BEZÁR

Közösségi média

Újra megszavazták a milliárdos hitelfelvételt, fizethetnek a maszktagadók – járványügyi közgyűlés Debrecenben

Adósságspirálba kerülhet a város Gondola Zsolt Zoárd szerint, és hitelfelvétel helyett megszorításra van szükség. Megváltoztatják a DKV-pótdíjazás rendszerét: mostantól három munkanapig nem emelkedik a bírság összege. Egy érdeklődőt csak a jelenléti ív aláírása után engedtek be, pedig a jegyző szerint ezt nem tették kötelezővé.


Debreceni közgyűlés - 2020. szeptember 24.
Galéria: Debreceni közgyűlés – 2020. szeptember 24. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

Közgyűlést tartott szeptember 24-én Debrecen képviselő-testülete – a járványügyi helyzet miatt – a legutóbbi alkalomhoz hasonlóan ismét a Kölcsey Központ nagytermében, ahol biztosítható a képviselők, meghívottak és az érdeklődő polgárok között is a védőtávolság tartása. Az eseményen kizárólag maszkban lehetett részt venni, a bejáratnál történő testhőmérsékletmérést és kézfertőtlenítést követően. A közgyűlésről a Fidesz egyik önkormányzati képviselője hiányzott, de a kézi szavazás és a maszkok miatt azt nem tudtuk megállapítani, hogy pontosan melyik politikus nem volt jelen. A kezdés előtt néhány ellenzéki képviselő azon viccelődött, hogy többüknek is jóval a normális alatti testhőmérsékletet mértek a beléptetésnél.

Kötelezték, pedig nem kötelező

A közgyűlésen részt vevő egyik érdeklődő debreceni polgártól tudjuk, hogy pár perccel a kezdést követően megpróbált bemenni a nagyterembe, hogy állampolgári jogával élve részt vegyen az eseményen, a bejáratnál azonban megállították, megkérdezték tőle, hogy miért akar bemenni, és a lázmérés mellett még egy jelenléti ívet is aláírattak vele, mielőtt beengedték volna a helyiségbe. Telefonon értük el az ügyben Szekeres Antalt, Debrecen jegyzőjét, akitől megtudtuk, hogy valójában sem a lázmérést, sem a jelenléti ív aláírását nem tették kötelezővé. Mindkét intézkedést a koronavírus-járvány miatt vezették be, de az állampolgároknak nem kell feltétlenül alávetniük magukat. A jelenléti ív a jegyző szerint arra szolgál, hogy probléma esetén megkönnyítse a járványügyi hatóság munkáját a kontaktkutatás során. Ezekről a minket megkereső debreceni polgárt nem tájékoztatták az ajtónállók.


Debreceni közgyűlés - 2020. szeptember 24.

Koppányi Szabolcs

Sürgős volt a tervek átadása

A közgyűlés egy sürgősségi indítvánnyal indult: a 33-as számú főút átépítéséhez kapcsolódó tervek felhasználási jogát a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. számára ingyenesen engedte volna át Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere. Az érvelése szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelte a Bem tér és Füredi út, valamint a Hadházi út és a Nyíl utca kereszteződéseinek átépítését, ehhez azonban szükség volt a tervek átadására. A közgyűlés kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangúlag fogadta el a határozati javaslatot. A képviselő-testület a 0. pontnak számító sürgősségi indítvánnyal együtt 18 napirendi pontot tárgyalt nyilvánosan, ezek felét ugyanígy, képviselői észrevételek nélkül, egyhangú szavazással fogadta el a testület. Ezeknek a többsége a város mindennapi működésével kapcsolatos előterjesztés volt, amelyek kapcsán láthatóan konszenzus volt a város vezetése és annak ellenzéke között. Az alábbiakban a nagyobb súlyú, éppen ezért többször vitát generáló kérdéseket mutatjuk be.


Debreceni közgyűlés - 2020. szeptember 24.

Koppányi Szabolcs

Újra a hitelfelvételről

Ahogy arról beharangozó cikkünkben már hírt adtunk, az első napirendi pont lényegében az előző közgyűlés egyik határozatának a megerősítő szavazása volt: augusztusban a képviselő-testület úgy döntött a város 1,4 milliárd forintos hitelfelvételéről, amelyet Papp László a koronavírus-járvány miatti forráskiesésekkel indokolt, hogy a Fidesz közben nem ismertette a 2020-as költségvetés kiadási oldalát. Nem derült ki tehát az, hogy a város hol próbál takarékoskodni az előre betervezett költéseken. Ennek ismeretének hiányában szavazta meg akkor az előterjesztést a Fidesz valamennyi képviselője és Kőszeghy Csanád Ábel (független), a Civil Fórum, a DK, a Momentum és az MSZP politikusainak ellenszavazatai mellett.


Debreceni közgyűlés - 2020. szeptember 24.

Koppányi Szabolcs

Padlássöprést, megszorításokat akar látni a Civil Fórum

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) kérdésére Papp elárulta, hogy időközben elindult a hitelfelvételi eljárás. Gondola egy hozzászólásában erre azzal reagált, hogy a hitelt a város közjóléti feladatokra fogja elkölteni, ezért várhatóan a következő években is maga előtt fogja görgetni a most keletkező adósságot. A politikus arról beszélt, nem látni, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel hozzányúltak volna az önkormányzati cégek büdzséjéhez.


„Érdemes lenne még tovább söpörni a padlást”
– fogalmazott Gondola, aki szerint most egy szigorú költségvetési megszorításnak lenne itt az ideje. Barcsa Lajos (Fidesz) alpolgármester a Civil Fórum elnökének javaslatára azzal válaszolt, hogy már az is komoly eredménynek számít, hogy az önkormányzati cégeknek nem kellett többlettámogatást kérniük a tavaszi lezárások után, miközben egyetlen dolgozót sem bocsátottak el a járvány miatt.


Debreceni közgyűlés - 2020. szeptember 24.

Koppányi Szabolcs

Ne nyúljanak hozzá a városüzemeltetéshez – kérte az MSZP

Madarasi István (MSZP) ugyan hangsúlyozta, hogy stabilnak látja a város költségvetését, arra kérte képviselőtársait, hogy gondolják át újra a beruházási költéseket. A szocialista politikus azt is elmondta, fontosnak tartja, hogy a városüzemeltetési költségekhez ne nyúljon hozzá a közgyűlés, nem ott kell faragni a kiadásokból. Kőszeghy Csanád Ábel (független) elmondta, hogy habár ő mindig ellenezte a hitelfelvételeket, most hajlandó megszavazni az 1,4 milliárdos kölcsönt, ugyanis arra számít, hogy a gazdaság 1-2 év alatt visszatér a normális kerékvágásba, a hitel pedig nem akkora mértékű, hogy azt a város ne tudná kigazdálkodni.


Debreceni közgyűlés - 2020. szeptember 24.

Koppányi Szabolcs

Kezelésre küldené Papp László a DK-s Varga Zoltánt

A közgyűlésen megjelent a DK országgyűlési képviselője, Varga Zoltán, aki korábban a pártja önkormányzati képviselője volt Debrecenben. Varga állampolgári jogával élve szólt hozzá a napirendi ponthoz. A politikus arról beszélt, hogy a város jelenlegi gazdasági állapotáért Orbán Viktor a felelős, Debrecen ugyanis a miniszterelnök intézkedéscsomagjának egyik kárvallottja, a város vezetése által összeállított táblázatban pedig hiába kereste, hogy mennyi pénzt vonnak el a helyi futballtól, illetve a pallagi Nemzetközi Iskolától.


Debreceni közgyűlés - 2020. szeptember 24.

Koppányi Szabolcs

„Azt látjuk, hogy azokat az emberek sújtja már a hitelt megelőző megszorító csomag is Debrecen tekintetében, akik bérből és fizetésből élnek. Akiknek egy része elveszítette az állását, sőt már nem kap munkanélküli segélyt sem” – fogalmazott a parlamenti képviselő. A polgármester válaszában azt mondta, hogy csak egy demagóg politikus beszélhet arról, hogy a koronavírus-járványért a miniszterelnök a felelős. „Ha így gondolja, akkor nagy baj van. Akkor ne itt találkozzunk legközelebb, akkor szívesen meglátogatom képviselő urat valahol, ahol tudja kezeltetni azt a problémáját, amivel ezt a butaságot képes a város közgyűlésében elmondani” – szúrta oda Papp László a DK-s politikusnak.

A polgármester azt is hozzátette, hogy Varga azért nem találta a DVSC-t és a Nemzetközi Iskolát a költségvetésben, mert – leszámítva az iskola ösztöndíjprogramját – idén még egy forinttal sem támogatta egyiket sem a város. Az előterjesztést, ezzel az 1,4 milliárd forintos hitelfelvétel megerősítését 40 percnyi vitát követően a Fidesz és Kőszeghy Csanád Ábel szavazataival, a Civil Fórum, a DK, a Momentum és az MSZP ellenszavazatai mellett fogadta el a közgyűlés.


Debreceni közgyűlés - 2020. szeptember 24.

Koppányi Szabolcs

Az MSZP bérlakásépítésre utasítaná a vagyonkezelőt

A következő napirendi pont a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 2019-es beszámolóival foglalkozott. Madarasi István ennek kapcsán hozakodott elő azzal a felvetéssel, hogy a város megrendelést adhatna a vagyonkezelőnek egy bérlakásépítési program indítására. „Jelenleg egy pályakezdőnek bármilyen kormányzati segítség ellenére esélye sincs normális viszonyok között a lakhatás megteremtését elindítani, maximum harmincéves koráig” – mondta a politikus. A szocialista képviselő ötletére Papp László semmilyen módon nem reagált. A vagyonkezelő beszámolóit 29 igen szavazattal, a DK három képviselőjének tartózkodása mellett szavazta meg a közgyűlés.


Debreceni közgyűlés - 2020. szeptember 24.

Koppányi Szabolcs

4 ezer forint bírság a járványügyi szabályt megszegőknek, 3 nap haladék minden pótdíjnál

Ahogy arról a Debreciner már beszámolt, Papp László most terjesztette a közgyűlés elé azt a járványvédelmi javaslatát, miszerint a jövőben a DKV járatain maszkot nem, illetve nem szabályosan viselő utasok, amennyiben az ellenőr felszólítására sem takarják el szájukat és orrukat, 4 ezer forintos pótdíjat kell fizetniük a helyszínen. Az eredeti javaslat szerint – más pótdíjakhoz hasonlóan – amennyiben az érintett a helyszínen készpénzzel nem tudja kifizetni a büntetést, a DKV irodában ezt ezer forinttal többért megtehetné. Madarasi István a hozzászólásában jelezte: problémásnak látja azt, hogy a DKV-ellenőröknél csak készpénzzel lehet befizetni a bírságot, az pedig ma nem életszerű, hogy az utasok ennyi pénzt tartanának maguknál.

Papp László erre kezdeményezte, hogy az összes pótdíj esetében módosítsák úgy a szabályozást, hogy a kiszabást követően még három munkanapig ugyanazért az összegért leróhassák tartozásukat a szabályszegő utasok. Kőszeghy Csanád Ábel a következő közgyűlésre tájékoztatást kért az addig kiszabott bírságok összegéről, aggasztónak tartja ugyanis a vírustagadók számának növekedését. A politikus azt javasolta, hogy a második büntetésnél már magasabb bírságot (40 ezer forintot említett) kelljen fizetnie a járványügyi szabályokat be nem tartó utasoknak, erre a felvetésre azonban nem érkezett válasz. A határozati javaslatot végül Papp László módosítójával egyhangúlag fogadta el a testület.


Debreceni közgyűlés - 2020. szeptember 24.

Koppányi Szabolcs

Eladnák az önkormányzati bérlakást a nyugdíjasok feje fölül – ha beleegyeznek

A Debreciner is foglakozott a Hatvani Lajos utcai önkormányzati bérlakással kapcsolatos előterjesztéssel, amelyben Papp László hosszan részletezte, hogy miképpen bocsáthatja árverésre az önkormányzat a három bérlő által lakott ingatlant, ugyanakkor azt nem írta le, hogy egyáltalán miért van szükség az eladásra. Ez Mándi Lászlónak (Momentum) is feltűnt, a politikus meg is kérdezte erről a polgármestert. Papp elmondása alapján a városvezetés gyakorlata az, hogy a nem stratégiai jelentőségű önkormányzati ingatlanokat eladásra kínálják, így történne ebben az esetben is, azonban ez alapvetően a nyugdíjas bérlőkön múlik, akiknek bele kell egyeznie a vevő ajánlatába.

Illyés János (Civil Fórum) hozzászólásában jelezte, hogy az idős bérlőket ezzel „belekergethetik” egy számukra kellemetlen helyzetbe. „Egy nyugdíjas házaspárt odalökünk egy vállalkozó markába” – fogalmazott a politikus. Papp László a képviselőket azzal nyugtatta, hogy a bérlőktől már kértek és kaptak is egy nyilatkozatot, amelyben hozzájárulnak az árverési folyamat elindításához, és leírták azokat a feltételeiket, amelyek teljesülése esetén beleegyeznek az eladásba. Amennyiben nem sikerül eladni az ingatlant, akkor a régi bérlőnek számító lakók továbbra is a piaci ár töredékéért bérelhetik a családi házat. Az előterjesztést végül a közgyűlés egyhangúlag fogadta el.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...