BEZÁR

Közösségi média

Elfogadhatatlanok a Future of Debrecen körüli visszásságok a Momentum szerint

Szerintük a Fidesz alig tesz valamit a Civaqua-terv megvalósításáért, az új kampányukkal pedig csak a figyelemelterelés a céljuk. A momentumosok azt ígérik, nyilvánosságra hozzák a tényeket, a felelősöknek pedig vállalniuk kell a következményeket.


Debreciner - egy százalék

debreciner.hu

Május 7-én írtuk meg, hogy Debrecen fideszes önkormányzatának Future of Debrecen nevű, zöld témájú politikai kampányának (amit a városvezetés érthetetlen módon hol munkacsoportnak, hol mozgalomnak, hol pedig honlapnak hív) közösségi médiás hirdetéseire 2,6 millió forint közpénzt fordított a városháza, további 6,27 millió forintot pedig a politikai termék honlapjára költöttek. Közérdekű adatkérésünkből az is kiderült, hogy az önkormányzat az ezekkel kapcsolatos feladatokra a berettyóújfalui Kreatív Tanácsadó Központ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-vel szerződött, amelynek még saját honlapja sincs, ügyvezetőjét pedig Tikász Ferencnek hívják, aki vélhetően azonos azzal a T. F-fel, akinek a büntetőügyéről nemrég mi is írtunk.


Civaqua

Nem halad a megvalósítás

A Momentum két debreceni önkormányzati képviselője, valamint debreceni előválasztási képviselőjelöltje, Mándi László és Szabó Bence az üggyel kapcsolatban május 17-én juttatott el közleményt a szerkesztőségünkhöz. Ebben emlékeztetnek: a debreceni szervezetük 2020-ban 10 ezer aláírást gyűjtött a Civaqua-program megvalósításáért. Ugyan Papp László (Fidesz) polgármester ekkor nyitott kapuk döngetéséről és a Civaqua-terv megvalósulásának küszöbön állásáról beszélt, az azóta eltelt közel nyolc hónap alatt a beruházás csak az első ütemről szóló közbeszerzési felhívás kiírásáig jutott el.

A Momentum a közleményben felhívta a figyelmet arra: Papp László máig nem döntött az előterjesztésük elfogadásáról, amelyben javasolták, hogy az önkormányzat vállalja a Civaqua mindhárom ütemének 2024. december 31-ig történő megvalósítását – annak ellenére, hogy erre Pappnak egy személyben is lehetősége lett volna a különleges jogrend miatt. Mándi és Szabó arra figyelmeztetnek, hogy a konkrét határidők hiányában a városvezetés mentesíti magát a számonkérhetőség alól.


Momentum - Mándi László - Cseh Katalin
Momentumos sajtótájékoztató Debrecen főterén 2020 júliusában
Koppányi Szabolcs

A Momentum szerint problémát jelent az is, hogy habár az első ütemre 16 milliárd forintot ígért a kormány, még semmit sem lehet tudni arról, miből finanszíroznák a Nagyerdő és az erdőspusztai tavak vízellátása szempontjából fontos második és harmadik ütemet. „Közel egy év leforgása alatt így csak az első ütem közbeszerzési kiírását sikerült megvalósítani. Az Intermodális Központ kálváriájából tudjuk: ebből még korántsem biztos, hogy akár ebben az évtizedben is elindulhat az első ütem építése” – olvasható a párt közleményében.

Túlárazott tartalom?

A politikusok szerint a Future of Debrecen valójában csak egy látszatintézkedés, amellyel Debrecen vezetése elterelné a figyelmet a cselekvés hiányáról. A Future of Debrecen honlapja szerintük rendkívül egyszerű, a felületre a szerződésben rögzített határidőig feltöltött 25 darab 400-600 szavas cikk pedig egyenként 200 ezer forintjába került az adófizetőknek. A képviselőknek a közleményük elolvasása után jeleztük, hogy a Future of Debrecennek létezik egy Youtube-csatornája is (ennek cikkünk írásakor mindössze 15 feliratkozója volt, a legtöbb megtekintéssel rendelkező videót 40-en látták), amelyről szintén ágyaztak be tartalmakat a honlapra, de Mándiék szerint ezeknek a többségét láthatóan profi tévések készítették, vélhetően az MTVA és a DTV stábja, a videók feltöltése pedig mindössze pár perces művelet, ezért szerintük a túlárazás még ezekkel együtt is jelentős.

Büntetett előélet, tények és felelősök

A Momentum adatigénylésünk alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a honlap készítésével és a tartalom feltöltésével megbízott Kreatív Tanácsadó Központ Kft. a szakmában teljesen ismeretlen, nemcsak saját honlapja, hanem Facebook-oldala sincs. „Ellenben sajtóértesülések szerint tulajdonosa nem más, mint Tikász Ferenc, a Fidelitas volt berettyóújfalui elnöke. Az a büntetett előéletű Tikász Ferenc, aki ellen jelenleg is folyik garázdaság és könnyű testi sértés vétségében vádeljárás a Debreceni Járásbíróságon” – írták a közleményükben.

Szabó Bence levélben kereste meg az önkormányzatot a Future of Debrecen körüli visszásságok miatt, de a politikusok elmondása szerint eddig nem kapott választ. „Elfogadhatatlan, hogy az ország második legnagyobb városa a háttérben egy olyan, szakmában teljesen ismeretlen berettyóújfalui cégnek adjon közpénzes megbízásokat, melynek büntetett előéletű vezetője ellen jelenleg is eljárás folyik” – írták a momentumosok, majd hozzátették: utánajárnak a visszásságoknak, nyilvánosságra hozzák a tényeket, a felelősöknek pedig vállalniuk kell a következményeket.

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...