BEZÁR

Közösségi média

Újabb országos népszavazási kérdést adott be az LMP az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban

Hatályon kívül helyeztetnék azt a törvényt, amely a párt szerint lehetővé teszi, hogy környezetvédelmi előírások betartása és társadalmi viták lefolytatása nélkül hozzanak létre beruházásokat.

Sajtótájékoztatót tartott június 26-án Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épülete előtt Csárdi Antal, az LMP országgyűlési frakcióvezető-helyettese. A politikus bejelentette, hogy az LMP ismét országos népszavazási kérdést nyújt be az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban. A kezdeményezésükkel azt akarják elérni, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások felgyorsításáról és megkönnyítéséről szóló törvényt.

A párt által beadott kérdés szó szerint így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. törvényt?”

Csárdi szerint a fenti jogszabály „a törvénytelenség törvénye”, amely lehetővé teszi, hogy a kormány által kiválasztott szereplők minden törvényt, szabályt megszegve, tájékoztatás nélkül hozzanak létre beruházásokat. A frakcióvezető-helyettes szerint eddig többek között arra használták ezt a törvényt, hogy a cégeknek ne kelljen betartaniuk a környezetvédelmi előírásokat, valamint ne kelljen társadalmi vitákat lefolytatni. „Nem előzheti meg a profit az embert. Ennek a célnak az elérése érdekében az első lépés, hogy ezt a törvényt helyezze hatályon kívül a magyar Országgyűlés. Ezt egy népszavazással kell kikényszeríteni” – fogalmazott.

Helyben és országosan is próbálkoztak már

Az LMP már két országos népszavazást is kezdeményezett az akkumulátorgyárakról, ezek hitelesítését azonban a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) rendre megtagadta. Először arról kérdezték volna meg a választókat, egyetértenek-e azzal, hogy csak akkor lehessen akkumulátorgyárat létesíteni egy településen, ha azt az ott élők egy helyi népszavazáson támogatják, második próbálkozásuk azt a célt tűzte volna ki, hogy ne lehessen Magyarországon olyan új akkumulátorgyártó létesítményt üzembe helyezni, amellyel az éves összesített gyártási kapacitás meghaladná a 2023. december 31-i szintet.

A párt még tavaly ősszel két helyi népszavazási kérdést is beadott Debrecenben, amelyeket a helyi választási iroda (HVB) hitelesített is, azonban – arra hivatkozva, hogy inkább országos népszavazást kezdeményeznének – végül nem vették fel az aláírásgyűjtő íveket.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...