Még tervezik a debreceni akkumulátorgyárat, a kínaiak azonban úgy számolnak, a nyár elején már elkezdhetik az építkezést

Erőművekkel tárgyalnak áramvásárlásról, valamint tervezik az áramszükségletük csökkentését is. Az első időszakban kínai szakemberek felügyelik majd az üzemet, de hosszútávon elsősorban helyi munkaerőre támaszkodnának.

Fred Zhang, a Debrecen déli gazdasági övezetébe akkumulátorgyárat építő kínai CATL cég nemzetközi kommunikációs menedzsere nyilatkozatot adott a Növekedés.hu-nak, amelyben több új információt is megosztott a beruházással kapcsolatban.

Ezek közül az egyik, hogy a ma, április 17-én megjelent cikk szerint még zajlik a gyár tervezése, az építkezési engedély megszerzéséhez szükséges iratokat csak ennek a véglegesítése után fogják benyújtani. Ennek ellenére azonban a CATL úgy tervez, hogy nyár elején már el is kezdhetik az építkezést, 2024-ben elindítják a próbaüzemet, 2025-ben pedig már teljes kapacitáson termelnek.

A gyár magas áramigényével kapcsolatban Fred Zhang azt nyilatkozta, mindhárom tervezett ütemnek 80-80 megawatt lesz a fogyasztása, a harmadik ütem befejezésével 300 megawatt lesz a gyár csúcsfogyasztása.

CATL - akkumulátorgyár - 2023. február 24.
Folynak a CATL akkumulátorgyárának építési munkálatai Debrecen határában
Koppányi Szabolcs

A cég hangsúlyozza, saját áramtermelő kapacitásokat építenek a gyár területén (itt körülbelül 18 megawattos termelés hozható létre), befektetnek a telephelyen kívüli áramtermelésbe, valamint több mint tíz vállalattal folytatnak tárgyalásokat azért, hogy „(zöld)erőművektől” 20-30 éves szerződésekkel vásároljanak áramot. Fred Zhang megjegyezte továbbá, „terítéken van” az üzem működési folyamatainak optimalizálása az energiaigény csökkentése érdekében.

A cikkből az is kiderül, hogy az üzem automatizált lesz, a CATL-nek gépek működését felügyelő személyzetre, karbantartó szerelőkre, gépkezelőkre, technikusokra és mérnökökre van szüksége. A nemzetközi kommunikációs menedzser közlése szerint „az első időkben” kínai szakemberek felügyelik a gyár beindítását, de hosszútávon a szükséges munkaerő nagy részét helyi dolgozókból szeretnék biztosítani.

Fred Zhang felvetette a további bővítés lehetőségét is, amelyet a piaci kereslet, a piac fejlődése, a befektetési környezet, a helyi ipari lánc fejlődése, a szakképzett munkaerő elérhetősége és a költségszint befolyásol.

További részleteket a Növekedés.hu cikkében olvashatnak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!