BEZÁR

Közösségi média

Vízkorlátozást rendelt el Hajdúsámson polgármestere

Július 12-től visszavonásig tilos hálózati vízből locsolni reggel 6 és este 10 óra között. 8 év alatt 8,5 százalékkal nőtt a Debrecen melletti kisváros lakosságszáma.

Hajdúsámson

Facebook

Július 12-én a település közösségi oldalán tette közzé Antal Szabolcs (Fidesz), Hajdúsámson polgármestere, hogy a Debreceni Vízmű Zrt. kezdeményezésére aznapi hatállyal 0. fokozatú vízkorlátozást rendel el, ugyanis az elmúlt időszakban történt nagymértékű vízfelhasználás a közüzemi hálózatban nyomáscsökkenést idézett elő, illetve fennál a veszélye az átmeneti vízhiánynak is.

„A fogyasztási igények jelenlegi szinten maradása esetén a vízellátás csak szakaszosan lesz biztosítható” – írta a polgármester, majd hozzátette, a Debreceni Vízmű Zrt. szakmai javaslatára haladéktalanul intézkedik a vízkorlátozás megszüntetése iránt.

Az agglomeráció nincs felkészülve a gyors népességnövekedésre

Az elmúlt hetekben Magyarország több településén kellett elrendelni vízkorlátozásokat, illetve lépett fel időszakos vízhiány. A probléma elsősorban Budapest agglomerációját érintette, az oka pedig a csapadékhiány és a hőhullámok miatt megnövekedett lakossági vízigény mellett elsősorban a fővárosból a környező településekre kitelepülők által generált, gyorsan növekvő lakosságszám, amit a vízügyi rendszer nem tudott kellő mértékű kapaticásbővítéssel követni.

Hajdúsámson lakosságszáma a KSH 2018. január 1-i adatai szerint 14 196 volt, míg ez év elején már 14 780, tehát csak az elmúlt 4 évben 4,1 százalékkal nőtt a város népessége. 2014-hez képest még nagyobb a különbség, akkor ugyanis még csak 13 624 lakosa volt a településnek. Az elmúlt 8 évben összesen 8,5 százalékkal lettek többen a hajdúsámsoniak, részben nyilvánvalóan a Debrecenből történő kivándorlás eredményeképpen.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...