat, hogy a pártközpontok bizonyos különalkuk eredményeképpen egy-egy választókerületben visszaléptetik a már bejelentett emberüket, hogy ezzel támogassák egymás előválasztási győzelmeit az ország különböző pontjain.

A Debreciner a továbbiakban is figyelemmel követi az előválasztás minden lényegesebb fejleményét.

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...