BEZÁR

Közösségi média

Régészeti feltárás lesz Debrecenben a Sas utcai mélygarázs építésénél

A Dósa nádor téri terveket annak idején éppen azért vetették el, mert túl drágának és elhúzódónak ítélték meg a régészek munkáját. A beruházást egy zöld város kialakítására szolgáló európai uniós forrásból valósítják meg.

Dósa nádor tér
Látványterven a Sas utca
uft.hu

Május 9-én kezdték el a Sas utcai mélygarázs építését a debreceni Régi Városháza mellett. A 4,7 milliárd forintos beruházást egy zöld város kialakítására szánt uniós forrásból valósítják meg. A kivitelező a Hunép Zrt.-nek egy négyszintes, 207 parkolóhelyet tartalmazó mélygarázst kell építenie 12 méter mélységben. Az önkormányzati médiában olvasható információk szerint a munkálatokat várhatóan 2023 nyarán fejezik be.

Három méter mélységnél veszik át a területet a régészek

Nem találtunk arra vonatkozó információt, hogy a beruházást megelőzően régészeti feltárást hajtanának végre a területen, miközben annak közvetlen közelében több lelőhelyet is számontartanak. Megkérdeztük ezért a témában illetékes Déri Múzeumot. Kolozsi Barbara régészeti tárvezető a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy jelenleg folyamatos régészeti felügyelet mellett zajlik a terület közműkiváltása 1,2-1,4 méter mélységben. Amikor a kivitelezők a földmunka során elérik a belváros egészén körülbelül 3 méter mélyen található régészeti szintet, akkor a múzeum munkatársai elvégzik a régészeti feltárást.

Sas utca
Jelenleg a terület közműkiváltása zajlik
Koppányi Szabolcs

A Sas utcai mélygarázs szövevényes történetét tavaly szeptemberben mutattuk be, amikor a város közgyűlése döntött a projekthez szükséges 250 millió forint önrész felhasználásáról. A 2016 óta tervezett létesítményt egy időben a Dósa nádor téren akarták megvalósítani, az engedélyezési terv alapján azonban az önkormányzat úgy döntött, hogy eláll ettől, éppen azért, mert a városvezetés álláspontja szerint a régészeti feltárás túl sokáig tartana, ez pedig jelentősen növelné a beruházás költségeit.

Kapcsolódó írás:

Most nem lesz régészeti feltárás Debrecen közepén

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...