BEZÁR

Közösségi média

Újra szavaz a debreceni közgyűlés az 1,4 milliárdos hitelfelvételről, amit augusztusban már elfogadtak

Legutóbb nem ismertették a költségvetés kiadási oldalán történt változásokat, ezért az ellenzéki képviselők zöme nem is támogatta a határozatot. Pótdíjjal sújtanák a DKV-járatokon maszkot nem viselő utasokat, és indoklás nélkül elárvereznének egy három bérlő által lakott önkormányzati bérlakást.

Debreceni közgyűlés – 2020. augusztus 27.
Az augusztusi közgyűlés már a Kölcsey Központban volt a koronavírus-járvány miatt
Koppányi Szabolcs

Szeptember 24-én, reggel 9 órakor a Kölcsey Központ Nagytermében tartja következő ülését Debrecen közgyűlése. 21 napirendi pontot tárgyalnak a város vezetői, ezek közül négyet zárt ülésen. Ilyen formában döntenek majd a Csokonai-, a Hatvani- és a Hajós Alfréd-díj, a Debrecen Város Boncz László díja, továbbá a Debrecen Város Kiváló Pedagógusa díj, valamint a Debrecen Város Közoktatásáért díj adományozásáról. A többi 17 napirendi pont tárgyalásán bármely magyar állampolgár részt vehet, ezek közül hármat ajánlunk az olvasóink figyelmébe.

Majdnem kétmilliárd forintot csíptek le a költségvetés kiadási oldaláról Pappék

Az első napirendi pont tulajdonképpen az augusztusi képviselő-testületi ülés folytatása: a Fidesz-frakció és Kőszeghy Csanád Ábel független képviselő szavazataival ekkor fogadták el Debrecen 1,4 milliárd forintos hitelfelvételét, amelyet az új típusú koronavírus-járvány által okozott forráskiesésekkel indokolt Papp László (Fidesz) polgármester. Az ellenzéki képviselők kritikái miatt az elfogadott határozati javaslatba bekerült egy módosítás, miszerint a következő közgyűlésen a város vezetése bemutatja, hogy a hitelről történő szavazást megelőzően milyen módosításokat hajtottak végre a 2020-as költségvetés kiadási oldalán, hogy ennek fényében a képviselők utólag felülvizsgálhassák a döntésüket.

A most beterjesztett dokumentumból az derül ki, hogy Pappék a költségvetésnek a „beruházási kiadások” és a „kertségi fejlesztési program” elnevezésű egységéből nyestek le több száz millió forintot, hogy a város általános tartalékával együtt összesen közel 2 milliárd forintot takarítsanak meg a kiadásokból. „Ez azonban nem akadályozza a megkezdett beruházások folytatását és az új beruházások elindítását, mivel az önkormányzat 2021. évi költségvetésében a beruházásokhoz szükséges önerő összegei betervezésre kerülnek” – írja az előterjesztésében Papp László.

Drágábban tudnak utazni a járványtagadók

Ahogy arról a Debreciner is hírt adott, a növekvő Hajdú-Bihar megyei esetszám miatt Papp László a Facebook-oldalán bejelentette: kezdeményezik, hogy a DKV járatain az ellenőrök mostantól pénzbírsággal sújtsák azokat az utasokat, akik felszólítás ellenére sem hajlandók maszkot felvenni, illetve szabályosan viselni azt. Ha a közgyűlés elfogadja az erről (is) szóló előterjesztést, a hatályba lépéstől kezdve 4 ezer forintos pótdíjat kell fizetniük a járványügyi intézkedés megsértőinek.

Nem derül ki, hogy miért árverezne el Papp László egy önkormányzati bérlakást

A közgyűlési előterjesztések között szerepel „A Debrecen, Hatvani István utca 5. szám alatti ingatlan árverés útján történő értékesítése”. Ebben Papp László hosszasan részletezi, hogy az önkormányzat miért jogosult elárvereztetni az önkormányzati bérlakásként működő ingatlant, amelyben jelenleg egy nyugdíjas házaspár és a fiuk lakik. Egy fontos dolgot azonban nem említ a polgármester: azt, hogy miért van egyáltalán szükség az önkormányzati bérlakás elárverezésére úgy, hogy jelenleg három lakó bérli azt. Vélhetően a közgyűlésen elmondja.

A testületi ülés ma is nyilvános, vegyenek részt rajta, menjenek el ma délelőtt a Kölcsey Központba, nézzék meg élőben, hogyan dolgoznak az önkormányzati képviselők, a városvezetők!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...