Milyen veszélyekkel járhat az extrém hideg időjárás?

Az enyhe december után megérkezett a keményebb tél, a napokban a hőmérséklet alig emelkedik 1-2 Celsius-fok fölé. Ilyenkor több tényezőre kell fokozottan figyelnie a lakosságnak, és bár csapadék Debrecen környékén nem esett, a száraz, hideg időjárás is veszélyekkel járhat.

Koronavírus – Debrecen – 2020. március 31.

Nyikos Mónika

A témával kapcsolatban megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot, mit javasolnak a lakosság számára, hogy elkerüljék a hideg időjárás miatti baleseteket, sérüléseket.

„A mentők szempontjából elmondható, hogy a kihűlés, fagyás veszélye nem csak a szabadban tartózkodókat fenyegeti, a baj elégtelen fűtésű helyiségekben is bekövetkezhet. Az ilyen időjárási feltételek mellett fokozottan kell ügyelni a környezetünkben élő gyenge, idős emberekre is. Őket ezekben a napokban nem szabad egyedül hagyni, mivel különösen nagy veszélynek lehetnek kitéve. Az utcán ugyancsak nagyobb odafigyelésre van szükség, akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet lehűléséhez vezethet. A közhiedelemmel ellentétben ilyenkor alkoholt fogyasztani különösen veszélyes, mivel nem ellensúlyozza az alacsony hőmérséklet okozta veszélyeket, sőt nagy mennyiségben megbéníthatja a szervezet hőtermelését, tehát elősegíti a test gyors és életveszélyes kihűlését” – kaptuk a választ az OMSZ-től.

A debreceni városvezetés az önkormányzat hivatalos honlapján idén eddig nem tett közzé külön helyi információt az esetleges kihűlésekkel kapcsolatban, de a fűtési eszközök biztonságos használatáról feltöltötték a katasztrófavédelem közleményét.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!