BEZÁR

Közösségi média

Debrecen élén a helyzet változatlan – Választás 2019

A 2019-es önkormányzati választáson Debrecenben a Fidesz-KDNP ismét fölényesen győzött, sőt javított az 5 évvel ezelőtti eredményein is.

Papp László polgármester 61,77 százalékos támogatottsága jobb, mint 2014-ben, amikor 56,41 százalékkal győzött. Öt évvel ezelőtt Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) volt a második 15,46 százalékkal és Varga Zoltán (DK) 13,03 százalékkal követte őt. 2019-re Papp mellett Varga (21,54%) – immár a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás polgármesterjelöltjeként – is növelte támogatottságát a szavazók körében, míg Kőszeghy polgármestrerjelöltként a Momentum-Jobbik-LMP színeiben 12,06 százalékot kapott, vagyis itt elég látványos a változás a DK-s politikus javára. A negyedik helyen egyébként Rigó István (Civil Fórum Debrecen Egyesület) végzett, a szavazatok 4,62 százalékával. (A részletes debreceni eredmények itt tekinthetők meg.)


polgármester - választás

57 566 debreceni ment el szavazni október 13-án, a választásra jogosultak 35,29 százaléka, 105 521 (64,71%) debreceni választópolgár nem jelent meg az urnák előtt. Papp László számai a következők: 35 029-en rá voksoltak, míg Varga Zoltánra 12 215-en, Kőszeghy Csanád Ábelre pedig 6841-en, Rigó Istvánra 2621-en.

Másként fogalmazva, a teljes névjegyzékben lévő 163 077 debreceniből tehát (ebben benne van minden szavazásra jogosult, az is, aki elment, s az is, aki nem) Papp Lászlóra a Debrecenben szavazásra jogosultak 21,48 százaléka voksolt. Még érthetőbben: tevékenyen csak minden 5. debreceni akarta azt, hogy Papp László legyen Debrecen polgármestere 2019 és 2024 között. A többi vagy másra szavazott, vagy oda se ment az urnákhoz. Igaz, ez az arány Vargánál és a többieknél jóval kisebb.


polgármester - választás

A korábbi 24 választókerület Debrecen népességcsökkenése miatt az idei választásokon 23-ra csökkent, viszont az semmit sem változott, hogy mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltje végzett az élen.

Érdekes lehet, hogy a legtöbbet szereplő ellenzéki politikusok miként végeztek saját választókerületeikben, illetve a nagy egymás közötti ellenzéki versengés – ami vélhetően a Fidesz-KDNP malmára hajtotta a vizet – miként alakult a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás és a Momentum-Jobbik-LMP között. A Civil Fórum jelöltjei minden kerületben a negyedik helyen végeztek.

A debreceni közgyűlés így állt össze az elkövetkező 5 évre (2019-2024):

Fidesz-KDNP: Papp László, Becsky István Gábor, Papp Viktor, Szilágyi Edina, Nagy Sándor, Hetei József, Türk László, Kovács István, Vadon Balázs, Komolay Szabolcs, Piros Zoltán, Orosz Aurélia, Csaholczi Attila, Varga András, Barcsa Lajos, Papp Csaba, Kiss Sándor, Majer Tamás, Fodor Levente, Korbeák György, Katona Erzsébet, Bordásné Gyuris Katalin, Balázs Ákos.

Kompenzációs listáról kilencen kerültek be a debreceni képviselő-testületbe: Jánki József, Madarasi István, Varga Zoltán, Vaszkó Imre a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritástól, Kőszeghy Csanád Ábel, Mándi László, Szabó Bence a Momentum-Jobbik-LMP-től, Gondola Zsolt Zoárd és Illyés János a Civil Fórumtól.

Legnagyobb fideszes fölény az egyéni választókerületekben:

– 6. választókerület: Türk László 1521 szavazattal tarolt, a teljes ellenzék 797 szavazatig jutott.

– 7. választókerület: Kovács István 1462 szavazata ellenében 854 ellenzéki érkezett.

– 9. választókerület: Komolay Szabolcs 1217 szavazatot kapott, míg a többiek összesen 638-at.

– 14. választókerület: Széles Diána 1412 szavazatát 872 ellenzéki ellentételezte.

De jelentős volt Kiss Sándor (17-es kerület), Majer Tamás (18.), Piros Zoltán (10.) Vadon Balázs (8.) előnye is.

Az elmúlt ciklus alpolgármesterei közül Barcsa Lajos (15. választókerület) megmérettetése volt a „legszorosabb”, de ő is majdnem 500 szavazat különbséggel nyert az összesített ellenzéki voksokhoz képest.

Legszorosabb verseny:

– 12. választókerület: Csaholczi Attila 1207 szavazata 1185 ellenzékivel szemben. Varga Zoltán (DK-MSZP-Pb-Sz) polgármesterjelölt 590-nel, Boros Imre (MoJoL) 401-gyel követte, s a Civil Fórum is elvitt még 194-et.

– 20. választókerület: Korbeák György 1108 szavazattal nyert, de ha a DK-MSZP-Pb-Sz-es Suták Miklós (520) és Jakab Fruzsina (MoJoL, 375) voksait, illetve a Civil Fórum polgármesterjelöltje, Rigó Istvánéit (134) összedobjuk, igen csekély a különbség.

– 5. választókerület: Hetei József 1299 szavazatához is erősen közelített a Koppányi Éva (DK-MSZP-Pb-Sz – 440) és Kőszeghy Csanád Ábel (MoJoL – 401), illetve Illyés János (Civil Fórum – 176) voksösszessége.


Papp László - Fidelitas
A debreceni Fidelitas ezzel a képpel ünnepelte Papp László újabb győzelmét
Facebook

Ellenzéki belharc számokban:

Amíg a Fidesz-KDNP nyert, addig a két nagy ellenzéki szövetség egymással hadakozhatott. Javarészt a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás jelöltje végzett jobban: a 23 egyéni választókerületből ugyanis 19-ben a Varga Zoltán vezette ellenzéki tömb lett a második, 4 helyen pedig Kőszeghy Csanád Ábel szövetsége (Momentum-Jobbik-LMP).

Az ellenzékiek közül néhányan nagyobb publicitás mellett kampányoltak. Lássuk, ők miként végeztek!

A 4-es kerületben Kőszeghy Csanád (MoJoL) 3. lett, szoros csatában alulmaradva DK-s ellenfelével, Koppányi Évával szemben. Az 5-ösben a jobbikos Herpergel Róbert, aki igen sok sajtótájékoztatót tartott, s az előző közgyűlésnek is tagja volt 3. lett, fele annyi szavazattal, mint az MSZP-s Könnyű Miklós.

A 11-es kerületben Káposznyák István (Szolidaritás) elmondhatja magáról, hogy a Momentum helyi elnökségi tagját, Szabó Bencét közel 221 szavazattal megelőzte -Szabó Bence azonban a kompenzációs listáról bejutott a közgyűlésbe. Mindketten sokszor szerepeltek a médiában a kampány során.

Varga Zoltánról már esett szó, a DK debreceni elnöke első számú kihívójává vált Papp Lászlónak, és továbbra is képviselő lesz (a 13-as kerületben lett második, ám pártösszefogásának listavezetője). Vaszkó Imre (DK-MSZP-Pb-Sz) is előfordult a médiában, és nagy csatát vívva múlta felül 20 szavazattal a MoJoL-os Markos Levente Tamást a 14-es kerületben. Murguly Mátyás is jó pár alkalommal tartott sajtótájékoztatót. Az LMP-s politikus a DK-MSZP-Pb-Sz-es Sztojka Lászlóval szemben maradt alul a 16-os kerületben.

Jármi Péter is a 3. helyre futott be a 17-es kerületben. Az LMP helyi elnöke jó 100 szavazattal kapott kevesebbet, mint Csatlós Gabriella a DK-MSZP-Pb-Sz részéről. Ugyanitt Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum elnöke utolsó lett, ám kompenzációs listáról bekerült a testületbe.

Madarasi István tapasztalt szocialista politikus is 2. lett a (18-as) kerületében, ám listás helye okán folytathatja képviselői munkáját, míg érdekes volt a Momentum helyi vezetője, Mándi László (jó néhány sajtómegjelenése volt) és a szocialista Pallás György vetélkedése a 19-es kerületben, de utóbbi végül elég simán megelőzte majdnem kétszer annyi voksot gyűjtve, ám a közgyűlésbe a kompenzációs listáról Mándi került be.

Suták Miklós (MSZP) keveset szólt, de hatásosan, hiszen a 20-as kerületben elég magabiztosan lett második, mögötte a több sajtótájékoztatót is tartó Jakab Fruzsina (MoJoL) végzett, ám szereplésük nem ért végül közgyűlési tagságot. Végül a többször is nyilatkozók közül Könnyű Hella (MoJoL) is a 3. helyet érte el a 22-es kerületben, előtte második a DK-MSZP-Pb-SZ-es Gulácsi Anna Ilona lett – ők sem lesznek tagjai az új közgyűlésnek.

Az új debreceni közgyűlés 24 Fidesz-KDNP-s, 4 DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritásból, 3 Momentum-Jobbik-LMP szövetségi és 2 Civil Fórumból érkező taggal kezdi meg működését.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...