Nem lesz akadálya annak, hogy megtalálják Debrecenben a legesélyesebb jelölteket 2022-re – véli Madarasi István

Az MSZP egyetlen debreceni önkormányzati képviselője szerint megfelelő szervezeti és szakmai háttér nélkül nincs esély a Fidesz legyőzésére, kevés a generációs különbségekre játszani.

Számos változás történt a debreceni képviselő-testület összetételében, de Madarasi Istvánnak ismét sikerült bekerülnie, méghozzá a korábbi ciklustól eltérően idén nem az MSZP kompenzációs listájáról, hanem pártjának a DK-val, a Párbeszéddel és a Szolidaritással kötött szövetségében indulva a közös listáról. Még a közgyűlési téli szünetet megelőzően tettük fel neki kérdéseinket a debreceni MSZP céljairól és lehetőségeiről, valamint az esetleges ellenzéki együttműködésről.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 28.
Madarasi István a debreceni közgyűlésben
Koppányi Szabolcs

Országosan meghirdette az MSZP a nyitott pártház koncepciót, vagyis a saját helyeiken szívesen fogadják a demokratikus ellenzéki szervezetek embereit, rendezvényeit. Megtörtént ez a nyitás Debrecenben is, vannak érdeklődők?

A Magyar Szocialista Pártnak már a korábbi, Kálvin téri helye is nyitott irodaként kezdte meg működését. Az ott töltött kevesebb mint egy év alatt közel 30, minden érdeklődő számára elérhető kulturális rendezvény (kiállítás, előadói est, versmondó verseny stb.) valósult meg. Itt indult el először a később országos hálózattá vált Piros Pont szociális- és jogsegély szolgálat. A szégyenteljes Quaestor-ügy kirobbanása után több mint 200 károsultnak segítettünk a kárigényük érvényesítéséhez szükséges első lépésekben. 2017 júliusában új helyünkön, a Vásáry István utca 4. szám alatt Nagy Bandó András teltházas előadásával nyitottuk meg a Vásáry Négyes Klubot, mely azóta több mint kéttucat rendezvényt tartott (például Görög Ibolya protokollszakértő vagy Fábián István egyetemi tanár előadása). Minden hónap első szerdáján nyugdíjasklub működik, ahol meghívott előadók tartanak politikai, jogi, egészségügyi témákban előadásokat, valamint havi szinten nőklub működik, mely főleg az évkör ünnepeire koncentrálva tart foglalkozásokat. De itt alakult meg a debreceni LMBTQ egyesület is, és biztosítottuk a kezdeti időszakban a helyet az üléseikhez. Ugyancsak itt tartják a kihelyezett üléseiket a Nyugdíjas Parlament küldöttjei. Nagyobb ünnepeket is szervezünk, mint a nőnap, a húsvét és a karácsony, ezeket a továbbiakban is folytatni fogjuk. Az ellenzéki együttműködési tárgyalások kezdetén (2019. február) felajánlottuk minden ebben résztvevő szervezetnek a pártház ingyenes használatát, az ajánlatunkat azóta is tartjuk. Előzetes időpont egyeztetést követően minden szervezetnek lehetősége van a közösségi termünk térítésmentes használatára, természetesen a törvényi rendelkezések, előírások betartásával.


A november 7-ei közgyűlésen elhangzott, hogy a bírósághoz fordulnak a frakcióalakítási ügyükben. Van valami fejlemény ezzel kapcsolatban? Mikorra várható döntés a számításaik szerint?

Első lépésként a kormányhivatalhoz fordultunk, hogy állítsa helyre az önkormányzat törvényes működését, és hívja fel a polgármestert arra, hogy ismerje el a frakció megalakulását. Ennek elutasítása esetén következhet a bírósági eljárás megindítása.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 7.

Koppányi Szabolcs

Mit szeretne elérni, mit érhet el a jelenlegi ciklus folyamán ellenzéki pártként a debreceni közgyűlésben az MSZP? Vannak konkrét célkitűzései a pártnak?

Az önkormányzati választáson ismertetett programunk egyik része azt a célt szolgálja, hogy Debrecen Európa egyik meghatározó régióközpontja legyen. Ennek okán, ha erre felkérést kapunk – szigorúan szakmai alapon és a lehető legnagyobb nyilvánosság mellett –, együtt tudunk működni Debrecen érdekében a város vezetésével. A másik célunk az, hogy ne csak a kiváltságosak, hanem minden debreceni polgár részesüljön azokból az előnyökből, amit a város nyújtani tud polgárainak, ezért akartuk bevezetni a Debrecen Kártyát. Az ehhez kapcsolódó javaslatainkat, előterjesztéseinket folyamatosan a közgyűlés elé visszük. Ezt tettük legutóbb is, amikor javasoltuk a szombati parkolási díj eltörlését és az év végi ünnepek közötti időszak parkolásának ingyenessé tételét. A döntés felelőssége a többségé, ezért rajtuk kell számon kérni, miért nem szavazták meg.

A következő választás 2022-ben lesz, amikor országgyűlési képviselőkre voksolunk. Lesznek Debrecenben közös ellenzéki jelöltek két és fél év múlva? Véleménye szerint megteremthető olyan ellenzéki együttműködés, ami az idei önkormányzati választásra nem sikerült? Minek kell történnie, hogy legyen összefogás?

Az önkormányzati választásokat követően már találkoztak az ellenzéki pártok, és abban állapodtak meg, hogy ezek a találkozások rendszeresek lesznek, melyek célja, hogy minden debreceni országgyűlési választókerületben a legesélyesebb ellenzéki jelölt induljon. Abban is egyetértettünk, hogy bizonyos, a város működését érintő kérdésekben összehangoljuk a tevékenységünket. Mivel az együttműködés feltételeit és formáját írásban is rögzíteni kívánjuk, így azt gondolom, nem lesz akadálya annak, hogy közösen megtaláljuk a legesélyesebb jelölteket. A megállapodástervezet elkészült, reményeink szerint rövid időn belül minden együttműködni akaró szervezet aláírja, rajtunk ez nem múlik.

Lát lehetőséget arra, hogy 2022 előtt előválasztások döntsenek a debreceni ellenzéki képviselőjelöltek személyéről? Ha igen, mikor kellene az előválasztásoknak megtörténnie?

Az előbb említett megállapodás tartalmazza az előválasztás intézményét, melyet mi fontos lépésnek tekintünk az esélyes jelölt kiválasztásában. Ennek konkrét formáját, idejét az együttműködő szervezetek közösen fogják a megfelelő időben kialakítani.

Melyek a legfőbb, az MSZP előtt álló feladatok Debrecenben? Esetleg a fiatalítás, a taglétszám növelése, vagy a társadalmi bázis erősítése bizonyos csoportokban?

Az önkormányzati választás bebizonyította, hogy szakmai és szervezeti háttér nélkül nincs reális esély a Fidesz leváltására. Ez egyébként számunkra korábban is teljesen egyértelmű volt, de a tárgyalópartnerek egy része úgy gondolta, hogy ez megúszható, elég csak a generációs különbségekre játszani. Ez nem jött be, így azt gondoljuk, hogy minden szervezet számára fontos feladat a szervezeti háttér további megerősítése, a választók számára világos és hiteles értékrend meghatározása. A debreceni MSZP további feladatait az a cél vezérli, hogy munkájával minél nagyobb mértékben hozzá tudjon járulni a 2022-es ellenzéki győzelemhez. Ez az út nem könnyű, politikai ellenfeleinknek olyan sok a vesztenivalója, hogy mindent meg fognak tenni további uralkodásuk fenntartásáért. Mi azon dolgozunk, hogy a bázisunk szélesítése mellett minél több, a választók számára is hiteles, szimpatikus jelöltet tudjunk a politikánk mellé állítani.

HÁRMAN FOGUNK ÖRÜLNI, ha a Debreciner online újságunk előfizetését adja karácsonyi ajándékba!
Ő, akit megajándékoz, Ön, aki megajándékozza. És mi, a Debreciner szerkesztősége.
Ide kattintva lehet előfizetni a Debrecinerre.
Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!