BEZÁR

Közösségi média

Október 23.: úgy tűnik, több Hajdú-Bihar megyei város vezetése is hallgat Müller Cecíliára

Hajdúszoboszló, Berettyóújfalu és Püspökladány komolyabb műsorral készül az ünnepre, Balmazújváros és Hajdúnánás viszont idén szerényebben emlékezik meg az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján. Polgáron egy Trianon-emlékmű átadásával vonták össze az ünnepi programot.


október 23.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Október 14-én tartott sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy az állami ünnepségek többségét a járványhelyzet miatt idén nem tartják meg, és az önkormányzatoktól is azt kérik, hogy legyenek tekintettel a rendkívüli helyzetre. Megnéztük, hogy Hajdú-Bihar megye városai mennyire vették figyelembe a tisztifőorvos kérését.

Visszafogottan ünnepel Balmazújváros és Hajdúnánás

Cikkünk írásáig a megye 10 városából értesültünk arról, hogy valamilyen formában megünneplik az 1956-os forradalom október 23-i évfordulóját. Hegedüs Péter (független) polgármester bejelentése szerint Balmazújvárosban várhatóan csak egy rövid műsor és koszorúzás lesz a templomkertben.
Hajdúnánáson pedig még ennél is szerényebb programmal készülnek: Szólláth Tibor (Fidesz) polgármester Facebook-bejegyzése alapján a város vezetése néma főhajtással fog megemlékezni az 1956-os emlékműnél, míg Csiszár Imre (Fdiesz) alpolgármester ünnepi beszédét online közvetíti az önkormányzat.

Több városban is fellépnek a Csokonai színészei

A 23 ezer lakosú Hajdúszoboszló vezetése ezzel szemben a város összes lakóját invitálja a megemlékezésre és koszorúzásra, ahol lesz ünnepi beszéd, református, görögkatolikus és katolikus imák, valamint műsort ad a Zichy Géza Zeneiskola Fúvószenekara, továbbá a Csokonai Színház művészei és a Debreceni Színjátszó Stúdió tagjai.


október 23.

Berettyóújfalu szintén komplett programmal készül: 10 órától a baptista imaházban tartanak istentiszteletet, majd az ’56-os emlékműnél Muraközi István (Fidesz) polgármester mond beszédet, majd a Csokonai művészei és a Trio Consort vonószenekar „Ez itt az én hazám” című műsora következik.
Díjátadásokkal tarkított, több órás programot szerveznek Püspökladányban is, míg a szintén tízezernél több lakosú Hajdúhadházon az önkormányzati meghívóból csak az időpont (reggel 9 óra) és a helyszín (Bocskai tér) derül ki.


október 23.

Derecskén az interneten is közvetítik a programot

A kisebb önkormányzatok közül Derecske hirdeti úgy az ünnepi megemlékezését, hogy arról online közvetítéssel is készülnek. Derecskén, Nádudvaron és Létavértesen is beszédet mondanak a települések polgármesterei.


október 23.

Kettő az egyben ünnepel Polgár

Némileg szokatlan módon emlékezik meg az 1956-os forradalomról Polgár önkormányzata: összevonják azt egy Trianon-emlékmű felavatásával. Míg a forradalom kapcsán a római katolikus templomkertben Tiba István (Fidesz), a térség egyéni országgyűlési képviselője, addig a „Trianon 100” nevű emlékhely átadásán a városháza előtti téren Tóth József (DK), a település polgármestere mond majd beszédet.


október 23.

Debrecenben – ahol az első lövések dördültek el 1956-ban – még csend honol

Arról, hogy Debrecen miként tervez megemlékezni október 23-án, sem az önkormányzat honlapján, sem Papp László (Fidesz) polgármester Facebook-oldalán nem találtunk semmilyen információt. Vélhetően a március 15-i ünnepséghez hasonlóan ismét minimális lesz a programok száma, legalábbis egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy nagyszámú közönséget vonzó rendezvényeket szerveznének.

Ugyanakkor 5 nappal a forradalom kirobbanásának évfordulója előtt még arról sem tájékoztatott a városháza, hogy visszafogottabb ünneplést terveznek a koronavírus-járvány második hulláma miatt. Egyelőre nem hivatalos forrásokból arról értesültünk, hogy reggel 9 órakor a Kossuth téri zászlófelvonással kezdődik az önkormányzati program, ezt követően 9 óra 30 perckor a Kossuth utca 8. szám előtt koszorúznak majd a sortűz áldozataira emlékezve, 10 óra 30-kor pedig a Debreceni Egyetem 1956-os emlékművénél lesz beszéd és koszorúzás.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...