BEZÁR

Közösségi média

Arrébb rakná a 106-os vasútvonalat a déli ipari parkba települő cégek kedvéért Debrecen vezetése

A közgyűlés szavazni fog a Hármashegyi Erdei Iskoláról, egy orvosi rendelő fel nem újításáról és a Nagyerdei Stadiont tulajdonló cég állami részesedésének megszerzéséről is, de az ezekkel kapcsolatos előterjesztések számos, egyelőre megválaszolatlan kérdést vetnek fel.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, szeptember 2-án délelőtt 9 órától, a Kölcsey Központban ülésezik legközelebb Debrecen képviselő-testülete. A közgyűlés a korábbi Váci Mihály kollégium eladásán túl más fontos ügyekről is fog dönteni, e cikkünkben ezek közül ajánlunk néhányat olvasóink figyelmébe.


Debreceni közgyűlés – 2021. július 22.
Galéria: Legutóbb július 22-én ülésezett a debreceni közgyűlés (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

A befektetőket zavarja a vasút?

Papp László (Fidesz) polgármester előterjesztésére a testület szavazni fog arról, hogy Debrecen önkormányzata a 2022-es költségvetéséből biztosítson 25,4 millió forintot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nek (NIF) a 106-os számú vasútvonal Déli Gazdasági Övezetet érintő szakaszának kiváltásáról szóló megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. Papp a javaslatát így indokolja: „különösen figyelemmel kell lenni arra, hogy az elővárosi és városi vasúti közlekedés fejlesztése ne korlátozza a Gazdasági Övezet területére letelepedni kívánó vállalkozások beruházási terveit”. Papp a vasútvonal áthelyezése iránti igény kapcsán arról is beszámol az előterjesztésében, hogy a NIF elkészített egy többek között a Debrecen-Sáránd-Nagyvárad vonal fejlesztésével kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmányt.

Mi lesz az erdei iskolával?

A képviselő-testület szintén szavazni fog arról, hogy a Nyírerdő Zrt. kérésére az önkormányzat közös megegyezéssel bontsa fel a Hármashegyi Erdei Iskola ingyenes hasznosítására a céggel még 2014. szeptember 1-én kötött szerződését. Ahogy a polgármester előterjesztésében olvasható, a Nyírerdő Zrt. évek óta szervezett gyermektáborokat az ingatlan területén, Szalacsi Árpád vezérigazgató azonban jelezte az önkormányzatnak, hogy meg kívánják szüntetni az ingyenes hasznosítási jogviszonyt. Az előterjesztés semmit nem ír arról, hogy a Nyírerdő Zrt. miért döntött úgy, hogy a továbbiakban nem tart igényt az iskola épületére, ahogy arról sem, hogy mi lesz az ingatlan további sorsa. A kérdéseinket ezért elküldtük mind Szalacsi Árpádnak, mind Papp László polgármesternek, leveleinkre azonban eddig egyikük sem reagált.

Mégsem szeretnék a lakók az orvosi rendelő felújítását?

A szeptember 2-i közgyűlés egyik legkülönösebb napirendi pontja a Sas utcai háziorvosi rendelő felújításával foglalkozik. Papp polgármester az előterjesztésében azt javasolja, hogy a képviselő-testület vonja vissza az orvosi rendelő felújítására vonatkozó támogatási kérelmét, amelyet még 2018. január 31-én bírált el pozitívan a Nemzetgazdasági Minisztérium. A polgármester az üggyel kapcsolatosan arról számolt be, hogy habár 2017. november 13-án a beruházás által érintett Sas utca 2. szám alatt található társasház közgyűlése hozzájárult a fejlesztéshez, később egy újabb hozzájárulásra volt szükség, amelyet azonban a társasház közgyűlése már nem adott meg. Hogy miért változtatták meg az álláspontjukat a társasház lakói, miért döntöttek úgy, hogy nem támogatják az épületben található – tehát értelemszerűen a lakók által is használt – háziorvosi rendelő felújítását, arról Papp László előterjesztése már nem ejtett szót. A polgármester határozati javaslata szerint mindenesetre az így felszabaduló 55 millió forintos forrást „még hátralévő, be nem fejezett projektek költségnövekményeinek finanszírozására” fordítanák.

Kéri az önkormányzat a Nagyerdei Stadion állami tulajdonrészét

A közgyűlés a polgármesteri hivatal gazdálkodási főosztályvezetőjének előterjesztése alapján szavazni fog arról is, hogy az önkormányzat kérje az államot a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft-ben lévő 40 százalékos tulajdonrészének ingyenes átadására. Az ügylet eredményeképpen a most csak 10 százalékot birtokló debreceni önkormányzatnak pontosan annyi részesedése lenne a Nagyerdei Stadiont tulajdonló cégben, mint a jelenlegi többségi tulajdonos Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítványnak. (A parlament fideszes többsége április 27-én szavazta meg a vagyonkezelő alapítvány létrehozását, amelynek a kuratóriuma augusztus 1-től irányítja a Debreceni Egyetemet. Az alapítvány az egyetemmel egy csomagban kapta meg a stadiont birtokló cég 50 százalékos tulajdonrészét.) Az előterjesztés szerint az üzletrész megszerzésével Debrecen önkormányzata a Nagyerdei Stadion működtetése mellett „még hatékonyabban” szeretné ellátni a sport és ifjúsági ügyekkel kapcsolatos közfeladatait. Ezzel kapcsolatban a dokumentum semmilyen konkrétumot nem tartalmaz.

Debrecen város közgyűlését szeptember 2-án (csütörtök) délelőtt 9 órától a Kölcsey Központban tartják, az esemény nyilvános, azon bármely magyar állampolgár részt vehet. Az előterjesztéseket ide kattintva lehet elolvasni.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...