BEZÁR

Közösségi média

Húzzák az óriáskereket megint, mit tavaly

Szinte kísértetiesen az ismétlődik meg, amit egy éve már eljátszottak Debrecenben.

Vízkereszt napján, vagyis tegnap azt írtuk a Facebook-oldalunkra, hogy „Ma még óriáskerék, de holnap már nem. Amennyiben idén betartják a tavalyi információjukat a debreceni adventi forgatag szervezői. Mert tavaly nem tartották be a tavalyelőttit.”

És az idén sem…

A városházi hírportál még tavaly november közepén azt írta, hogy „a 45 méter magas óriáskerék a tervek szerint január 6-áig díszíti majd a Kossuth teret”. Vagyis tegnapig. Ugyanitt, az önkormányzati médiában ma azt írják,
hogy „a tervek szerint február végéig marad” a főtéren. De lehet ebből több is, mert ugye ember tervez, Isten végez… 2018-ban is azt ígérték, hogy az ünnep végeztével elbontják, aztán egészen 2019 márciusának elejéig állt, forgott.

Nyilván nem tegnapról mára született meg a döntés, hogy ne jöjjenek a kamionok, se a speciális szerelőbrigád, se a daru, mert marad a cucc. A városháza valamiért nem folytat nyílt kommunikációt idén sem az óriáskerék ügyében, például azt sem lehet tudni, hogy milyen konstrukcióban (ki fizet kinek és miért, meddig?) áll és forog az óriáskerék Debrecen főterén.


„Adventi” óriáskerék és környéke Debrecen főterén – 2019. november 19.
Galéria: „Adventi” óriáskerék és környéke Debrecen főterén – 2019. november 19. (a fotóra kattintva megtekinthető a képgaléria)
Koppányi Szabolcs

A Debreciner már tavaly novemberben megírta, hogy valószínűleg az idén is túlhúzzák az óriáskereket

Úgy tűnik, már az elmaradhatatlan óriáskerék is kész – szinte kitakarva a Nagytemplomot. Igaz, nem vetekedhet a London Eye monumentalitásával, a budapestinél is kisebb, viszont sokkal csicsásabb azoknál, csupa szín, fény, szemkápráztató villogás, még a „Tóci” panelházaiból is látszik. Ráadásul – nemes lelkű ajándékként a cívisváros lakóinak – nem takarodik el az új évvel, legalábbis a tavaly karácsonyi majdhogynem a húsvétot is itt érte meg.

Nagyon nagy karácsony

Az óriáskerék vas, szegecs, csavar, plexi egyvelege ismét beteríti a főteret Debrecenben, hosszú hetekre, esetleg hónapokra beárnyékolva Kossuth Lajosékat a Református Nagytemplom előtt. Ezeknek van múltja, története, a keréknek nem igazán – aztán meglátjuk majd, 30-40 év múlva mi lesz a helyzet. A hatalmas polip Debrecen mozaikcímere fölé telepedett, amire máskor az arra sétálók nem mernek rálépni, ellenben a sok tonnás szörnynek megengedett. Árnyékba, takarásba került hát mindaz, amit mi Debrecennek ismerünk: a Nagytemplom, Kossuth és társai, a történelmi címer…

Rátették a városcímerre az óriást – begyűrűzött a debreceni polip

Mintha új városszimbólum elfogadtatására törekednének Debrecenben. Debrecen hivatalos Facebook-oldalán már ugyanolyan súllyal szerepel a kálvinista Róma jelképe, a Református Nagytemplom és az – egyelőre? – ideiglenes a főtérre telepített óriáskerék, ami sötétedés után villódzó diszkófényekben tündököl.

Lopakodó óriáskerék – már a Nagytemplommal vetekszik


Karácsonyi vásár – Debrecen, 2019.

Koppányi Szabolcs

Az óriáskerék meg csak lustán forgott, emberek integettek lentről a fentieknek, azok meg vissza: felnőtteknek 2000-ért. A családi jegy 5600 forint, ennyiért 2 felnőtt és 2 gyerek szállhat fel pár percre, s juthat fel a csúcsra. Egy ismerősöm jegyezte meg ennek kapcsán: „állandóan azt halljuk, hogy szegények a magyarok, ám ilyenkor kiszenvedik magukból a súlyos ezreket, hogy némi illúziót kapjanak”.

Az árak és a kerekezők a magasban – megnyitott a debreceni karácsonyi utcavásár

Persze, olvasom a közösségi hálón, hogy sokaknak milyen fontos az óriáskerék – és a hozzá szorosan kötődő hütte –, ami harmadik éve „emeli a debreceni advent fényét” jó magasba. A vásári látványosság debreceni főtéri újabb feltűnése ellen tiltakozóknak azt olvassák a fejére, hogy Budapesten is van óriáskerék, Londonnak meg nagy-nagy szeme… Kétségtelen tény. Ahogy az is, hogy Budapesten nem a Szent István Bazilika elé tették le az óriáskereket, a Millenniumi Kerék (más néven: London Eye) sem a Szent Pál-székesegyház közvetlen szomszédságában van. De még a Debrecenhez igen közeli Egerben sem a Bazilikánkat takarják ki az ottani adventi óriáskerékkel.

Szabó Magdát meg eltorlaszolták


Szabó Magda - advent

NT

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...