BEZÁR

Közösségi média

Rendőri kísérettel vonatozni – Debrecenben nyolc testkamerát kaptak a jegyvizsgálók

A MÁV statisztikái szerint mióta rendőri védelem alatt állnak egyes járatok, csökkent a közfeladatot ellátó személyek elleni cselekmények száma.


rendőrség
Közúton kíséri a vonatot a rendőrautó
Törő Vanda

Tavasszal Konyárra vonatozva lettem először figyelmes a vasútállomáson várakozó rendőrautóra. Az akkor szolgálatot teljesítő rendőr csak annyit mondott, hogy a vonaton előforduló atrocitások miatt van erre szükség.

Ezzel kapcsolatban szerkesztőségünk a MÁV-hoz fordult kérdéseivel, amikre részletes tájékoztatást adtak a témával kapcsolatban. Mint írják: a rendőri jelenlét nemcsak a vezető jegyvizsgálókat ért támadások miatt fontos, hanem a menetjegy nélküli utasok igazoltatására is rendőri segítséget vesznek igénybe a jegyvizsgálók.

Személyes tapasztalatom ezen a vonalon két esetben is az volt, hogy a sokadmagával utazóknak valahogy mégis sikerült addig beszélniük egyre nagyobb lyukat a kalauz hasába, amíg ő úgy látta jobbnak, ha inkább tovább áll. Nem hibáztatom, hiszen ő egyedül volt, a rendőrautó pedig kint, az úton.

Ugyanakkor a MÁV statisztikái szerint, mióta rendőri védelem alatt állnak a járatok, csökkentek a közfeladatot ellátó személyek elleni cselekmények. A másik ok, ami kisebb mértékben, de hozzájárult az utazási szokások pozitív változásához, hogy korszerű, Desiro motorvonatok is közlekednek a vonalon, ezek a szerelvények egy légterűek, wifivel is rendelkeznek. 2018-ban 21 esetben ért atrocitás a debreceni területi igazgatósághoz tartozó jegyvizsgálót, egy esetben Konyár állomáson. 2019-ben eddig egy esetben történt rendőrségi feljelentés a Debrecen-Nagykereki vonalon, utazáshoz szükséges okmányokkal való visszaélés miatt. Más utasokat vagy a vonatszemélyzetet érintő esemény csak közlekedésbiztonsággal kapcsolatos volt.

További jó hír a tisztes vonatozók és jegyvizsgálók számára, hogy Debrecenben nyolc testkamerát helyeztek üzembe szeptember 2-ától.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...