BEZÁR

Közösségi média

Debrecen vagy Budapest: ön hol lenne inkább fővárosi? – kérdezi az index írása

A politikai indíttatású sértődöttségen és dacon kívül aligha lehetne józan érvekkel – pláne szakmai indokokkal – alátámasztani, miért kellene a fővárost Budapestről valamelyik vidéki településre áthelyezni. Pedig a téma évről évre felmerül…

index

Valószínűleg többekben felmerül a kétely, hogy nem a közvélemény szondáztatása zajlik-e éppen, és nem a költöztetés irányába mutatnak-e az olyan kormánydöntések, mint a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) Debrecenbe telepítése, vagy a hajdú-bihari megyeszékhelynek júniusban megszavazott, szokatlanul nagymértékű támogatás (bő 29 milliárd forint a 2021–2023 közötti időszakra) – írja a szerkesztőségi összetételében megváltozott index szerző nélküli terjedelmes cikke.

„Mi tesz egy várost fővárossá? Elsősorban az, hogy ott találhatók az ország irányításában kulcsszerepet játszó hivatalok. Nem mindig a legnépesebb, leghíresebb település kerül ebbe a megtisztelő szerepkörbe (elég csak Washingtonra gondolni, amely eltörpül New Yorkhoz képest), ilyenformán tehát Debrecen sem lógna ki a sorból, de azért nem árt figyelembe venni a nemzeti tradíciókat, a történelmi előzményeket sem.”

Az írásban idézik Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőrt, budapesti városvédőt, Gábor István debreceni főépítészt, Papp József debreceni helytörténészt.

További részletek az index cikkében olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...