BEZÁR

Közösségi média

Vannak, akik már többször is megszöktek a debreceni javítóintézetből

Megerősítették a védelmi rendszert, szigorítottak az ellenőrzéseken, a rendőrség pedig elkapja a meglógó fiatalokat. A téma: olvasónk hívta fel a figyelmet a szerinte az utóbbi hónapokban jelentősen megszaporodott intézeti szökésekre.


debreceni javítóintézet

Koppányi Szabolcs

Egy aggodalmait megfogalmazó olvasó levélben kereste meg a Debrecinert amiatt, hogy tudomása szerint az EMMI Debreceni Javítóintézetéből (Böszörményi út 173.) az utóbbi hónapokban sorozatosan szöktek el elítélt fiatalok, s ez a helyzet a környéken élőket is foglalkoztatja. Alább ismertetjük a magát nyilvánosan megnevezni nem akaró személy levelét, majd az intézet és a rendőrség kérdéseinkre adott válaszait.


debreceni javítóintézet

Koppányi Szabolcs


„Egy érdekes történéssel keresem önöket. Vasárnap (pár hete – a szerk.) egy rendkívül ijesztő eseménynek voltam szemtanúja. A Lóverseny utcában lakom, ott, ahol a sarkon az EMMI Debreceni Javítóintézete is van. Az utóbbi egy évben megsűrűsödött az, hogy szürke pólóban és kék rövidgatyában látok elítélteket megszökni az intézetből, és a mi utcánkban elmenekülni az erdő irányába. Hivatalosan persze minket sosem tájékoztattak erről, hogy óvatosabbak legyünk, mert szökés történt.
Vasárnap 3 személyt láttam a reggeli órákban elrohanni előttünk. Egy kis idő múlva több rendőrautó is követte őket. Nem egy barátom dolgozik ebben az intézményben így rákérdeztem, hogy pontosan mi történt. Döbbenetes dolgok derültek ki! 3 jogerősen is a letöltendő szabadságvesztését töltő fiatal a pingpongozási foglalkozás közben a rácsot elfűrészelve kijutott az udvarra, ahonnan a kerítésen átugorva egyszerűen elszöktek. Állítólag a riasztórendszer sem működött, aminek a biztonsági emberek felé kellett volna jeleznie, így ők ezt kellő időben nem is észlelhették!
A szóban forgó fiatalok közül az egyiket tudta az ismerősöm kiemelni. Hogy miért? Azért, mert már ötször szökött meg az intézményből! Ötször?! És minket, akik az intézmény közvetlen közelében lakunk, nem is figyelmeztettek soha! A szökése előtt 1 hónappal hozták vissza őt az előző szökéséből. Állítólag miután a negyedik szökéséből is visszahozták 1 hónapja, azzal kérkedett, hogy maximum egy hónap múlva újra megszökik. Az ismerősöm elmondása szerint csak ebben az évben összesen 40-50 szökés történt. Igaz, ebben tán benne vannak azok az eltávozásra kiengedett fogvatartottak is, akik nem mentek vissza. Segítsenek kideríteni az igazságot, mert több kiskorú gyermekem is van! Ha ezek igazak, inkább elköltözünk máshova.”


debreceni javítóintézet

Koppányi Szabolcs

Megkerestük a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot és a javítóintézetet is.
Nagy Kálmán debreceni intézményvezető, akinek címeztük levelünket, a válaszadást a felügyeleti szervtől, vagyis a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) központjától kérte.

A javítóintézettől (pontosabban az SZGYF-től) az alábbi válaszokat kaptuk:

– Hány szökés történt ebben az évben a debreceni intézetből?

– 12 szökés történt az évben.

– Ebből mennyi volt az ismétlődő szökés, amikor ugyanaz a személy távozott illegálisan több alkalommal is?

– Három ellátott esetben fordult elő ismétlődő szökés, az intézmény megtette a szükséges intézkedéseket az érintettekkel szemben.

– Milyen újabb óvintézkedéseket tettek a szökések megakadályozása érdekében?

– Az intézmény megerősítette a mechanikus védelmi rendszerét, szigorították a napi tevékenységek ellenőrzését, felügyeletét.

– Az intézmény környékén élőket kell-e tájékoztatniuk valamilyen módon, amikor szökés történt?

– Erre nincs előírási kötelezettség. Az elszökött neveltek rövid úton visszakerültek az intézménybe.

– Van-e munkaerőhiány az intézetben? Ha igen, hány betöltetlen állás van jelenleg? Egy felügyelőre hány őrzött személy jut?

– Az intézmény rendelkezik a szakfeladat ellátáshoz szükséges képzett személyzettel.


debreceni javítóintézet

Koppányi Szabolcs

A rendőrség válaszai:

– Értesüléseink szerint az utóbbi hónapokban megszaporodtak a szökések az EMMI Debreceni Javítóintézetéből. Hány szökés történt ebben az évben az intézményből, amivel kapcsolatban a rendőrségnek intézkednie kellett?

– Ebben az évben három bejelentés kapcsán hét fő felkutatása érdekében vált szükségessé rendőri intézkedés.

– Amikor szökés történik, minden esetben a rendőrség deríti fel az intézetet elhagyó tartózkodási helyét, fogja el őt vagy volt rá példa, hogy más módon került vissza elítélt a javítóba?

– Amennyiben a rendőrségre jelzés érkezik arról, hogy az intézeti nevelt a javítóintézeti nevelés alól kivonta magát és az intézetet engedély nélkül elhagyta, a hatóság minden szükséges intézkedést megtesz a mielőbbi felkutatásuk és elfogásuk, valamint az intézetbe történő visszajuttatásuk érdekében.

– A javítóintézet környékének lakóit tájékoztatja-e az intézmény vagy a rendőrség ezekről az esetekről, felhívva a lakók figyelmét az esetleges veszélyekre a szökések miatt?

– Erre nincs törvényi kötelezettsége a rendőrségnek. Tapasztalataink azt mutatják, hogy az intézményből engedély nélkül távozó fiatalok nem maradnak az intézmény környékén, többnyire családjukhoz, rokonaikhoz, barátaikhoz indulnak.

– Indokoltnak tartja-e a rendőrség, hogy fokozottabban jelen legyenek a javítóintézet környékén?

– A Debreceni Rendőrkapitányság az intézet környékén folyamatosan végez visszatérő ellenőrzéseket.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...