Budapesten szombaton tüntetnek az oktatásért, Debrecenben még egyeztetnek az aHang, az EDF és a Szikra képviselői

Eddig több mint 250 ezer kitöltetlen nemzeti konzultációs ívet sikerült összegyűjteniük – jelentették be az aHang, az Egységes Diákfront és a Szikra Mozgalom képviselői január 8-án Budapesten. Beszéltek arról is, hogy tiltakozó demonstrációt szerveznek január 13-ára az oktatásért a fővárosban. A debreceni szervezeteik egyelőre a tervezésnél tartanak.

A sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy több mint 800 leadóponton gyűjtik a kormány által kiküldött konzultációs íveket január végéig. Debrecenben jelenleg 16 helyszínen lehet leadni ezeket, illetve öt további Hajdú-Bihar megyei településen: Bocskaikert, Berettyóújfalu, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás és Hajdúszoboszló.

A hétfői tájékoztatón az Egységes Diákfront elnökségi tagja, Perlaki-Borsos Noel jelentette be a január 13-i, szombati demonstrációt, amelyet a Belügyminisztérium épülete előtt tartanak. A három kezdeményező szervezet debreceni képviselőitől érdeklődtünk arról, hogy terveznek-e mostanában hasonló megmozdulást Debrecenben.

Galéria: „Levegőt!” - Tüntetés a státusztörvény ellen Debrecenben - 2023. június 1. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Völgyesi Márton, az aHang Hajdú-Bihar megyei koordinátora elmondta, hogy a konzultációs ívek gyűjtését követően, tehát január 31-e után lesz Debrecenben eseményük, amelyről a későbbiekben adnak tájékoztatást. A szombati fővárosi demonstrációban most úgy vesznek részt az aHang helyi képviselői, hogy ők is csatlakoznak a Belügyminisztérium előtti tüntetéshez.

Érdeklődtünk az Egységes Diákfront debreceni szervezetétől is, akik arról tájékoztattak, hogy a közeljövőben ők nem terveznek semmilyen megmozdulást Debrecenben. Jelenleg úgy látják, hogy tavasszal szerveznek majd akciókat.

Dombi Mihályt, a Szikra Mozgalom debreceni tagját is megkérdeztük, aki megerősítette, hogy zajlik egyeztetés a három szervezet között Debrecenben is, azonban konkrét megmozdulást, akciót a budapesti tüntetéssel párhuzamosan nem terveznek. Úgy látja, két héten belül nem lesz ehhez kapcsolódó megmozdulás helyben.

„Elveszett a motiváció” – Matkó Mónika és Vályogosné Váradi Zsuzsanna a Debreciner Podcastban

A státusztörvény elfogadása után sokan elvesztették a lendületüket. A PDSZ országos választmányi tagja és az EDF egyik debreceni tagja szerint az emberek úgy érzik, nem tudnak változtatni a jelenleg helyzeten. A Debreciner Podcastjának ez az adása 2023 novemberének elején készült.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.