BEZÁR

Közösségi média

50 milliárd forintot különített volna el az LMP az ország 2022-es költségvetésében a Civaqua-tervre, de a Fidesz leszavazta

A kormánypártok mind az 1049 ellenzéki módosítójavaslatot lesöpörték az asztalról, köztük több, Debrecenre vonatkozó kezdeményezést is. A zöldek hamarosan bejelentik, kiket támogatnak Hajdú-Bihar megye azon választókerületeiben, ahol nem indítanak saját jelöltet.

Magyarország 2022-es költségvetéséről tartott sajtótájékoztatót június 4-én Debrecen főterén Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési frakcióvezetője, valamint Jármi Péter, a párt Hajdú-Bihar megyei elnöke, az ellenzéki előválasztáson a megyei 2-es számú választókerületben induló képviselőjelölt.

Keresztes László Lóránt „a jövő felélése költségvetésének” nevezte a kormány által a parlament elé terjesztett tervet. Szerinte a koncepcióból hiányzik a reális helyzetértékelés, a kormány nem néz szembe a kialakult gazdasági krízissel és a különböző rendszerproblémákkal. Mint mondta, az LMP közel 200 módosító javaslatot nyújtott be a tervezethez, azonban június 3-án a Fidesz-KDNP mind az 1049 ellenzéki javaslatot, így ezeket is leszavazta. Keresztes elmondta, hogy többek között egy zöld újjáépítési alapot szerettek volna létrehozni, amely 300 milliárd forintot irányzott volna elő épületenergetikai, szigetelési és korszerűsítési munkálatokra, amelyekkel a fenntarthatóság növelése mellett több 10 ezer munkahelyet lehetett volna teremteni.


Jármi Péter és  Keresztes László Lóránt - LMP
Jármi Péter és Keresztes László Lóránt – LMP
Facebook

Jármi Péter arról beszélt, hogy az LMP kezdeményezte a 2022-es költségvetésben 50 milliárd forint elkülönítését a Civaqua-terv megvalósítására, 2 milliárd forintot kértek Debrecen szelektív hulladékgyűjtési programjára, amellyel a körkörös gazdaság elérését segítették volna, továbbá egy javaslatuk szerint 10 milliárd forintot szántak volna a debreceni kertségek infrastrukturális fejlesztésére. „Debrecennek nem lehet olyan városrésze, amelyben nincsenek normális infrastrukturális követelmények” – fogalmazott a politikus.

Zöldre festés a Future of Debrecen

Mivel az LMP idáig nem szólalt meg Debrecen önkormányzatának Future of Debrecen című kampányával kapcsolatban, a sajtótájékoztató után megkérdeztük Jármi Pétert, hogy mit gondolnak a projektről. A képviselőjelölt elmondta, habár üdvözölnek minden zöld kezdeményezést, kétkedve figyelik a Papp László (Fidesz) polgármester és Balázs Ákos (Fidesz) alpolgármester által életre hívott kezdeményezést, mivel már annak finanszírozása kapcsán is „érdekes dolgokat” lehetett hallani – utalt Jármi a Future of Debrecen szerződéseiről írt cikkünkre –, másrészt a kampány szerintük inkább a „zöldre festés” nevű jelenségre hasonlít.

Tartanak a pártközi tárgyalások

Jármi a Debreciner kérdésére azt is elmondta, elképzelhető, hogy ő lesz a pártja egyedüli jelöltje Hajdú-Bihar megyében az ellenzéki összefogás előválasztásán, ugyanakkor biztosan lesznek általuk támogatott jelöltek más választókerületekben, erről várhatóan pár héten belül bejelentést tesznek. „Legyen zöld, legyen tiszta múltú, ezek nagyon fontosak ahhoz, hogy az LMP oda tudja adni a támogatását” – mondta Jármi a párt által szabott kritériumokról. Megkérdeztük a politikustól azt is, számít-e arra, hogy valamelyik szervezet az ő jelöltségét támogatja majd az előválasztáson. Az elmondása szerint az LMP jelenleg több párttal áll tárgyalásban, ő maga örömmel fogadja a támogatásokat, de konkrétumokról még nem tudott beszámolni.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...