BEZÁR

Közösségi média

Debrecen polgármestere nem teszi kötelezővé az oltásokat az önkormányzati dolgozóknak

Papp László döntését egyeztetések előzték meg. A szakszervezetek rendelkeznének az összes dolgozó oltottsági adataival? – A Debrecenben működő nagyvállalatok eközben hallgatnak arról, előírják-e kötelezően az oltást.


koronavírus - Papp László
Ezt ma délután tette ki a Facebookra a polgármester
Facebook

November 2-án a közösségi oldalán jelentette be Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere, hogy nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalóik számára. Habár Papp erről a bejegyzésében már nem számolt be, az önkormányzati sajtó cikke szerint a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. egy közleményben jelezte, ők sem teszik kötelezővé a védőoltásokat a dolgozóik számára, csak ajánlani fogják. A Dehír azt is írja, hogy a vagyonkezelő azon tagvállalatainál, amelyeknél „különösen fontos a koronavírus tömeges terjedése ellen történő felkészülés”, intézkedéseket vezetnek be. Azt felsorolják, hogy az érintett cégek az Aquaticum Debrecen Kft., a Debreceni Hőszolgáltató Zrt., a Debreceni Vízmű Zrt., a DKV Zrt. és a DV Parking Kft., azt ugyanakkor nem említik, hogy mik ezek az intézkedések. Hacsak nem a cikkben bemutatott döntésre gondolnak, amely szerint javasolják – tehát nem előírják – a maszkhasználatot, a kézfertőtlenítést és „minden olyan védelmi intézkedést, ami az egészség megőrzését lehetővé teszi”. A cikk megemlíti ugyanakkor, hogy az ügyfélkapcsolati munkakörökben saját hatáskörben is fognak védelmi intézkedéseket elrendelni a vagyonkezelő tagvállalatai.


Papp László - koronavírus
Ezt a képet akkor készítette magáról a polgármester, amikor tavaly ősszel otthon maradt napokra, mivel ő is elkapta a koronavírust
Facebook

Mint Papp írja, egyeztetett a munkáltatói jogkört gyakorló intézményvezetőkkel és a szakszervezetekkel is. Utóbbiak arról tájékoztatták, hogy a dolgozók háromnegyede már legalább két oltást megkapott. Ebből arra lehet következtetni, hogy a polgármesterrel egyeztető szakszervezeteknek minden egyes dolgozó – tehát nem csak a szakszervezeti tagok – beoltottságáról tudomása van.

A polgármester azt is közölte: habár nem teszik kötelezővé az oltást, ajánlani fogják azt a munkavállalóik számára.


Papp László
Önkormányzati hirdetés 2020 májusából
Facebook

Papp bejelentette továbbá, hogy nem változtatnak a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási rendjén, az ügyfelek és a dolgozók számára ugyanakkor november 3-tól kötelezővé teszik a testhőmérséklet-mérést. Az ügyfeleknek javasolni fogják a maszkviselést és a kézfertőtlenítést, a velük dolgozó hivatalnokoknak kötelezővé teszik ezeket, a többi dolgozónak pedig csak ajánlott lesz a maszkviselés.


Sajtószabadság - Debreciner
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Azt is tudatta a polgármester, hogy november 3-tól a bentlakásos szociális intézményekben dolgozók számára bevezetik a kötelező maszkviselést.

Mit tesznek a debreceni nagyvállalatok?

A kormány október 28-án jelentette be, hogy a munkáltatók kötelezhetik a dolgozóikat legfeljebb két adag koronavírus elleni védőoltásra. Azokat, akik nem fogadják el a vakcinákat, fizetés nélküli szabadságra küldhetik, egy év elteltével pedig el is bocsáthatják.

Még aznap levelet írtunk Szekeres Antal debreceni jegyzőnek és Kocsik-Marossy Virágnak, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának, hogy megtudjuk, mi lesz az önkormányzat és a város tulajdonába tartozó cégek által foglalkoztatott munkavállalókkal. A kérdéseinkre egyikük sem reagált.

Több, a városban működő, számos dolgozót foglalkoztató nagyvállalatot is megkérdeztünk arról, hogy élnek-e a kormány által felajánlott lehetőséggel. Levelünkre idáig egyetlen cég sem válaszolt.

Amennyiben valamelyik cég közli a kötelező védőoltásokkal kapcsolatos álláspontját, cikkünket frissítjük.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...