BEZÁR

Közösségi média

Légszennyező pontforrásokat engedélyeztek a BMW-gyár területén, de úgy tudjuk, nem várható jelentős emisszió

Egy tűzoltóautót járatnak, valamint az oktatóközpont munkapadján üzemeltetnek járműveket, ehhez kellenek az elszívóberendezések.

Két légszennyező pontforrás létesítését engedélyezte a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal a debreceni BMW-gyár számára. Munkatársunk állampolgári jogon tekintett bele a január 30-i keltezésű határozatba, amelyből kiderül, két elszívóberendezésről van szó: az egyiket tűzoltójárművek próbajáratásakor, a másikat az üzem oktatóközpontjában a járművek demonstrációs célú üzemeltetésekor fogják használni.

BMW
A BMW-gyár Debrecen mellett – A Sentinel-2 műhold felvétele 2024. február 15-én
Sentinel-2

A kibocsátott szennyező anyagok kapcsán a határozatból annyi derül ki, hogy azok részben nitrogén-oxidok és szén-monoxid, részben szilárd, valamint szerves anyagok. Azt, hogy milyen szilárd és szerves anyagokról van szó, a hatóság nem részletezi. Megjegyzik ugyanakkor, hogy a tűzoltójárművek próbajáratása napi harminc percen, az oktatóközpont munkapadján a járművek üzemeltetése napi egy órán át zajlik majd. A kibocsátás mérésére a kormányhivatal ötévenkénti gyakorisággal kötelezi a BMW-t. Az általunk megkérdezett szakértőktől azt az információt kaptuk, hogy a határozatban engedélyezett tevékenység várhatóan nem jár majd jelentős károsanyag-kibocsátással.

Dízel- és benzinmotorok működését is tanítják a diákoknak

Kerestük az ügyben a BMW sajtóosztályát is, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az említett pontforrások esetében szerves anyagként az oktatásban használt demonstrációs célú jármű működtetésekor és egy tűzoltóautó próbajáratásakor keletkezett minimális kipufogógáz értendő, a „szilárd anyag” kifejezés pedig a szállóport takarja.

A cég a levelében azt is közölte, a képzési központjukban tavaly szeptember óta gépjármű-mechatronikai technikus diákokat is oktatnak duális képzésben, ennek pedig többek között része a dízel- és benzinmotorok megismerése, valamint az oktatás során használt járművek demonstrációs célú, minimális működtetése a teljes körű, gyakorlatorientált oktatási anyag részeként.

Azt is megtudtuk, hogy gyár jelenleg egy tűzoltóautóval rendelkezik. Ennek a próbajáratását reggelente végzik pár percig. Ez a műszakátadás során kötelező protokoll annak biztosítása érdekében, hogy a jármű megfelelően működjön egy esetleges éles használat során.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...