BEZÁR

Közösségi média

Tűzoltás: 5 százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját az LMP

Hosszútávon a mezőgazdaság átalakítása és az ellátási láncok lerövidítése jelentene megoldást a zöldek szerint.

Sajtótájékoztatót tartott Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke szeptember 19-én, a debreceni Nagypiac előtt. A zöld párt a napokban országos aláírásgyűjtő-kampányt indított az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentéséért. Az akciójuk kezdeteként ezen a hétvégén az ország számos pontján tartanak sajtótájékoztatókat, ezek közül a legelső volt – egy szombathelyi eseménnyel holtversenyben – a debreceni tájékoztató.


LMP - Jármi Péter

Polgár Tóth Tamás

Az inflációt meghaladóan drágultak a zöldségek és gyümölcsök

Jármi Péter az eseményen arról beszélt, hogy az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az élelmiszereket terhelő áfa. Az LMP szerint nem elfogadható, hogy a magas árak miatt az emberek nem férnek hozzá az egészséges zöldségekhez és gyümölcsökhöz, ezért az áfa 27-ről 5 százalékra való csökkentését kezdeményezik az alapvető élelmiszerek esetében. A politikus megemlítette azt is, hogy míg augusztusban a KSH adatai szerint az előző évhez képest 3,9 százalék volt az infláció, ebben az egy évben a zöldségek és gyümölcsök többnyire 20-40 százalékkal drágultak.

Jármi szerint a kezdeményezés elősegítené, hogy a lakosság egészségesebben táplálkozzon, ezzel pedig az ország egészségügyi kiadásait is mérsékelnék. Az áfacsökkentés érdekében az LMP törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, a Fideszre pedig az ezzel párhuzamosan elindított országos aláírásgyűjtő-kampányukkal helyeznének nyomást. Egy újságírói kérdésre Jármi elmondta, hogy az év végéig biztosan gyűjtenek, de lehet, hogy 2021-ben is folytatják, addig is Hajdú-Bihar megye számos pontján felbukkannak majd a pultjaikkal.


LMP - Jármi Péter
Jármi Péter
Polgár Tóth Tamás

Felszámolnák a monokultúrát és a talajforgatást

A Debreciner kérdéseire válaszul a politikus arról beszélt, hogy a javaslatuk tűzoltás: hosszútávon nem jelent megoldást, de rövidtávon muszáj meglépni. Szerinte a kormány korábbi döntése, amikor csökkentették a sertéshúsok áfáját szintén fontos volt, annak ellenére, hogy egy idő után újra felkúszott a termékek ára, lelassította ugyanis az akkor várható áremelkedést.

Az LMP szerint a hosszútávú megoldáshoz úgy kell átalakítani az ország mezőgazdaságát, hogy alkalmazkodjon a klímaváltozás által előidézett időjárási szélsőségekhez, válságállóbbá téve így azt. A monokultúrás, talajforgatásos gazdálkodás helyett az LMP olyan környezetbarátabb módszereket javasol, mint a mulcsolás.
Emellett fontosnak tartják az ellátási láncok lerövidítését, hogy a termelőtől minél kevesebb állomáson menjen keresztül az élelmiszer, mire eljut a fogyasztóhoz.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...