BEZÁR

Közösségi média

Szántai László berettyóújfalui önkormányzati képviselő az ellenzéki előválasztás 16. hajdú-bihari jelöltje

Minden Hajdú-Bihar megyei országgyűlési választókerületben legalább két jelölt sorakozott fel az ellenzéki előválasztásra.

A Debreciner szerkesztőségéhez is eljuttatott közleményben jelentette be június 2-án Szántai László (független), a berettyóújfalui 7-es számú egyéni választókerület önkormányzati képviselője, hogy elindul az ellenzéki összefogás pártjainak előválasztásán a berettyóújfalui központú Hajdú-Bihar megyei 4-es választókerületben. Szántai 2019-ben a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelöltjeként, ellenzéki támogatással őrizte meg a 2014-ben függetlenként megszerzett egyéni mandátumát. A közleményben a jelölt kampányfőnöke Szántait aktív közéleti tevékenységet végző képviselőként mutatja be, akinek a nevéhez fűződik a berettyóújfalui börtönkórházzal kapcsolatos társadalmi vita kibontakoztatása, valamint a helyi buszjárat elindítása is.

„Fontos, hogy a térség, annak lakossága érdekei legyenek elsődlegesek, és ne a politikai csatározások, vagy a politikusi érdekek mentén szülessenek meg a minket érintő döntések”olvasható a jelölt közösségi oldalán.

Telefonon keresztül beszéltünk Szántai Lászlóval, aki a Debrecinernek elmondta, hogy 1966-ban született Berettyóújfaluban, dolgozott a helyi polgármesteri hivatalban, eleinte műszaki előadóként, majd 22 év alatt a vezető főtanácsos pozícióig haladt. Köztisztviselőként a helyi közművek fejlesztésével, üzemeltetésével foglalkozott. Magát függetlennek vallja, korábban semmilyen pártnak nem volt tagja, országgyűlési választáson először 2022-ben indulna.

Szántai a 4-es számú egyéni választókerület legfontosabb ügyének az elvándorlás megállítását, a fiatalok helyben tartását gondolja, amit szerinte elsősorban új munkahelyek teremtésével és infrastrukturális fejlesztésekkel lehetne elérni. Kiemelte továbbá, hogy a meggyőződése szerint az európai uniós forrásokat az eddiginél sokkal inkább az önkormányzatok kezébe kellene adni. „Nem felülről diktált feltételeket és célokat kell meghatározni az önkormányzatok számára, hanem lehetőséget kell adni az önkormányzatoknak arra vonatkozóan, hogy saját maguk döntsék el, nekik mi a fontos” – fogalmazott Szántai, akit megkérdeztünk arról is, milyen szervezetek támogatják az indulását, továbbá hogy melyik párt frakciójába ülne be győzelme esetén, ezekről azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Már minden hajdú-bihari országgyűlési egyéni választókerületben legalább két jelölt jelentette be az indulását az ellenzéki előválasztáson.

1-es számú választókerület:

Debrecen északnyugati részén indul Fábián István,a Debreceni Egyetem volt rektora, az MSZP és a Párbeszéd jelöltje, Szabó Bence, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője, valamint Varga Zoltán,a DK listás parlamenti képviselője.

Pálinkás József, az MTA volt elnöke, az Új Világ Néppárt vezetője a napokban az Indexnek arról nyilatkozott, hogy ő is itt mérettetné meg magát egyéni jelöltként. A választókerület mandátumával jelenleg Kósa Lajos (Fidesz) rendelkezik, 2018-ban 47,36 százalékkal győzött.


Hajdú-Bihar megyei 1. sz. országgyűlési egyéni választókerület

Wikipédia

2-es választókerület:

A DK Vaszkó Imreönkormányzati képviselőt, az LMP Jármi Péter biológushallgatót, a párt Hajdú-Bihar megyei elnökét, a Momentum pedig Mándi László önkormányzati képviselőt, a lilák országos elnökségi tagját nevezi a küzdelemre Debrecen délkeleti részén. Június elsején jelentették be, hogy a választókerületben Mándi mögé áll be a Jobbik is. Pósán László (Fidesz), a Debreceni Egyetem történészprofesszora 2018-ban 49,4 százalékot szerzett.


Hajdú-Bihar megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerület

Wikipédia

3-as választókerület:

A Debrecen egy szeletét, valamint Hajdú-Bihar megye északkeleti településeit magában foglaló választókerületben elsőként a Momentum jelentett be jelöltet, Kosztin Mihályvámospércsi települési és Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselő személyében, majd május 27-én az MSZP és a Párbeszéd nevezték meg az emberüket. Ők Szórádi Sándor nyíracsádi önkormányzati képviselőt indítják. 2018-ban Tasó László (Fidesz) 58,16 százalékkal hozta a körzetet.


Hajdú-Bihar megyei 3. sz. országgyűlési egyéni választókerület

Wikipédia

4-es választókerület:

A berettyóújfalui központú választókerület a bihari falvaknak köszönhetően a legtöbb települést foglalja magában Hajdú-Bihar megyében. A független Szántai Lászlón kívül eddig a DK jelentett be itt indulót, Szabó Patrikot,aki 2019-ben pártja színeiben már elindult a berettyóújfalui önkormányzati választáson is, de nem szerzett képviselői mandátumot. Vitányi István (Fidesz) 2018-ban 55,09 százalékkal győzött.


Hajdú-Bihar megyei 4. sz. országgyűlési egyéni választókerület

Wikipédia

5-ös választókerület:

Egyelőre egy lila-kék mérkőzés bontakozik ki a hajdúszoboszlói központú választókerületben: a Momentum és a DK is egy-egy megyei önkormányzati képviselőjét küldi a ringbe: előbbi párt Kiss Lászlót, utóbbi Szörényi Károlyt jelöli. Bodó Sándor (Fidesz) foglalkoztatáspolitikai államtitkár legutóbb 51,58 százalékkal vitte a választókerületet.


Hajdú-Bihar megyei 5. sz. országgyűlési egyéni választókerület

Wikipédia

6-os választókerület:

A hajdúböszörményi központú választókerületben hetekig a DK-s Tóth József, Polgár polgármestere, korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő volt az egyetlen megnevezett induló. Május 20-án aztán bejelentette az indulását a civilként ringbe szálló Tömöri Zsolt Sándor hajdúböszörményi jogász, környezetvédelmi szakértő, május 25-én pedig a szintén független Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere jelentette be, hogy részt vesz a megmérettetésen. Hegedüst támogatja a Jobbik mellett Márki-Zay Péter mozgalma, az MMM is. Tiba István (Fidesz) – újabban – miniszteri biztos 2018-ban 48,91 százalékot szerzett.


Hajdú-Bihar megyei 6. sz. országgyűlési egyéni választókerület

Wikipédia

Már 16-an vannak a megyében

Idáig tehát 16 hajdú-bihari jelöltről tudunk, ám valószínűleg több olyan személy is van, akiknek habár a nevét most még nem ismerjük, a későbbi indulók között ott lesznek. A Jobbik például még egyetlen saját jelöltet sem mutatott be Hajdú-Bihar megyében, ahogy más pártok is nevezhetnek még indulókat, valamint további civilek is bejelentkezhetnek.
A Debreciner folyamatosan figyelemmel követi az előválasztás minden lényegesebb fejleményét.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...