Millión felül kap havonta a debreceni polgármester és négy alpolgármestere is

Az önkormányzati képviselők tiszteletdíja is emelkedik 26 százalékkal, ha megszavazzák maguknak.

November 7-én tartják második ülésüket a frissen megválasztott debreceni városvezetők. Az ülésen a Debrecen hivatalos honlapján közzétett előterjesztések szerint döntenek majd a polgármester, az alpolgármesterek és a képviselők juttatásairól.


Városháza

Papp László polgármester illetményének összegét a helyi önkormányzatokról, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvények szabályozzák. Ezek alapján bruttó 997 200 forintot kap havonta fizetésként a városvezető, ami még 149 580 forint költségtérítéssel és 23 190 forint nyelvpótlékkal is kiegészül, Papp ugyanis rendelkezik egy középfokú német nyelvvizsgával.


Papp Viktor, Balázs Ákos, Papp László, Széles Diána, Puskás István és Barcsa Lajos
Papp Viktor, Balázs Ákos, Papp László, Széles Diána, Puskás István és Barcsa Lajos
facebook.com/drpappl

Mint arról beszámoltunk, a korábbi három helyett mostantól négy főállású alpolgármestere lesz a városnak. A helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján az alapfizetésük a polgármesteri illetmény 70-90 százaléka lehet, Papp László előterjesztése alapján a Fidesz a lehető legmagasabb fizetést eredményező 90 százalékról tesz javaslatot a képviselő-testületnek. Ez bruttó 897 500 forint, amihez 134 625 forint költségtérítés jár még az alpolgármestereknek.

Balázs Ákos a jelek szerint nem rendelkezik nyelvvizsgával, hiszen a vonatkozó előterjesztésben nem szerepel, hogy jogosult lenne nyelvpótlékra. Széles Diána ellenben középfokú angol nyelvvizsgája után 23 190 forint, Barcsa Lajos pedig angol felsőfokú és német középfokú nyelvvizsgái után 61 840 forint extra díjazásban részesül. Egy személyre szabott döntésre is készülnek a képviselők: az olasz nyelvtudás után a törvény alapján nem járna pótlék, azonban az egyik határozati javaslat szerint az alpolgármesterséget „az olasz nyelv szempontjából idegennyelv-tudási pótlékra jogosító munkakörként” határozhatják meg, így a külsős Puskás István is kaphat 19 325 forintot.

Ha a papírforma szerint a képviselőtestület megszavazza a Szervezeti és Működési Szabályzat újabb módosítását, havi 135 ezer forintról 170 ezerre növekszik majd a képviselők tiszteletdíja. Ez majdnem 26 százalékos emelés. Ezen kívül 10-ről 15 ezer forintra nő a parkolásra fordítható keret, továbbá bizottsági tagságonként 102 ezer forintot is zsebre tehetnek a politikusok, a bizottsági elnökségért pedig 170 ezer forint plusz jár, vagyis esetükben megduplázódik a képviselői illetmény végösszege. Nem képviselő, tehát külső tagok esetén az utóbbi 85 ezer forint tiszteletdíjat jelent.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!